Debat

KL’s sundhedsudvalg: Kommuner skal omstilles til det nære sundhedsvæsen

DEBAT: Kommunernes indsats på sundheds- og ældreområdet står over for en større omstilling, hvor flere skal behandles uden for sygehusene, skriver Jette Skive (DF), der er ny formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg. 

Ældres livskvalitet kan øges ved behandling i eget hjem. Derfor glæder Jette Skive (billedet) sig til regeringens bebudede sundhedsudspil. 
Ældres livskvalitet kan øges ved behandling i eget hjem. Derfor glæder Jette Skive (billedet) sig til regeringens bebudede sundhedsudspil. Foto: Kim Haugaard/Ritzau Scanpix
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Jette Skive (DF)
Formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg og rådmand for Sundhed og Omsorg i Aarhus Kommune

Arbejdet i KL's Sundheds- og Ældreudvalg er præget af, at vi befinder os i en tid med store forandringer på sundheds- og ældreområdet, som udfordrer kommunerne, men heldigvis også byder på store muligheder. 

KL's Sundheds- og Ældreudvalg er trukket i arbejdstøjet, og vi skal på de kommende møder mere i dybden med, hvilke områder vi skal fokusere på de næste fire år.

Men allerede nu kan vi se nogle opgaver, som kommer til at fylde en del.

Hvis vi vil fremtidssikre vores danske sundhedsvæsen, så skal vi have rykket flere opgaver ud fra sygehusene og ind i det nære sundhedsvæsen.

Jette Skive (DF)
Formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg

Omstilling til behandling i nærmiljø
Der kommer flere ældre til. Heldigvis er mange af dem sunde og raske, men vi kommer ikke udenom, at vi skal tænke nyt, hvis vi vil styrke området i en tid, hvor flere og flere, især ældre, borgere skal behandles i nærmiljøet. Det er en meget stor omstilling.

Men det er en god og rigtig ambition, at borgerne så vidt muligt skal behandles og rehabiliteres uden for sygehuset. Hvis vi vil fremtidssikre vores danske sundhedsvæsen, så skal vi have rykket flere opgaver ud fra sygehusene og ind i det nære sundhedsvæsen.

Det kræver, at kommunerne bliver klædt på til at håndtere opgaven, så vi kan håndtere de mere komplekse opgaver, som den omstilling giver. Hvis det skal lykkes, så har vi brug for, at regeringen tager deres del af ansvaret. Det nære sundhedsvæsen skal løftes, så vi kan sætte tidligere ind og levere en indsats af høj kvalitet.

Lykkes vi med denne fælles opgave, så tror jeg, at det, især for de mange ældre borgere, vil gøre en væsentlig forskel på både sundhed og livskvalitet. Det er langt mindre indgribende, når størstedelen af behandlingen sker i nærmiljøet – og opfølgningen foregår i eget hjem.

Derfor ser vi meget frem til regeringens bebudede sundhedsudspil.

Sundhedsambitioner kræver styrket rekruttering og samarbejde
Uden gode og dygtige medarbejdere så kommer vi dog ingen vegne med vores ambitioner for sundhedsvæsenet. Der skal ses på konkrete løsninger hele vejen rundt, så vi kommer problemet med mangel på arbejdskraft på ældre- og sundhedsområdet til livs. Vi er i gang, men det bliver uden tvivl et område, vi skal arbejde målrettet med de kommende fire år. 

Det giver rigtig god mening, at vi i kommunerne får et tættere samspil med almen praksis. Vi har gjort os de første erfaringer med plejehjemslæger, som har været en stor gevinst for borgerne – og kommunerne.

Der er brug for en stærk ramme, som sikrer, at kommunerne får nogle gode og klare vilkår for at gå ind i tættere samarbejde med de praktiserende læger og åbner op for en fleksibel adgang til rådgivning fra sygehusene.

Jeg synes, der er nok at tage fat på. Og desværre er det ikke kun i den ældre del af befolkningen, vi er nødt til at sætte ind.

Kommuner kan ikke løse sundhedsproblemer alene
Det er ganske frygteligt, at så mange unge danskere stadig begynder at ryge. Det er børn og unge mennesker, som får tillagt sig en dødelig vane, som er så svær at slippe af med, og som koster alt for mange menneskeliv. Det må vi kunne gøre bedre. Det skal vi.

Fælles for alle disse meget store udfordringer er, at vi i kommunerne ikke kan løse dem alene. Vi har brug for stærkt fælles samarbejde med de andre velfærdsområder og med de andre aktører, hvis vi skal skabe de resultater, som forventes af os politikere.

Vi er i gang og vil den kommende tid komme rundt i landet og mødes med så mange som muligt. Vi ønsker at være et åbent udvalg og tror, at det er gennem dialog og samarbejde, at vi finder de bedste politiske løsninger.

Dokumentation

Formandsrunde: Hvad vil KL?

Nye ansigter i KL's bestyrelse, nye udvalg og udvalgsformænd skal sætte kursen for det kommunale Danmark.

Altinget vil gerne høre, hvad KL's formænd vil på hver deres område. Vi giver derfor formændene ordet og inviterer dem til at fremlægge deres vigtigste opgaver nu og her – og for de næste fire år.

Vi bringer formændenes indlæg på Altinget inden sommerferien.

Du er velkommen til at kommentere indlæg og bidrage til debatten. Skriv til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jette Skive

Fhv. rådmand (DF), Sundhed og Omsorg, Aarhus og formand for KL’s Sundheds- og Ældreudvalg
frisør, kontorassistent

0:000:00