Lokalpolitikere accepterer at gå på kompromis med demokratiet under coronakrisen

RUNDSPØRGE: Beslutningskraften i kommunerne har været stærkt centraliseret under covid-19-krisen. Trods demokratiske udfordringer melder lokalpolitikere sig tilfredse. Men mindretal føler sig klemt.

I Købnhavns Kommune kritiseres ledelsen under covid-19-krisen for at være udemokratisk, fordi partier uden fagborgmestre ikke deltager i kriseledelsen.
I Købnhavns Kommune kritiseres ledelsen under covid-19-krisen for at være udemokratisk, fordi partier uden fagborgmestre ikke deltager i kriseledelsen.Foto: Liselotte Sabroe/Ritzau Scanpix
Kim Rosenkilde

En super øjenåbner for vi lokalpolitikere, at vores embedsmænd kan så meget helt uden os.

Søren Peschardt (S)
Medlem af økonomiudvalget i Vejle Kommune

Umiddelbart efter at regeringen 11. marts lukkede store dele af Danmark ned på grund af coronakrisen, aktiverede kommunerne deres kriseberedskab.

Det lagde den afgørende beslutningskraft i hænderne på udvalgte ledende embedsmænd og centrale politikere som borgmestre og rådmænd.

I de efterfølgende mange uger har den daglige demokratisk funderede ledelse derfor i høj grad været erstattet af krise- og kommandostyring.

Dokumentation

Altingets rundspørge

Altinget har taget kontakt til medlemmer af økonomiudvalget samt udvalg med ansvar for daginstitutioner og folkeskoler i landets syv største kommuner.

30 politikere har svaret på Altingets henvendelse. Besvarelserne tager afsæt i følgende spørgsmål:

  • Hvordan har det været at være demokratisk valgt lokalpolitiker her under covid-19-krisen? Føler du dig tilstrækkeligt inddraget?

Supplerende til medlemmer af børne- og skoleudvalg:

  • Har du oplevet at være blevet tilstrækkeligt inddraget i de beslutninger, der i din kommune er truffet i forbindelse med genåbningen af skoler og daginstitutioner?

Supplerende til medlemmer af økonomiudvalg:

  • Har du oplevet demokratiske udfordringer i den måde, krisen er blevet/bliver håndteret i din kommune? 

Besvarelserne er afgivet mellem den 24. april og den 29. april 2020.


0:000:00