Kommunerne vandt valgkampen – forude venter strid om selvstyret

ANALYSE: KL lykkedes til fulde med at få udgifterne til det stigende antal børn og ældre på den politiske dagsorden inden valget. Men det lokale selvstyre kan ende med at betale prisen, når pengene udmøntes.

Et bredt flertal går til valg på at øge de offentlige udgifter, i takt med at der kommer flere ældre og børn. Men der er ikke af den grund lagt op til nogen velfærdsfest.
Et bredt flertal går til valg på at øge de offentlige udgifter, i takt med at der kommer flere ældre og børn. Men der er ikke af den grund lagt op til nogen velfærdsfest.Foto: Mads Claus Rasmussen / Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

Set i bakspejlet ligner det, at KL’s top sparkede en åben dør ind, da formand og næstformand i efteråret kom med et fælles opråb til Christiansborgs politikere om at sikre finansieringen af fremtidens velfærd.

Advarslen var klar.

De kommende års stigende antal ældre og børn vil hurtigt kunne lægge beslag på hele det finanspolitiske råderum, hvis den offentlige sektors økonomi skal kunne følge med. Det er folketingets politikere nødt til at se i øjnene.

Altinget logoKommunal
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kommunal kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00