Debat

FOA: Send budgetloven til småt brændbart

DEBAT: Økonomer påpeger, at budgetloven hæmmer velfærden og samfundets udvikling. Lad os lytte til dem og få afskaffet den skadelige lov, skriver FOA's næstformand, Thomas Enghausen.

Vi skal droppe overfortolkningen af finanspagtens regler, skriver FOA's næstformand, Thomas Enghausen.
Vi skal droppe overfortolkningen af finanspagtens regler, skriver FOA's næstformand, Thomas Enghausen.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Thomas Enghausen
Næstformand, FOA

Overvismand Michael Svarer, som er en både forstandig og forsigtig mand, havde et forstandigt og forsigtigt debatindlæg i Altinget om dansk økonomi og budgetloven.

Budgetloven er et sprængfarligt emne, så forståeligt nok havde Michael Svarer pakket sit budskab ind i en beskyttende dyne af ord.

Der var ingen mangel på forbehold og "på den ene side og på den anden side"-formuleringer. Men alligevel var der et klart budskab, når bare man læste langt nok ned i debatindlægget og så bort fra nogle af de overflødige dansetrin.

Den danske økonomi er kernesund. Der er råd til investeringer. Og mindst lige så vigtigt: Det danske velfærdssamfund har brug for udvikling og investeringer.

Thomas Enghausen
Næstformand, FOA

Det har jeg brugt min weekend på at gøre, og her er budskabet kogt ned til en Maggi-terning. Kort og præcist:

Dansk økonomi er kernesund, og budgetloven er for ufleksibel. Budgetloven har været med til at holde væksten i den offentlige sektor i ro, men loven er meget strammere end nødvendigt.

Det er problematisk, at Danmark overfortolker de stramme regler, som EU har forlangt, og det kan tvinge os til uhensigtsmæssige opstramninger af finanspolitikken.

Selve budskabet er ikke nyt. Vismændene har sagt det før. Andre økonomer har sagt det før. Måske er det på tide, at vi dropper den danske overfortolkning af finanspagtens stramme økonomiske regler.

Den danske økonomi er kernesund. Der er råd til investeringer. Og mindst lige så vigtigt: Det danske velfærdssamfund har brug for udvikling og investeringer.

Budgetloven har svækket velfærd
Kommuner og regioner har i ti år har været underlagt tidligere regeringers økonomiske spændetrøje.

Det har stille og roligt, år for år, svækket dansk velfærd og tvunget politikerne i kommuner og regioner til at stemme ja til besparelser, som de dybest set måske har været imod.

Velfærdsmedarbejderne og institutionerne – lige fra daginstitutioner til ældreplejen – har været underlagt budgetlovens disciplinære adfærdsregulering, uagtet at der år efter år har været rum til at ændre kurs og investere i velfærden.

De danske kommuner har siden 2010 brugt 31 milliarder kroner mindre, end de måtte, af angst for at overskride budgetterne med sanktioner til følge. 

Der er i samme periode forsvundet mere end 35.000 fuldtidsstillinger i kommunerne – hvoraf hovedparten er velfærdsjob. Det svarer til en nedgang i antallet af stillinger på knap otte procent.

Gennem årene har vi samtidig set, hvordan visse politikere og interesseorganisationer har brugt budgetlovens mekanismer og dens konsekvenser til at dyrke øget for eksempel privatisering og øget individualisering i samfundet.

Dermed er budgetloven i lige så høj grad et politisk styringsværktøj som et økonomisk redskab.

Læs også

Lad os lytte til økonomerne
Hvis det stod til FOA, skulle budgetloven sendes til småt brændbart. Men som situationen ser ud i dag, er der ikke politisk flertal for det, hvilket kan undre.

Den næstbedste løsning er derfor at sikre langt mere fleksibilitet og gennemgribende justeringer, så rammerne bliver tidssvarende.

Det handler om at hæve udgiftslofterne, fjerne sanktioner og give kommunerne lov til at arbejde med flerårige budgetter.

Situationen i dag er, at ingen nærmest tør blinke med øjet af frygt for sanktioner. Det hæmmer i den grad de politiske handlinger og visioner.

Radikale Venstre havde engang et slogan, der lød: "Vi lytter. Også til økonomer". Måske var det på tide at afprøve det i virkeligheden og lytte lidt til Michael Svarer og hans kolleger. Og så få gjort noget ved den skadelige budgetlov.

Dokumentation

Temadebat: Hvad skal vi stille op med budgetloven?

Budgetloven er atter blevet et varmt politisk emne.

Nu giver Altinget i en temadebat ordet til en række centrale aktører, som vil give et bud på, hvorvidt og hvordan budgetloven skal ændres.

Her er aktørerne:
 • Adam Wolf, direktør, Danske Regioner
 • Anders Eldrup, tidligere departementschef, Finansministeriet
 • Asker Voldsgaard, ph.d.-studerende, Institute for Innovation and Public Purpose, University College London
 • Henrik Christoffersen, forskningschef, Cepos
 • Jesper Jespersen, professor emeritus, Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv, Roskilde Universitet
 • Kristian Wendelboe, direktør, KL
 • Lars Andersen, direktør, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
 • Lizette Risgaard, formand, Fagbevægelsens Hovedorganisation
 • Michael Svarer, overvismand, De Økonomiske Råd
 • Rune Møller Stahl, postdoc, Institut for Statskundskab, Københavns Universitet
 • Torben M. Andersen, professor, Institut for Økonomi, Aarhus Universitet, og tidligere overvismand.

I Altingets temadebatter inviteres en række aktører til at skrive et debatindlæg om et aktuelt emne.

Alle indlæg er alene udtryk for skribenternes holdning, og indlæg i Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Thomas Enghausen

Næstformand, FOA
Pædagog (Gentofte Socialpædagogiske Seminarium 2005)

0:000:00