"Fuldkommen uvirkeligt": Her er reaktionerne på Søren Papes død

Partiformand for Konservative, Søren Pape Poulsen, er død af en hjerneblødning. Han blev 52 år gammel. Læs reaktionerne på hans død her. 

Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Kristian AndersenLærke Møller Hansen

Det er væltet ind med reaktioner på Søren Pape Poulsens pludselige død. Få et overblik her.

Partiledere:

Mette Frederiksen (S), statsminister: "Samvittighedsfuld, ordentlig og lattermild"

"Det er med stor sorg, jeg tidligere i dag modtog beskeden om Søren Pape Poulsens alt for tidlige død. 

Jeg har været kollega med Søren i mange år og udover at have samarbejdet om meget politisk, vil jeg huske Søren som samvittighedsfuld, ordentlig og lattermild. Konservativ i krop og sjæl med et stort engagement i Danmarks sikkerhed og i retspolitikken.

Da krigen lige var begyndt, skabte vi sammen det nationale kompromis. det var meget i Sørens ånd. I dag går mine tanker til Sørens familie, som han havde så kær og til hele Det Konservative Folkeparti, " skriver hun i en pressemeddelelse. 

Troels Lund Poulsen (V), forsvarsminister: "Umuligt ikke at være glad i Søren selskab"

"Et kæmpe chok og så sørgeligt som noget. Søren Papes død rammer ikke alene hans nærmeste, men også mig meget hårdt. Det var umuligt ikke at være glad i Sørens selskab. Så let til smil, selv når vi var samlet om alvorlige emner. Æret være hans minde," skriver han på X.

Lars Løkke Rasmussen (M), udenrigsminister: "Mit hjerte blødte med Søren"

Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix

"Først vantro og så stor sorg ramte mig, da jeg tidligere i dag fik overbragt budskabet om Søren Papes pludselige og alt, alt for tidlige død. Jeg har kendt Søren siden han i 2014 uforberedt blev skubbet ind på den landspolitiske scene som formand for Det Konservative Folkeparti og et par år efter måtte påtage sig et kæmpe ansvar ved at indtræde i min regering som justitsminister. Et hverv han fyldte med stor dedikation, engagement, og offentlig gennemslagskraft.

Jeg mindes samarbejdet med Søren i de år med stor glæde og taknemmelighed. Som justitsminister var Søren i sit livs politiske hovedrolle, satte stærke politiske aftryk og bidrog med sit venlige væsen og humørfyldte sind til at holde et på mange måder udfordret regeringssamarbejde kørende. Det skylder jeg ham stor tak for.

Min hjerte blødte med Søren, da jeg - nu fra sidelinjen - iagttog den behandling, han senere blev udsat for i perioden op til det seneste folketingsvalg. Og jeg har en kæmpe respekt for, at han ikke kastede handsken i ringen, men holdt ved. Et blødt mennesker og en hård fighter inkarneret i en person. Og nu er han her pludselig ikke mere. Ubegribeligt - og jeg kan ikke befri mig for tanken om, at det er resultatet af et sammenstød mellem et FOR hårdt politisk miljø og en kærlig sjæl.

Mine varmeste tanker er hos Sørens forældre, familie og venner, der er nærmeste vidner til et ufatteligt og pludseligt tab. Ingen ord trøster, men bag tårerne gennem sig en taknemmelighed overfor et godt, men alt for kort, liv levet.
Æret være Søren Papes minde," skriver han på Facebook.

Inger Støjberg (DD), formand: "Vil savne dig hver dag"

Søren Pape og Inger Støjberg til Danske Regioners topmøde i 2023
Søren Pape og Inger Støjberg til Danske Regioners topmøde i 2023 Foto: Mikkel Berg Pedersen/Ritzau Scanpix

"Jeg er så ulykkelig over, at min gode, kærlige og helt fortrolige ven, Søren, er død.
Vi har haft så mange gode oplevelser sammen, og der var intet, hverken personligt eller arbejdsmæssigt, som vi ikke kunne tale om.
Heldigvis var hverken han eller jeg i tvivl om vort venskab og loyalitet.
Søren, jeg vil savne dig hver dag," skriver hun på Facebook. 

