Organisationer til kommuner: Indfør besøgsforbud på alle plejehjem

FORBUD: Flere organisationer opfordrer nu kommunerne til at indføre et besøgsforbud på samtlige institutioner for ældre borgere for at minimere spredning af coronavirus. 

Der bør indføres et decideret forbud mod besøg på alle institutioner, der huser ældre borgere, for at inddæmme smitte med coronavirus blandt de mest udsatte grupper.

Sådan lyder opfordringen fra Ældre Sagen og Danske Seniorer. 

"Statsministeren har anbefalet at begrænse antallet af besøgende på plejehjem, så derfor anbefaler vi, at kommunerne indfører et besøgsforbud på plejehjem og lignende institutioner for ældre," siger Katrine Lester, der er direktør i Danske Seniorer. 

"De ældre på plejehjemmene er per definition en særlig udsat gruppe. Man bor ikke på plejehjem, hvis man er sund og rask," tilføjer hun.

Statsminister Mette Frederiksen (S) anbefalede onsdag aften sygehuse, plejehjem og lignende at indføre skærpede restriktioner i forhold til besøg. 

Ledere skal godkende besøg
I Fredericia Kommune har borgmester Jacob Bjerregaard (S) allerede handlet på statsministerens melding. 

"Vi indfører totalt besøgsforbud på alle institutioner for ældre og udsatte. Så skal man ind, skal det godkendes af den enkelte leder på institutionen," siger han til Fredericia Dagblad

Det er den praksis, som Danske Seniorer mener, at flere kommuner bør tage til sig.

Samme opfordring kommer fra Ældre Sagen.

"Jeg kan sagtens forstå, at man indfører sådan et forbud i den her helt ekstraordinære situation. Det sender et helt klart signal, og jeg synes, det kunne være en udmærket idé, hvis flere kommuner indfører noget lignende," siger vicedirektør Michael Teit Nielsen. 

I FOA ønsker forbundsformand Mona Striib ikke at blande sig i de øvrige kommuners praksis.

"Men vi støtter op om alle initiativer, der kan inddæmme smitten, og derfor lyder tiltaget i Fredericia Kommune meget fornuftigt," understreger hun. 

Plads til undtagelser
Der kan naturligvis være behov for at gøre undtagelser i særlige tilfælde.

Ældre og andre udsatte, der befinder sig i kritisk eller terminal tilstand, skal naturligvis ikke afskæres fra besøg fra deres pårørende.

"Vi står i en undtagelsestilstand, men der er også undtagelser til undtagelserne. Det nytter ikke med et lodret forbud i ekstraordinære situationer," lyder det fra Michael Teit Nielsen. 

Den vurdering af forbuddet deler Mona Striib.

"Det er ikke et fornuftigt forbud i alle henseender, men vi har tillid til, at de enkelte kommuner kan vurdere situationerne med den fleksibilitet, det kræver."

Ifølge Jan Pravsgaard Christensen, der er professor i immunologi ved Københavns Universitets Institut for Immunologi og Mikrobiologi, er det et oplagt og nødvendigt næste skridt at tage ude i kommunerne.

"Det giver rigtig god mening med sådan et tiltag. Man skal fortsætte arbejdet med at begrænse smitten, men det er afgørende, at man sikrer, at smitten ikke kommer ind de steder, hvor de mest udsatte grupper befinder sig," siger han.

Altinget har forsøgt at få en kommentar fra Kommunernes Landsforening (KL). KL skriver på sin hjemmeside, at "plejehjem opfordres med øjeblikkelig virkning til at begrænse besøg", men det er ikke klart beskrevet, om et decideret besøgsforbud anbefales.

Forrige artikel Se pressemødet: Børn skal lære hjemmefra, og der bliver nødpasning for visse familier Se pressemødet: Børn skal lære hjemmefra, og der bliver nødpasning for visse familier Næste artikel Elever sendes hjem, men slipper ikke for undervisning Elever sendes hjem, men slipper ikke for undervisning
Podcast: Brostrøm vil have flere beføjelser og håber på en stor reform

Podcast: Brostrøm vil have flere beføjelser og håber på en stor reform

POLITISK STUEGANG: Hvis det står til Sundhedsstyrelsens direktør, Søren Brostrøm, skal styrelsen bestemme mere over, hvordan kommunerne passer deres sundhedsopgaver med for eksempel at forebygge sygdom og dårligt helbred blandt børn og voksne. Det er en af flere interessante meldinger fra topembedsmanden i Altingets podcast, hvor han også bliver spurgt, hvorfor han ikke længere er med til regeringens pressemøder om corona.