Lær samskabelse af en frontløber

VIDEN: Hedensted Kommune vil sammen med borgere skabe bedre og billigere velfærd. I rapporten “En velfærd der kan bære” deler ansatte og borgerne ud af deres erfaringer med samskabelse.

I publikationen “En velfærd der kan bære” kan du i cases og artikler læse mere om, hvordan politikere, medarbejdere og borgere i Hedensted arbejder sammen om at udvikle velfærden.
I publikationen “En velfærd der kan bære” kan du i cases og artikler læse mere om, hvordan politikere, medarbejdere og borgere i Hedensted arbejder sammen om at udvikle velfærden.Foto: /ritzau/ERIC AUDRAS
Claus Nordahl

Kan en kommune eksperimentere med prototyper, når de snakker velfærd? Og vil der ikke altid være medarbejdere, der bare ikke orker forandring? Og hvordan skal kommunen egentlig opføre sig, når det er borgerne, der har ansvaret for projekterne?

Det er nogle af de spørgsmål, som publikationen “En velfærd der kan bære” giver svar på. Den er udarbejdet af Tænketanken Mandag Morgen for Hedensted Kommune og udspringer af kommunens strategiske vision ’Bæredygtig velfærd’.

Øvelser, der giver læring
I publikationen kan du i cases og artikler læse mere om, hvordan politikere, medarbejdere og borgere i Hedensted arbejder sammen om at udvikle velfærden. Du kan lære mere om, hvilken forskel det gør for kommunens borgere, hvad det betyder for medarbejdere og ledere og stifte bekendtskab med en række eksempler på, hvordan landsbyer og lokalsamfund i kommunen eksperimenterer og finder på.

Publikationen er samtidig fyldt med øvelser, som kan bruges af både politikere og medarbejdere for at blive klogere på at udfordre den gængse måde at tænke velfærd og samarbejde på. For i Hedensted navigerer både civilsamfundet og kommunens ansatte anderledes i deres samarbejder, og det kaster både læring og gode råd af sig.

“Vi har nok bare glemt det i en periode”
Kommunaldirektør Jesper Thyrring Møller i Hedensted Kommune ser flere og flere kommuner, der begynder at arbejde med reel samskabelse. Ikke som spareøvelse, men som decideret magtoverdragelse. Det glæder ham, og han håber at se endnu mere af det de kommende år. For værdien for både borgere og kommune er uvurderlig, understreger han.

”I Danmark har vi en helt fantastisk tradition for at løse problemer i fællesskab. Andelsbevægelsen er nok det bedste eksempel på, at vi er sindssygt gode til at gå sammen om det, vi ikke kan løse hver for sig. Vi har måske bare glemt det lidt i en periode,” siger kommunaldirektøren, der har sat turbo på samskabelse de sidste syv år.

Dyk ned i publikationen her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jesper Thyrring Møller

Kommunaldirektør, Struer
cand.oecon. (Aahus Uni. 1990)

0:000:00