Dennis Kristensen
Regeringen bør oprette et nyt nationalt center for offentlig innovation. Men pengene kan hives hjem igen med effektiviseringer og bedre kvalitet, mener Dennis Kristensen (billedet). (Foto: FOA)

Offentligt ansatte støtter nyt innovationscenter

21. februar 2013 kl. 23:59
INNOVATION: En række af de største fagforeninger bakker op om et nationalt center for offentlig innovation, som professor Jacob Torfing har foreslået. SF er åbne for at kigge på idéen, mens R afviser behovet.
| Flere

Det er efterhånden ingen hemmelighed, at den offentlige sektor på alle niveauer er økonomisk presset.

Og for at holde de offentlige budgetter oven vande forsøger kommuner, regioner og staten alle med nye tiltag, der skal forbedre kvaliteten. Men der mangler ét sted for hele landet, der kan opsamle, videreformidle og skabe ny viden.

Det mener FOA, OAO og FTF, der har hundredtusindvis af offentlige ansatte i deres medlemsskare. Derfor foreslår de, at der oprettes et nationalt center for offentlig innovation.

Et sådant center vil ifølge Dennis Kristensen, formand for FOA og OAO, kunne sætte turbo på ændringer af den offentlige sektor, som regeringen har lagt op til.

"Regeringen har sagt, at den vil noget andet end new public management-tankegangen, der har præget og sat dybe spor i den offentlige sektor i mange år med sit stærke fokus på dokumentation og kontrol af de offentligt ansatte," siger Dennis Kristensen og fortsætter:

"Margrethe Vestager taler om en tillidsreform, som hun dog ikke har særlig travlt med. Men et nyt nationalt center for offentlig innovation, der vender tingene på hovedet og inddrager medarbejdernes input, kan sætte fart i den proces."

Ikke genopfinde dyb tallerken
Ifølge Bente Sorgenfrey, formand i FTF, er mange gode innovationsprojekter ikke samlet op af andre offentlige aktører, fordi der mangler et sted, der kan koordinere og opsamle viden om de projekter, der virker.

"Det skal være en videnbank, hvor man kan hente viden, så offentlige aktører ikke skal opfinde den dybe tallerken hver gang, men i stedet kan arbejde videre med de projekter, der virker," siger hun.

Begge fagbosser erkender, at der skal penge på bordet fra regeringen, hvis et nationalt center skal blive til noget.

Men omvendt mener Dennis Kristensen, at der kan være store besparelser eller kvalitetsforbedringer at hente.

"Ifølge undersøgelser mener vores egne medlemmer, at arbejdet i deres hverdag kunne effektiviseres eller forbedres, hvis de selv fik indflydelse på, hvordan arbejdet bliver tilrettelagt," siger han.

Dermed bakker fagforeningscheferne op om Jacob Torfing, der er professor i politik og institutioner ved Roskilde Universitet og 19. februar i et debatindlæg på Altinget | Kommunal foreslog et "nationalt kraftcenter for offentlig innovation".

Ingen vil være 'second mover'
I sit debatindlæg argumenterer han for, at der er "kæmpestore gevinster at hente" ved at sætte turbo på innovationsindsatsen i kommunerne, der er fodslæbende i forhold til at lære af hinanden.

"Kommunerne er ikke særlig gode til at lære af hinanden og arbejde sammen om at blive bedre til at skabe innovation. Mange kommuner er skeptiske over for at lære af andre og vil helst selv udvikle nye metoder og arbejdsformer. Det er ikke i høj kurs at være 'second mover'. Alle vil være 'first mover'," skriver Jacob Torfing.

Han vil have regeringen til at etablere et "nationalt kraftcenter for offentlig innovation", der skal sprede best practice, selv skabe ny viden og understøtte konkrete strategier.

"Innovationsdagsorden er kommet for at blive, og hvis vi skal blive verdensmestre til offentlig innovation, så kræver det en dedikeret, samlet og ikke mindst tværgående indsats for at få gearet den offentlige sektor til en systematisk og vedholdende innovationsindsats," skriver han.

SF er åbne, mens R er skeptiske
Lisbeth Bech Poulsen er kommunal- og forskningsordfører i SF. Hun er åben for at kigge på behovet for et nyt innovationscenter.

"Jeg vil bestemt ikke afvise idéen. Innovation af den offentlige sektor er en vigtig dagsorden. Kommuner, der er største aftagere og brugere af innovation, skal lære af hinanden. Der er ingen konkrete planer om et center, men det kan godt være, vi skal kigge på behovet for et nationalt center," siger hun.

Hos regeringspartnerne er forskningsordfører Uffe Elbæk (R) ikke lige så imødekommende over for idéen om et nationalt innovationscenter.

"Jeg tror, at den viden allerede eksisterer, og det er ikke nødvendigvis et center, der er brug for, men at nogen laver initiativer, hvor de rigtige folk mødes. Jeg skal også have et mere detaljeret billede af indhold og økonomi for et center, før jeg kan tage stilling," siger han.

MODTAG ET DAGLIGT NYHEDSBREV FRA ALTINGET.DK
LÆS NYESTE ARTIKLER:
LÆS OGSÅ: