Klassisk fond og kapitalfonde: Her er ejerne af de største private velfærdsvirksomheder

Private aktører omsætter for milliarder på social- og handicapområdet. Men opkøb og vækst har gjort enkelte kommercielle virksomheder langt større end de øvrige fonde, foreninger og selvejende tilbud.

Placeholder image
Tidligere topchef i Falck og ledelseskommissionsformand Allan Søgaard Larsen er medejer af Duos, som er en af landets allerstørste velfærdsvirksomheder. Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Lyt til artiklen

De største private velfærdsleverandører er blevet endnu større. Og det er ikke mindst på social- og handicapområdet, de har deres forretning.

Det viser Altingets kortlægning af de største private aktører på social- og handicapområdet.

Kortlægningen viser, at alene de tre største virksomheder på området – Duos, Altiden og Olivia Danmark – fakturerede kommunerne for over 1,5 milliarder kroner i 2019, når man tæller deres relevante underselskaber med.

Alle tre virksomheder hører til blandt den ene procent af private aktører, som handler mest med det offentlige i Danmark.

Til sammenligning lød regningen fra de 20 største private aktører på social- og handicapområdet på godt 3,5 milliarder kroner i alt. Her af stod kommercielle virksomheder for små 2,3 milliarder kroner, mens resten kom fra fonde, foreninger og selvejende enheder.

Blandt de fem største private aktører finder man udover de tre førnævnte også CFD, der har speciale inden for døveområdet, og OK-fonden. Begge er nonprofit drevne og med OK-fondens indtægter på knap 325 millioner kroner er der fortsat et spring op til de allerstørste.

Læs også

Flest tilbud er non-profit
Ifølge en opgørelse fra Socialministeriet ejer kommercielle virksomheder lige under 10 procent af landets cirka 2.000 botilbud- og behandlingstilbud til voksne. Til sammenligning står nonprofit virksomheder for hvert fjerde tilbud.

På børne- og ungeområdet er 40 procent af tilbuddene selvejende eller ejet af fonde, mens kommercielle virksomheder driver 15 procent af tilbuddene.

De 815 største private aktører inden for social-, handicap-, ældre-, flygtninge- og daginstitutionsområdet fakturerede i 2019 det offentlige for 14 milliarder kroner i alt.

Altiden

Målt på fakturadata fra kommunerne er Altiden på bare to år blevet landets største leverandør af private velfærdsydelser.

I 2019 overtog den svenske koncern Ambea aktiviteterne på handicap- og ældreområdet fra Aleris Omsorg og samlede dem i det danske selskab Altiden Omsorg. Ambea en af Nordens ledende private aktører inden for omsorgssektoren.

Efterfølgende har Altiden opkøbt to større sociale virksomheder i København – Vivamus og Casablanca Bo  & Erhverv – og i januar 2021 indgik Altiden aftale med Ekko Fonden om at overtage fondens botilbud. Altiden Omsorg fakturede i 2019 landets kommuner for 312 millioner kroner.

Regnes årets omsætning for de tilkøbte virksomheder med, så lyder det samlede beløb for 2019 på lidt over 600 millioner kroner.

Ambea er børsnoteret og ejes af en række investorer. Kapitalfondene Triton Partners og KKR er partnere i to selskaber, der tilsammen ejer 37,5 procent af aktierne og dermed er de største aktionærer. Svenske Aleris ejes også af Triton Partners.

 

Team Olivia

Olivia Danmark opstod i 2013, da den svenske koncern Team Olivia overtog Handicaphjælp Danmark. Olivia Danmark overtog i 2017 Behandlingsstederne Søbæk og Søbæk Skole og har tidligere købt Focus People, der arbejder med hjælp og støtte til borgere med handicap, herunder ikke mindst BPA.

Olivia Danmark er ejet af Team Olivia Danmark, som er ejet af svenske Team Olivia AB. Team Olivia AB har kapitalfonden Procuritas som sin primære ejer med en andel på 63,9 procent.

 

Duos

 

Den familieejede virksomhed Bruger- Hjælper Formidlingen skiftede i 2018 navn til Duos og fik de to tidligere topchefer i Falck Allan Søgaard Larsen og Morten R. Pedersen som medejere gennem Duos Gruppen.

Duos Gruppens primære ejer er nu Liberatio Investment som ejes af blandt andet Allan Søgaard Larsen. Resten af virksomheden indgår i ANGUT aps., der ejes af personerne bag den tidligere Bruger- Hjælper Formidlingen, Marianne Stigsdatter og Andreas Steen Andersen.

Duos Gruppen overtog i 2018 49,5 procent af den nordjyske hjemmeplejevirksomhed Blæksprutten og i 2019 oprettedes Duos Bosteder, som ejer hovedparten af de nordjyske bo- og opholdssteder, Ølandhus.

Duos Gruppen med sine ejerandele af de underliggende selskaber fakturerede i 2019 for i alt lige knap 600 millioner kroner til det offentlige. Ifølge Duos årsregnskaber er virksomhedens omsætning steget med knap 200 millioner kroner i løbende priser siden 2013.

 

Habitus

En anden virksomhed der er vokset i løbet af de seneste år, er Habitus Holding, der ejer de såkaldte Habitushuse rundtom i landet.

Med ni forskellige afdelinger landet over, nåede virksomheden i 2019 op på at fakturere landets kommuner for over 200 millioner kroner. 

Hjemmehjælpen A/S, BPA Support og Psykiatri Plus

Blandt landet største kommercielle aktører findes flere andre virksomheder ejet af enkeltpersoner eller i familieeje.

Hjemmehjælpen A/S

BPA Support

Psykiatri Plus

 

Omtalte personer

Allan Søgaard Larsen

Medejer, Duos, medstifter, LøkkeFonden, formand, Welfare Tech, fhv. koncernchef, Falck
cand.mag. (Aarhus Uni. 1981)

Politik har aldrig været vigtigere
Få gratis nyheder fra Danmarks største politiske redaktion
Ved at tilmelde dig Altingets nyhedsbrev, accepterer du vores generelle betingelser