Debat

Benedikte Kiær: Tid til at begrænse endnu en fjollet afgift – den på chokolade

DEBAT: Der er ingen grænser for, hvad man kan finde på at beskatte med afgifter. Det påvirker eksporten og koster arbejdspladser. Derfor er det godt, regeringens finanslovforslag trækker den anden vej skriver Helsingørs borgmester Benedikte Kiær (K). 

Danmark har som det eneste land&nbsp;en chokoladeafgift på cirka 26 kroner per kilo. Det hæmmer danske fabrikanter i at sælge chokoladen både herhjemme og i udlandet - og det koster arbejdspladser, mener Benedikte Kiær.&nbsp;<br>
Danmark har som det eneste land en chokoladeafgift på cirka 26 kroner per kilo. Det hæmmer danske fabrikanter i at sælge chokoladen både herhjemme og i udlandet - og det koster arbejdspladser, mener Benedikte Kiær. 
Foto: /ritzau/Mik Eskestad/
Katrine Skov Sørensen
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Benedikte Kiær (K)
Borgmester, Helsingør Kommune

Afgift på luft i softice og virksomheder, der bruger tid på at sortere nødder med og uden skræl, samt skelne mellem hakkede og hele nødder, fordi der er forskel på afgiften på de forskellige typer nødder.

Jeg kan næsten ikke lade være med at trække på smilebåndet, når jeg ser de mange kreative måder, man gennem tiderne har fundet på at opkræve afgifter på for at skaffe penge i statskassen.

Men mit smil stivner hurtigt – for der er ikke meget at grine over, når vi ser på konsekvenserne i den virkelige verden.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Mange forskellige afgifter koster kræfter
For det er ramme alvor hvis man er en af de virksomheder, der bruger masser af administrative kræfter på at holde styr på de forskellige afgifter og samtidig betale store beløb til statskassen for at få lov til at producere sine varer.

Jeg er med på, at det kan give mening, at man eksempelvis af hensyn til sundheden i samfundet lægger afgifter på visse varer. Eksempelvis cigaretter og spiritus.

De høje danske afgifter koster hvert år tusindvis af arbejdspladser, som helt almindelige danskere kunne have haft glæden af.

Benedikte Kiær
Borgmester, Helsingør Kommune

Men når vi har udviklet et afgiftssystem, hvor der stort set ikke er grænser for, hvad man kan finde på at beskatte, så er vi gået for vidt. For de høje danske afgifter koster hvert år tusindvis af arbejdspladser, som helt almindelige danskere kunne have haft glæden af.

Afgift på chokolade hæmmer eksport
Et eksempel på en af de afgifter, som koster arbejdspladser her i min egen kommune, Helsingør Kommune, er chokoladeafgiften.

Det har jeg ved selvsyn konstateret på et besøg hos Peter Beier, der laver chokolade af høj kvalitet til hele verden.

Som det eneste land i verden har Danmark en chokoladeafgift på cirka 26 kroner per kilo, og det hæmmer naturligvis hans muligheder for at sælge sine varer på hjemmemarkedet.

Dermed bliver Peter Beier naturligvis også hæmmet i at ekspandere på andre markedet.

Konsekvensen er færre jobs
Alene hans lille virksomhed kunne efter hans udsagn ansætte yderligere seks medarbejdere, hvis afgiften blev afskaffet, og i hele branchen taler vi om mange tusinde job, vi går glip af i Danmark.

Jeg er med på, at de mange afgifter bidrager med mange rare penge i statskassen hvert år, men afgifter, der hæmmer væksten og koster mange job, er på den anden side en dyr fornøjelse for samfundet.

Derfor er det godt, at regeringen nu har taget det første skridt til, at der bliver gjort op med de væksthæmmende afgifter med sit erhvervs- og iværksætterudspil.

Helt konkret ved at foreslå, at nøddeafgiften fjernes, og at der afsættes 125 millioner kroner til at sanere i rækken af skadelige afgifter.

VLAK-regering går den rigtige vej
Det er værd at glæde sig over, at vi i stedet for at have en regering som den tidligere socialdemokratisk ledede regering, der hævede afgifterne på slik og chokolade, nu har en regering, der nu går den modsatte vej.

Med udspillet kan man uden tvivl også komme et stykke ad vejen og skabe vækst de steder, der slipper for afgifter eller får dem reduceret.

Jeg håber dog på, at det lykkedes at finde endnu flere midler til at lette nogle af de væksthæmmende afgifter i den kommende tid, hvor udspillet skal forhandles – f.eks. chokoladeafgiften, hvor det vil hjælpe lidt bare at stoppe den automatiske stigning, den tidligere regeringen besluttede.

Ikke mindst af hensyn til de mange tusinde danskere, der kan få glæde og gavn af de job, der følger med sænkede afgifter.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benedikte Kiær

Borgmester (K), Helsingør Kommune, regionsrådsmedlem (K), Region Hovedstaden
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2001)

0:000:00