Pia Olsen Dyhr (SF), formand: "Det er ufatteligt"

"Så uendelig trist - et godt menneske og en kær ven er her ikke mere. Det er ufatteligt. Vi blev partiformænd næsten samtidigt og talt meget sammen. Vores parløb er nu slut. Ufatteligt trist. Jeg vil savne Søren," skriver hun på X.

Alex Vanoplsagh, formand Liberal Alliance: "Et fantastisk menneske"

"Det er med stor sorg at erfare, at Søren Pape er død. Søren var ikke bare en fantastisk kollega, han var også et fantastisk menneske. Med hjertet på rette sted. Med blik for menneskerne omkring ham. Eftertænksom, ordentlig og betænksom. Og med en munter og virksom tilgang til livet. Jeg vil savne ham. Og det vil mange andre også. Mine tanker går til Sørens familie, venner og hans mange kolleger i partiet. Ære være hans minde, " skriver han på X.

Martin Lidegaard (R), politisk leder: "Det er ikke til at fatte"

"Det er med dyb sorg, at jeg netop har fået den chokerende nyhed, at min gode ven og kollega Søren Pape Poulsen er død. Så sent som i tirsdags sad vi og grinede på mit kontor. Det er ikke til at fatte. Alle mine tanker går til hans familie og kære. Ære være hans minde.#dkpol," skriver han på X.

Pelle Dragsted (EL): "Danmark har mistet en god mand"

"Jeg er uendeligt trist over at modtage nyheden, om at Søren Pape Poulsen er død i en alt, alt for ung alder. Folkestyret og hele Danmark har mistet en god mand. Søren Pape var venlig, ordentlig og generøs overfor alle omkring sig. Både som politiker og menneske. Alle mine tanker til Sørens familie og efterladte," skriver han på X.

Morten Messerschmidt (DF), formand: "Så trist og tragisk"

Helt ufatteligt at høre, at @SorenPape er gået bort. Så trist og tragisk. En god kollega af sjælden høj standard, som formåede at være både menneske og politiker på samme tid. Så trist. Alle mine tanker går til hans familie, venner og ikke mindst til @KonservativeDK. Æret være Sørens minde," skriver han på X.

Franciska Rosenkilde (ALT), politisk leder: "Tanker til familien"

"Sikke en sørgelig nyhed. Søren Pape hvil i fred. Mine tanker går til familien," skriver hun på X.

Ministre:

Nicolai Wammen (S), finansminister: "Et helt igennem ordentligt menneske"

Søren Pape og finansminister Nikolai Wammen til door stop om vinterhjælp i 2022
Søren Pape og finansminister Nikolai Wammen til door stop om vinterhjælp i 2022 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

"Det er uendeligt trist, at Søren Pape er gået bort. Han var en meget værdsat kollega og et helt igennem ordentligt menneske. Det er ganske uforståeligt, at han ikke er her mere. Mine tanker går til hans kære. Æret være Sørens minde," skriver han på X.

Stephanie Lose (V), næstformand og økonomiminister 

"Helt utrolig trist at Søren Pape ikke er her mere. Mine tanker går til hans nærmeste og alle de gode kolleger i @KonservativeDK. Jeg har ikke været tæt på Søren, men både i V og som formand for @regionerne oplevede jeg ham som utrolig positiv og konstruktiv. Æret være hans minde," skriver hun på X.

Magnus Heunicke (S), miljøminister: "Vi har mistet et helt igennem godt og tillidsfuldt menneske"

"Jeg er chokeret og har svært ved at begribe den dybt tragiske og pludselige nyhed om, at Søren Pape Poulsen ikke er iblandt os mere. Vi har mistet et helt igennem godt og tillidsfuldt menneske. Lad os passe på hinanden. Ære være Søren Papes minde," skriver han på X.

Morten Bødskov (S), erhvervsminister: "Altid åben. Altid ærlig"

"Det er så ufattelig trist. Søren Pape Poulsen er her ikke mere. Altid åben. Altid ærlig. Altid klar til at tale. Hvor er det trist. Tak Søren. Tak for samarbejde. Tak for din store indsats for vores folkestyre. Æret være Sørens minde. #dkpol," skriver han på X.

Sophie Løhde (V), indenrigs- og sundhedsminister: "En stor personlighed og en meget vellidt kollega"

"Frygteligt. Og uendelig trist. Det er slet, slet ikke til at forstå. Vi har mistet en stor personlighed og en meget vellidt kollega. Mine tanker går til hans nærmeste. Ære være Søren Pape Poulsens minde," skriver hun på X.

Jeppe Bruus (S), skatteminister: "Et varmt og meget, meget venligt menneske"

"Hvor forfærdeligt trist. Og uvirkeligt at Søren pludselig ikke er mere. Alt for ung. Søren var et varmt og meget, meget venligt menneske. Mange tanker til Sørens nærmeste og alle hos @KonservativeDK
Æret være Sørens minde," skriver han på X.

Jakob Engel-Schmidt (M), kulturminister

"Hvor er der sørgeligt og meningsløst. Æret været Søren Papes minde," skriver han på X.

Søren Gade (V), Folketingets formand

"Når han debatterede i Folketingssalen, var det ofte med et glimt i øjet. Han tog ikke sig selv højtideligt, og det gav ham mange venner på Christiansborg. Man kunne være politisk uenig med Søren Pape Poulsen, men man kunne ikke andet end holde af ham, oplyser han i en udtalelse på Folketingets hjemmeside og tilføjer:

"Som kolleger er vi i chok over beskeden om hans alt for tidlige død. Det kommer til at tage lang tid, før det går op for os, at vi ikke mere skal se hans smilende ansigt og høre hans perlende latter."

Konservative på Christiansborg:

Søren Pape sammen med den konservative folketingsgruppe
Søren Pape sammen med den konservative folketingsgruppe Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

Mona Juul (K), gruppeformand: "Rystet, chokeret og frygtelig ked af det"

"Min gode formand, min gode ven, et afholdt og elsket menneske er pludselig gået bort. Jeg er rystet, chokeret og frygtelig ked af det. Og vred. Fordi det forekommer så meningsløst. Fordi Søren fortjente så meget bedre. Æret være Søren Pape Poulsens minde," skriver hun på X.

Mette Abildgaard (K), politisk ordfører: "Jeg ringede 112, nu er han borte"

"Tabet af @Soren har efterladt os alle i chok og ubeskrivelig sorg. Et gennemført godt menneske - betænksom og omsorgsfuld. Det skæve smil var svært at modstå. Jeg vil savne ham som menneske, som ven og fortrolig og som partiformand. 17:26 ringede jeg 112, nu er han borte," skriver Mette Abildgaard. 

"Han leverede nogle meningsmålinger, der var de bedste siden 1990'erne, og som gav os drømmene tilbage. Som gav os troen på, at det her parti kan mere," siger Mette Abildgaard til TV 2.

Rasmus Jarlov (K), folketingsmedlem: "Jeg vil savne ham enormt"

Tårerne triller ned. Ved slet ikke, hvad jeg skal sige. Da jeg sidst talte med Søren, var mine sidste ord, at han virkelig skulle passe godt på sig selv. Ikke som floskel, men fordi han havde været så meget igennem. Jeg har nærmest talt med ham hver dag siden 2015, og selv om politik skaber brydninger har forholdet altid været godt. Han var en god chef og et virkelig godt menneske. Jeg vil savne ham enormt. Farvel, min ven," skriver han på X.

Mai Mercado (K), folketingsmedlem og tidligere gruppeformand: "Ord kan ikke beskrive tomrummet"

Mai Mercado, Birgitte Bergman og Søren Pape til sommergruppemøde i 2023
Mai Mercado, Birgitte Bergman og Søren Pape til sommergruppemøde i 2023 Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix

"Søren er død. Det føles fuldkommen uvirkeligt for mig at skrive de ord. En god ven og kollega er gået bort. I 10 år har vi kæmpet sammen for konservativ politik. Side om side, og nu er du her pludselig ikke mere. Brat revet bort. I går talte vi sammen. I dag er du væk. Ord kan ikke beskrive det tab. Ord kan ikke beskrive det tomrum. Vi har været på ferie sammen, i sommerhus og haft et utal af hyggestunder. Og nu er det pludselig slut Hver gang jeg mindes dig, så overvældes jeg totalt. Af sorg over ikke at skulle se dig igen, høre dit grin og underfundige humor. Hvil i fred Søren," skriver hun på X.

