Debat

Michael Ziegler: Konfliktniveauet i OK-forhandlinger ligger for højt

NYT KL: Når KL har lagt OK18 bag sig, skal forløbet evalueres af alle parter. For det er ikke holdbart, at borgere med jævne mellemrum skal frygte, at vitale samfundsinstitutioner lukker ned, skriver Michael Ziegler, formand for KL’s løn- og personaleudvalg.

<b>OK18:&nbsp;</b>KL's Michael Ziegler var i orkanens øje ved overenskomstforhandlingerne mellem stat, kommuner og regioner. Her går han ind i Forligsinstitutionen fredag 20. april 2018.&nbsp;
OK18: KL's Michael Ziegler var i orkanens øje ved overenskomstforhandlingerne mellem stat, kommuner og regioner. Her går han ind i Forligsinstitutionen fredag 20. april 2018. Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Maria Bierbaum Oehlenschläger
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Michael Ziegler (K)
Formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg og borgmester i Høje-Taastrup Kommune

I KL har vi gennem hele vinteren og foråret været optaget af overenskomstforhandlingerne, hvor vi har fornyet overenskomsterne for de godt 500.000 medarbejdere i kommunerne.

Vi besluttede allerede tidligt i processen, at det løn- og personaleudvalg, der havde igangsat overenskomstforhandlingerne også skulle blive på posten, til forhandlingerne var afsluttet.

På det tidspunkt havde vi ikke fantasi til at forestille os, at forløbet blev så langt, som det rent faktisk gjorde, og forhandlingerne er faktisk først afsluttet her primo juni, hvor de sidste forlig er faldet på plads.

For KL er det helt afgørende, at vi efter det vanskelige og atypiske forløb skaber en god og konstruktiv dialog, så vi sammen kommer videre og skaber et godt fundament til de kommende forhandlinger. 

Michael Ziegler (K)
Formand for KL’s Løn- og Personaleudvalg

Det betyder også, at det nye løn- og personaleudvalg først påbegynder sit arbejde i september måned, hvor udvalget mødes for første gang. Derfor har vi heller ikke endnu haft en dialog i udvalget om fokusområder for udvalgets arbejde i perioden. Jeg vil dog gerne løfte sløret for nogle af de tanker, jeg selv har gjort mig i den forbindelse.

Konfliktniveauet var for højt ved OK18
Som alle ved, var det nogle meget langstrakte overenskomstforhandlinger, vi netop har været igennem. Og det var også nogle meget komplicerede forhandlinger sammenlignet med tidligere.

Det var der mange årsager til, og der er brug for at få en grundig evaluering af forløbet både i Løn- og Personaleudvalget og KL's bestyrelse, men også sammen med de faglige organisationer.

Det er ikke holdbart, at konfliktniveauet ved de offentlige overenskomstforhandlinger er så højt, at borgere med jævne mellemrum skal frygte, at vitale samfundsinstitutioner lukker ned. Det skal vi have en drøftelse af.

For KL er det helt afgørende, at vi efter det vanskelige og atypiske forløb skaber en god og konstruktiv dialog, så vi sammen kommer videre og skaber et godt fundament til de kommende forhandlinger samt sikrer et godt dagligt samarbejde mellem kommunerne som arbejdsgiver og medarbejderne.

2020: Lærernes arbejdstid forhandles
Ved overenskomstforhandlingerne lykkedes det os også at lande en aftale med lærerne. Det var godt for alle – ikke mindst folkeskolen. Vi forhandlede i mange måneder om en ny arbejdstidsaftale uden at kunne komme helt i mål.

Lærernes Centralorganisation og vi har simpelthen et meget forskelligt billede af situationen i folkeskolen, herunder hvilke udfordringer der er, og hvad løsningerne på de udfordringer i givet fald kan være.

Derfor er det også godt, at vi nu får en kommission til at foretage en række afdækninger, som kan danne baggrund for nye forhandlinger om lærernes arbejdstid. Vi har aftalt, at de forhandlinger igangsættes allerede i begyndelsen af 2020, så det vil også være noget, et nyt løn- og personaleudvalg skal tage hånd om.

Rekrutteringsproblemer i kommunerne skal løses
Derudover er der en række dagsordener, som er væsentlige for kommunerne som arbejdsgivere. Vi står på visse områder med massive rekrutteringsudfordringer. Det gælder ikke mindst på social- og sundhedsområdet. Vi fik taget et meget vigtigt skridt på vejen ved overenskomstforhandlingerne.

Men løn løser ikke kommunernes store rekrutteringsudfordring alene, og vi skal i Løn- og Personaleudvalget og i flere af KL's øvrige udvalg fortsat have stort fokus på denne dagsorden, herunder på konkrete løsninger.

Vi skal generelt i udvalget have et strategisk og synligt fokus på områder, som sikrer det kommunale arbejdsudbud i en tid, hvor aldersprofilen på det kommunale arbejdsmarked er kraftigt stigende – også sammenlignet med øvrige sektorer. I den forbindelse er centrale fokusområder for eksempel seniorfastholdelse, nedbringelse af sygefravær, arbejdstilrettelæggelsen og øget fuldtidsbeskæftigelse, kompetence- og ledelsesudvikling, brugen af velfærdsteknologi mv.

Der ligger en spændende udvalgsperiode forude, som jeg glæder mig til at tage fat på sammen med næstformand borgmester Steen Christiansen (S) og det resterende udvalg.

Dokumentation

Formandsrunde: Hvad vil KL?

Nye ansigter i KL's bestyrelse, nye udvalg og udvalgsformænd skal sætte kursen for det kommunale Danmark.

Altinget vil gerne høre, hvad KL's formænd vil på hvert deres område. Vi giver derfor formændene ordet og inviterer dem til at fremlægge deres vigtigste opgaver nu og her – og for de næste fire år.

Vi bringer formændenes indlæg på Altinget inden sommerferien.


Du er velkommen til at kommentere indlæg og bidrage til debatten. Skriv til [email protected].


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Michael Ziegler

Borgmester (K), Høje Taastrup Kommune, næstformand, Konservative, formand, KL’s Løn- og Personaleudvalg
cand.polyt. (DTH 1992)

0:000:00