Concito om KL's "dødsliste": Risikerer at gøre mere klimaskade end gavn

Q&A: KL's bud på at lukke 10 affaldsforbrændingsanlæg frem mod 2030, vil sætte gang i mere afbrænding af importeret biomasse og tager ikke højde for etablering af CO2-fangst, advarer tænketank.

"På sigt kan det godt være, at det vil være brug for en markant lavere kapacitet, men lige nu er det svært at se argumenterne for at lukke et helt nyt forbrændingsanlæg som ARGO i Roskilde," lyder det fra Concito.
"På sigt kan det godt være, at det vil være brug for en markant lavere kapacitet, men lige nu er det svært at se argumenterne for at lukke et helt nyt forbrændingsanlæg som ARGO i Roskilde," lyder det fra Concito.Foto: Mads Jensen/Ritzau Scanpix
Birk Sebastian KotkasMorten Øyen

Helt konkret synes vi, at de politiske ordførere skulle sætte sig tilbage til forhandlingsbordet og se på, om aftalen er skruet rigtigt sammen.

Tobias Johan Sørensen
Klimaanalytiker, Concito

Regeringens ønske om at lukke affaldsforbrændingsanlæg til gavn for klimaet møder nu kritik fra den grønne tænketank Concito.

Fakta
Mindre forbrænding af affald

Inden sommerferien landede regeringen sammen med alle Folketingets partier undtagen Dansk Folkeparti og Nye Borgerlige en aftale, der skal gøre affaldssektoren grønnere og reducere CO2-udledningen med 0,7 millioner tons frem mod 2030.

Det skal blandt andet ske ved at få danskerne til at sortere mere af deres skrald. Men når affaldet sorteres og genanvendes, sker der et dyk i kapacitetsbehovet på landets forbrændingsanlæg.

Derfor har regeringen bedt KL lægge en plan og inden 1. januar 2021 komme med anbefalinger til en liste over anlæg, der kan lukkes. Det skal ifølge aftaleteksten være de “miljømæssigt dårligste anlæg".

17. december kom KL så med "dødslisten", hvor disse forbrændinganlæg er på: 
Argo (Roskilde), MEC Bioheat & Power (Holstebro), I/S Norfors (Hørsholm), Affaldsselskabet Vendsyssel Vest (Hjørring), AffaldPlus (Slagelse), Sønderborg Kraftvarme I/S, Aars Fjernvarme, Svendborg Kraftvarme A/S, Hammel Fjernvarme og Bornholms Affaldsbehandling.

Nu starter en politisk drøftelse med staten og kommunerne, der frem mod sommeren 2021 skal konsolidere planen og finde en model for fordeling af affald i hele landet.

Kilde: kl.dk

Det sker efter KL’s har lavet det konkrete bud på en ”dødsliste” over affaldsforbrændingsanlæg, der skal lukke inden 2030.

Den konkrete plan fra KL, der nu skal drøftes med regeringen, viser nemlig, at regeringens ønske i praksis risikerer at trække i den forkerte retning, vurderer Concito.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00