Niels Flemming Hansen (K), folketingsmedlem

"Jeg er fyldt med en ubærlig sorg. Søren er ikke iblandt os længere, og jeg kan slet ikke forstå det. Søren var et helt igennem fantastisk menneske, og en fantastisk politiker. Jeg kommer til at savne ham så inderligt. Æret være dit minde, kære Søren," skriver han på X.

Helle Bonnesen (K), folketingsmedlem

Søren Pape Poulsen er her ikke mere. Vi har mistet et elsket, uselvisk og næstekærligt menneske med et lyst sind. Det er ubærligt. Mine tanker går til forældrene og alle de nære venner. Jeg savner dig allerede. Min partiformand. Min næste. Æret være Søren Pape Poulsens minde," skriver hun på X.

Søren Vandsø, Konservatives generalsekretær: "Jeg har mistet min chef, min partikammerat og min bedste ven"

"Danmark har mistet en dygtig, afholdt og kerne-konservativ politiker.
Vores parti har mistet en hårdtarbejdende, ambitiøs og omfavnende formand.
Jeg har mistet min chef, min partikammerat og min bedste ven igennem mere end tredive år. Jeg blev af mange, igennem årene, beskrevet som Sørens “tro væbner”. Det var jeg også til det allersidste da han slap livet i dag kl 13.13. Den tro væbner sad trofast ved Sørens side med min hånd om hans arm.
Kæreste ven, kære Søren, tabet er ubærligt.
jeg savner dig allerede," skriver han på Facebook.

Simon Bjerre Gosvig, særlig rådgiver for Søren Pape Poulsen

"Det er i de sværeste tider, du ser, hvilket menneske du inderst inde er. Men selv når presset var størst, tænkte Søren på andres behov, før han tænkte på sig selv.

Det siger alt om Søren, og det glæder mig enormt, at andre har set netop det, når det gennemgående ord i de mange nekrologer er, hvordan Søren var et helt igennem ordentligt og omsorgsfuldt menneske. Som insisterede på, at lederskab ikke handler om at banke næven hårdest i bordet, men at følgeskab kommer, når du tør vise tillid og respekt," skriver han på Linkedin.

Tidligere politikere og formænd:

Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

Jakob Ellemann-Jensen, tidligere formand for Venstre: "Jeg kommer til at savne det dejlige og glade menneske"

"Søren Pape er her ikke mere. Det er næsten ikke til at tro. Hvor er det trist, og hvor er det dog meningsløst. Jeg kommer til at savne det dejlige og glade menneske. Vi har været gennem meget sammen, og jeg har nydt Sørens selskab. Også når vi var uenige. Der var altid plads og overskud til et smil og en venlig eller morsom bemærkning. Altid. Må han hvile i fred.
Æret være Søren Pape Poulsens minde," skriver han på Instagram.

Bendt Bendtsen, tidligere formand for Konservative: "Verden gik i stå for mig her til eftermiddag"

Det var med stor sorg, at jeg i eftermiddag fik meddelelsen om, at Søren Pape Poulsen var afgået ved døden. Det er fuldstændig uforståeligt, at han ikke er blandt os mere. Jeg har kendt Søren gennem mange år. Han var et ordentligt menneske, tænkte mere på andre end sig selv. Fuld af humor og masser af selvironi. Også her i de seneste år i min egenskab af bestyrelsesformand for SYNERGI var han lyttende og imødekommende. Verden gik i stå for mig her til eftermiddag. At miste livet i en så tidlig alder giver ikke mening.

