Debat

Dennis Kristensen: Danskerne bakker op om de varme hænder

DEBAT: Hvis man spørger danskerne, skal de varme hænder prioriteres. Det er årets gode nyhed og danskernes julegave til sig selv, skriver Dennis Kristensen, forbundsformand for FOA.

Foto: /ritzau/Astrid Dalum
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Dennis Kristensen
Forbundsformand for FOA

Sosu’er i ældreplejen og sygehusene, dagplejere og pædagogmedhjælpere og så videre skal have en mærkbar bedre løn. Det siger hver anden dansker i en helt ny undersøgelse ifølge Ugebrevet A4, og kun hver femte dansker er uenig i det udsagn.

Lyt til befolkningen 
Det er en god melding at have med ind til de kommende forhandlinger om nye overenskomster for de ansatte i stat og kommuner. Man må håbe, at Sophie Løhde og Michael Ziegler og regnedrengene i Finansministeriet lytter til befolkningen. Det gør de klogt i, hvis de vil bevare roen på det offentlige område.

Vores mål, når vi kigger frem mod overenskomstforhandlingerne, er at gøre noget ved to grundlæggende skævheder på det offentlige område. Vi vil gøre op med den kønsbestemte uligeløn, blandt andet i de kvindedominerede omsorgsfag, og vi ønsker et særligt løft til de lavtlønnede.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Det er mål, vi deler med resten af lønmodtagernes organisationer, der er tale om en historisk solidaritet blandt de offentligt ansatte. Den solidaritet ville gøre indtryk på mig, hvis jeg var forhandler på arbejdsgiverside.

Det er også erfaringen fra det netop overståede kommunalvalg. Da danskerne gik i stemmeboksen for at vælge 98 kommunalbestyrelser og borgmestre var forholdene i ældreplejen og folkeskolen de to vigtigste emner. Det viste en undersøgelse offentliggjort lige her i Altinget, og så må det jo være rigtigt.

Man må håbe, at Sophie Løhde og Michael Ziegler og regnedrengene i Finansministeriet lytter til befolkningen. Det gør de klogt i, hvis de vil bevare roen på det offentlige område.

Dennis Kristensen
Forbundsformand for FOA

Højdepunkter i 2017
I FOA foretrækker vi at fremhæve de gode oplevelser og 2017 har bestemt haft sine positive højdepunkter: I begyndelsen af året udkom de økonomiske vismænd med en rapport, der fastslog, at der er dynamiske effekter af investeringer i den offentlige sektor, så vi ikke længere skal bildes ind, at det kun er skattelettelser, der giver nogle gode sidegevinster for samfundet. Det vidste vi godt i forvejen, men det er positivt, at økonomerne også erkender det. Nu venter vi bare på, at den også fiser ind hos regnedrengene i Finansministeriet.

Midt på året gav regeringen endelig efter for pres fra de ansatte i sundhedssektoren og afskaffede det såkaldte produktivitetskrav, der i årevis støt og roligt og effektivt har forringet det danske sundhedsvæsen. Det var også godt. Nu mangler vi bare, at de kommer til den samme erkendelse over for uddannelsessektoren og de andre steder, som er underlagt samme destruktive krav.

Mens vi venter på finansloven
I skrivende stund sidder DF og regeringen og forhandler både finanslov og skattereform, og det er halsløs gerning at anmelde 2017 set med FOA-øjne, så længe vi ikke ved, hvilke ulykker de sidder og skruer sammen inde på Slotsholmen. Kommer regeringen igennem med de massive skattelettelser til de allerrigeste, som de har på ønskelisten? Eller går retningen i stedet mod det store løft af den fælles velfærd, alle målinger viser, at danskerne ønsker? Det ved vi ikke.

Men hvad vi til gengæld ved er, at udfordringen for velfærdssamfundet er til at tage og føle på: Om fire år er der 33.800 flere ældre over 80 år - men færre varme hænder, hvis vi følger regeringens planer for den offentlige sektor. I samme periode kommer der 26.900 flere børn under seks år - men færre voksne til at tage hånd om dem, hvis vi følger regeringens planer for den offentlige sektor. Der er nok at tage fat på.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Dennis Kristensen

Fhv. forbundsformand, FOA
portør (Amtssygehuset i Herlev 1976)

0:000:00