Debat

DI: 80 procent af de offentlige indkøb skal være grønne i 2025

Kommunernes årlige indkøb på 100 milliarder kroner kan gøre en væsentlig forskel i den grønne omstilling. I 2025 bør fire ud af fem vareindkøb i den offentlige sektor være grønt og bæredygtigt, skriver Jakob Scharff.

Vi skal bruge de offentlige indkøbskroner mere bæredygtigt end i dag, skriver Jakob Scharff.
Vi skal bruge de offentlige indkøbskroner mere bæredygtigt end i dag, skriver Jakob Scharff.Foto: DI/Pressefoto
Jakob Scharff
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Grønne offentlige indkøb er langsomt rykket højere op på den politiske dagsorden. Og med god grund.

For der ligger nemlig et kæmpe og uforløst potentiale i klimaregnskabet, hvis offentlige indkøb bliver grønnere. Med kommunernes årlige indkøb på cirka 100 milliarder kroner kan der gøres en væsentlig forskel i den grønne omstilling.

Det er positivt og godt med en politisk retning. Men nu skal vi for alvor at se løfterne fra de politiske skåltaler realiseret i de offentlige udbud. For vi oplever – desværre – at det offentlige er afventende og ukonkrete i deres efterspørgsel.

Dels fordi man venter på regeringens kommende reduktionsmål for offentlige indkøb og dels på grund af mangelfuld data. Konsekvensen er, at virksomhedernes grønne løsninger på tværs af brancher står og samler støv på hylderne, mens størstedelen af udbud fortsat tildeles på baggrund af laveste pris.

Stil krav til hele livscyklussen

Den udvikling skal vi have vendt. Og det haster, hvis vi skal nå vores mål og indfri de politiske ambitioner.

Det kan godt lade sig gøre, hvis vi samarbejder. Virksomhederne sidder nemlig klar med de grønne løsninger. De skal ganske enkelt bare prioriteres.

Det er vores fælles ansvar, at vi lykkes med den grønne omstilling i Danmark. Vi skal bruge de offentlige indkøbskroner mere bæredygtigt end i dag

Jakob Scharff
Branchedirektør, DI Service og Offentlig-Privat Samspil

Konkret anbefaler Dansk Industri, at 80 procent af vareindkøbet i den offentlige sektor er grønt og bæredygtigt i 2025. Og det bedste er, at kommunerne allerede i dag kan komme i gang med at gøre deres udbud grønnere uden unødige omkostninger.

Det kan man gøre ved at stille krav til blandt andet miljømærker såsom Svanen og EU-Blomsten, at kigge på totaløkonomien og ikke blot anskaffelsespris og at stille krav til hele livscyklussen inklusiv efterbrugsfasen.

Brug offentlige indkøbskroner mere bæredygtigt

Vejen til grønnere indkøb kan indfries via tre trin, som hjælper de kommunale indkøbere i gang.

Første trin er at kortlægge reduktionspotentialet af miljø- og klimabelastning fra kommunens indkøb. Dette gøres ved at se udbudsplanen for de kommende år igennem og ved at tage stilling til, hvilke og hvor mange grønne indkøbskriterier, såsom krav til miljømærker og livscyklus, der kan anvendes i de fremtidige udbud.

Næste trin er at udvælge indsatsområder, da der ofte er begrænsede ressourcer til at gøre alle indkøb grønne på én gang. DI anbefaler at prioritere de udbud, som har størst økonomisk værdi, og hvor de grønne løsninger eksisterer i markedet.

Sidste trin er at vedtage en målsætning for indsatsen på indkøbsområdet. Det kan eksempelvis være i tråd med DI's anbefaling om, at 80 procent af indkøbene skal være bæredygtige. Gør målet konkret, tag afsæt i kortlægningen (trin ét) og udvalgte indsatsområder (trin to), og husk opfølgning.

I DI ønsker vi handling, som bliver ført ud i de offentlige udbud. Det er vores fælles ansvar, at vi lykkes med den grønne omstilling i Danmark. Vi skal bruge de offentlige indkøbskroner mere bæredygtigt end i dag.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jakob Scharff

Branchedirektør, DI Service og Offentlig-Privat Samspil
cand.scient.adm. (RUC 2000)

0:000:00