Som tidligere partiformand for @KonservativeDK kan jeg kun sige, at de konservative skylder ham meget. Han elskede politik, han elskede Det Konservative Folkeparti, og han kæmpede for sit parti til den sidste dag.

Mine tanker går til hans forældre og nære i disse svære timer. Æret være hans minde," skriver han på X.

Helle Thorning-Schmidt, tidligere statsminister og formand for Socialdemokraterne: "Så mange gode stunder farer gennem hovedet"

"Jeg har ikke ord for hvor sørgeligt det er at Søren Pape ikke er her mere. Sender de varmeste tanker til Sørens familie, venner og nærmeste. Så mange gode stunder farer gennem hovedet. Søren vil blive savnet af alle kolleger og samarbejdspartnere. Æret være dit minde," skriver hun på Facebook. 

Anders Fogh Rasmussen, tidligere statsminister: "Gjorde stor og positiv forskel for Danmark"

"Søren vil blive savnet. Han var med til at gøre en stor og positiv forskel for Danmark. Ordentlig, ansvarlig og pligtopfyldende til det sidste. Mine tanker går til hans nærmeste," skriver han på X.

Pia Kjærsgaard (DF), MF og tidligere formand: "Et vældig rart menneske"

"Sikke en tragedie. Ikke til at forstå Søren Pape er død. Alt for ung. Alt for aktiv. En god kollega og et vældig rart menneske. Ordentlig. Alle mine tanker går til hans forældre og hans øvrige familie Ære være hans minde #dkpol," skriver hun på X.

Pernille Vermund (LA), MF og tidligere formand for Nye Borgerlige: "Med hjertet på rette sted"

"Jeg er helt knust. @SorenPape var ikke alene en god kollega, men også et gennem godt menneske med hjertet på rette sted. Søren var en holdspiller og en fighter; loyal og vedholdende til det sidste. Hvor er det dog uendeligt sørgeligt. Mine varmeste tanker går til Sørens forældre, familie og nærmeste. Søren Pape vil for altid være savnet. Han har en helt særlig plads i mit hjerte. Ære være hans minde #dkpol," skriver hun på X.

Lars Barfoed, tidligere formand for Konservative: "Populær alle steder i partiet"

"Jeg vil huske ham for sine store energi - altid i godt humør og altid godt selskab. Det går helt tilbage fra da han var borgmester, hvor man fik øje på ham i partiet som en, der kunne favne bredt, og som var populær alle steder i partiet," siger han til TV 2.

Per Stig Møller, tidligere kultur- og kirkeminister for Konservative: "Han blev pakket for meget ind"

"Jeg synes, at han blev pakket for meget ind. Manden kunne jo godt selv. I frit løb havde han jo vist sig at være mesterlig. Nu skulle han pludselig styres, belæres og kurrateres. Som justitsminister frigjorde han sig jo af det, og havde det rigtig godt med det," fortæller han til P1 Morgen.

Konservative borgmestre:

Jacob Trøst (K), borgmester på Bornholm: "En arbejdshest der gav sit liv til partiet"

"Det er meget uventet og ulykkeligt, når en mand i hans alder skal herfra så tidligt. Han var en arbejdshest, der gav sit liv til partiet," oplyser han til DR.

Michael Fenger (K), borgmester i Gentofte Kommune: "En helt urimelig hetz"

"Søren var et af de rareste mennesker, jeg har mødt. Han gav alt hvad han kunne for det Konservative Folkeparti og gav aldrig op på på trods af store personlige omkostninger, herunder en helt urimelig hetz," skriver han på Facebook.

Benedikte Kiær (K), borgmester i Helsingør: "Du er savnet"

"Vi har mistet Søren Pape Poulsen. Det gør mig umådelig trist. Alt alt for tidligt. Mine tanker går til de pårørende. Tak Søren, tak for din store indsats for vores parti. Tak for at træde til i en svær tid. Du er savnet. Æret være Sørens minde," skriver hun på X.

Michael Ziegler (K), borgmester i Høje-Taastrup og fungerende formand for Konservative: "Altid omsorgsfuld"

"Hvor er det trist. Min gode partiformand, hjertevarme, livsglade og altid omsorgsfulde Søren er ikke mere. Hans lys blev slukket kl 13.13 i dag. Det er så trist og meningsløst Hvil i fred," skriver han på X.

