Forhandlinger om ny borgmester i Slagelse brudt sammen

SLAGELSE: Venstre var klar til at lade DF eller en ny venstremand blive borgmester. Men forsøget på at etablere et bredt samarbejde i Slagelse er brudt sammen, fordi Socialdemokratiet insisterer på borgmesterposten til John Dyrby Paulsen.

Venstre i Slagelse tilbød onsdag aften at overlade borgmesterposten i byen til Dansk Folkeparti eller til en ny venstremand. Det skete i et forsøg på at etablere et bredt samarbejde i den kriseramte kommune.

Men begge dele blev afvist af Socialdemokratiet, SF og Enhedslisten. De insisterer på, at borgmesterposten skal gå til socialdemokraten John Dyrby Paulsen.

"Vi har vores egen borgmesterkandidat, og det er mig", siger John Dyrby Paulsen efter mødet onsdag aften.

"Vi er det største parti og fik et flot valg. Vi har støtte fra både SF og Enhedslisten. Og det er ikke nogen hemmelighed, at vi også snakker godt med Liberal Alliance. Det er jo ikke et spørgsmål om at finde så mange kandidater som muligt på kort tid. Det er ikke sådan, at hvis man ikke kan med én kandidat, så skal man bare kunne bede om en anden", tilføjer han.

Partierne har ellers i løbet af de seneste dage nærmet sig hinanden i forhold til at enes om et politisk program for de kommende fire år. Til gengæld var de ude af stand til at enes om, hvem der skal være byens næste borgmester. 

Borgerlige: uanstændigt at trække lod

De tre borgerlige partier Venstre, Radikale og Dansk Folkeparti beklager udfaldet, skriver de i en fælles pressemeddelelse:

“Nu venter en spændende fredag på rådhuset, hvor udfaldet af hvem der skal være borgmester er uforudsigeligt, og vi finder det helt uanstændigt at vi kan stå i en situation hvor der eventuelt skal trækkes lod om at finde den nye borgmester.” 

De borgerlige partier ønsker ikke at bakke op om John Dyrby Paulsen på grund af "de sidste to års kamp på den lokale politiske bane, hvor specielt debatterne mellem borgmester Stén Knuth, V, og borgmesterkandidat John Dyrby Paulsen, S, har fyldt meget", som det hedder i pressemeddelelsen.

Omvendt har de tre borgerlige partier tilbudt Liberal Alliances medlem af byrådet, folketingsmedlem Villum Christensen, at han selv kunne pege på sin foretrukne borgmesterkandidat fra enten Venstre, Dansk Folkeparti eller De Radikale. Tilsammen ville de fire partier udgøre et flertal i det nye byråd.

Men Villum Christensen har afvist at pege på en borgerlig borgmester og holder dermed Socialdemokratiets spidskandidat John Dyrby Paulsen inde i spillet.

Altinget har onsdag aften forgæves forsøgt at få en kommentar fra Villum Christensen. 

Vi har snart ikke sovet i 10 døgn

Venstres gruppeformand Knud Vincents siger i et telefoninterview kort efter midnat, at han er “rystet” over aftenens forløb.

“Nu har vi snart ikke sovet i 10 døgn. Vi har kæmpet for at skabe  godt udgangspunkt for vores kommune og de 80.000 borgere ved at etablere et bredt samarbejde. Men det er der ingen vilje til på den anden side. Det strander, når vi kommer til personspørgsmålet”, siger han.

“Vi har i aften spillet tre kandidater på banen og tilbudt at afstå fra stort set alle formandsposter i udvalgene. Men intet af det virker, og de har ikke spillet ind med noget som helst”, siger Knud Vincent med henvisning til Socialdemokratiet og dets to støttepartier, SF og Enhedslisten.

I var parate til at acceptere en borgmester fra DF?

“Vi har forsøgt at være løsningsorienterede hele vejen igennem for at samle et bredt samarbejde. Derfor har vi bragt op, at jeg selv kunne være en kandidat, eller at vi kunne overlade borgmesterposten til Ann Sibern fra Dansk Folkeparti. Begge dele ville egentlig være helt urimelige i forhold til det valg, som Stén Knuth har fået, men vi synes ikke, personer skal stå i vejen. Vi har også spurgt, om de selv havde nogen at spille ind med. Men de kommer ikke med noget”.

"John Dyrby er ikke troværdig"

Hvorfor kan I ikke acceptere John Dyrby Paulsen, hvis I alligevel er temmelig enige om retningen?

“Det er meget skadeligt med de artikler, der kører for tiden om John Dyrby og Villum Christensen.”

Hvordan det?

“John Dyrby er ikke troværdig. Det, som Altinget har afdækket, og som vi andre har vidst i månedsvis, er alvorligt. I løbet af de sidste tre år har han ikke lagt nogen som helst politiske forslag frem. Det er det samme nu; for ham handler det kun om poster.  Det er brandærgerligt. Jeg er sikker på, der sad andre fra den røde blok til mødet i aften, som er kede af, at vi ikke kunne finde en fælles kandidat”.

Nu er der halvandet døgn, til I skal mødes i byrådssalen og finde en borgmester. Hvad er din opfordring?

“At de tænker sig rigtig godt om og af hensyn til medarbejdere og borgerne laver en konstituering, som alle kan se sig selv i.”

Og kan I se jer selv i den, hvis John Dyrby Paulsen er borgmester?

“Nej, det kan vi ikke," siger Knud Vincents, gruppeformand i Venstre.

Dyrby: svært at forstå

John Dyrby Paulsen undrer sig over kritikken fra Venstres gruppeformand: 

"Han må meget gerne lægge frem konkret, hvor det er, jeg er utroværdig. Jeg har haft godt samarbejde med Knud, og det håber jeg også at få i fremtiden. Hvis han synes, jeg er utroværdig, er det svært at forstå, hvorfor han går efter et bredt samarbejde sammen med mig", siger han.

Hvad tror du, der sker, når I skal konstituere jer fredag eftermiddag?

"Vi kører det igennem. Vi havde håbet på en bred aftale. Og vi har stadig en åben invitation til de andre partier - men ellers skal ingen være i tvivl om, at vi gør det, der skal til."

Også selv om det ender med en lodtrækning?

"Vi håber på en bred løsning", siger John Dyrby Paulsen.

 

Forrige artikel Kommuner på frierfødder: Vil have Lilleholts embedsmænd Kommuner på frierfødder: Vil have Lilleholts embedsmænd Næste artikel Minister om eksport af socialt udsatte: Minister om eksport af socialt udsatte: "Usympatisk og asocialt"