Lars Storgaard (K), borgmester i Favrskov Kommune: "Søren var indbegrebet af det, livet handler om"

"Han har betydet rigtig meget for mig. Søren var indbegrebet af det, livet handler om ­- nemlig nærvær, kærlighed, omsorg og god moral. Det er så trist. Jeg kan næsten ikke finde ord," siger han til DR.

Frank Schmidt-Hansen (K), borgmester i Vejen Kommune: "Her falder han sammen med et ildebefindende lige foran os"

"Og så begynder han at tale om ældrepolitik, og her falder han sammen med et ildebefindende lige foran os.  Jeg tror, det er vigtigt, at vi lige får snakket med hinanden og får givet nogle kram," siger Frank Schmidt- Hansen til DR Syd, der var til stede i lokalet, da Søren Pape Poulsen faldt om.

Organisationer:

Brian Mikkelsen, administrerende direktør i Dansk Erhverv og tidligere minister: "Jeg er i chok"

"Søren Pape Poulsen er her ikke mere. Jeg er i chok og helt overvældet over at have mistet en god ven gennem mange år. Det er slet ikke til at forstå. At han så pludseligt er blevet revet væk fra os alle sammen i en alder af kun 52 år. Mine tanker går til Sørens forældre," skriver han på X.

Lars Sandahl Sørensen, administrerende direktør i Dansk Industri: "Han fortjener den dybeste respekt"

"Forfærdeligt og chokerende at læse, at Søren Pape pludseligt og alt for tidligt er død, kun 52 år. Han fortjener den dybeste respekt for sin ihærdige indsats for både sit parti og Danmark - altid med et smittende lyst sind. Mine tanker går til Sørens nærmeste. Æret være hans minde." skriver han på X.

Morten Skov, formand for Fagbevægelsens Hovedorganisation (FH)

"Utrolig trist nyhed om Søren Papes pludselige og alt for tidlige død. Sender hans nærmeste de varmeste tanker," skriver han på X.

Frans Hammer, næstformand i Dansk Idrætsforbund: "Min bedste ven er her ikke mere"

"Min bedste ven er her ikke mere Vi var ude at spise i ugen, og du var som altid glad, lyttende og dine øjne smilte. Jeg savner dig allerede ubeskriveligt @SorenPape," skriver han på X

Udenlandske politikere:

Ulf Kristersson, Sveriges statsminister

"Nås av det sorgliga beskedet att Søren Pape Poulsen, partiledare för det danska Konservative Folkeparti, har avlidit alldeles för tidigt. Tack för vårt goda samarbete under flera år. Mina tankar är med Søren Papes familj och vänner. Här en bild på oss från 2020 då Søren besökte mig, för att berätta om deras framgångsrika arbete mot den grova gängbrottsligheten i Danmark. Och jag bjöd på klassisk dansk lunch i riksdagen," fra X. 

Erna Solberg, leder af det Høyre i Norge, der er Konservatives søsterparti

"Det er med stor sorg vi har mottatt beskjeden om at Søren Pape er gått bort så altfor tidlig. Han var en dyktig politiker og et godt menneske. Vi som har samarbeidet med ham i Norden husker han med glede og varme. Våre tanker går til hans nærmeste og til våre mange gode venner i Det Konservative Folkeparti, skriver hun i en pressemeddelelse. 

Roberta Metsola, formand for Europa-Parlamentet

"Det gør mig trist at høre, at Søren Pape Poulsen, formand for @KonservativeDK, er gået bort. En venlig leder, der dedikerede sit liv til dansk politik. Mine tanker er med hans forældre, venner og støtter i denne svære tid," skriver hun på X

Opdateres...

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Søren Pape Poulsen

Fhv. partiformand (K) & MF, fhv. justitsminister og borgmester, Viborg
kontorassistent-lære ved Grundfos, lærerstudier (Ribe Statsseminarium 1993-94), speditør (Grundfos 1992)

0:000:00