Politisk Stuegang: Postnummerbingo forsvinder ikke med en sundhedsreform

PODCAST: Man får aldrig fuldstændig den samme behandling på Nykøbing Falster Sygehus som i Hvidovre. Det er gæsterne i denne udgave af podcasten Politisk Stuegang enige om. Lyt med, når programmet går i dybden med regeringens sundhedsreform.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Signe Løntoft

Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

"Patienten i centrum har været temaet de sidste 30 år. De der floskler virker en anelse provokerende."

Det siger professor i sygehusdrift Torben Mogensen i denne måneds udgave af podcasten Politisk Stuegang. Han giver regeringens sundhedsreform en lunken modtagelse.

Programmets anden gæst, direktør i Roskilde Kommune og tidligere embedsmand i KL og Sundhedsministeriet Christian Harsløf, er mere positiv. Han beskriver reformudspillet som et sundhedspolitisk nybrud.

Forskellene vil bestå
De to eksperter er ikke mindst skeptiske over for regeringens højprofilerede ambitioner om at få has på det såkaldte postnummerbingo:

"Der er igennem årene taget rigtig mange initiativer til at udligne forskellene mellem landsdelene. Men virkeligheden er, at man aldrig får fuldstændig den samme behandling, uanset hvor i landet man bor," siger Christian Harsløf.

Han suppleres af en enig Torben Mogensen:

"Inden for overskuelig fremtid bliver behandlingen på Hvidovre Hospital og på Nykøbing Falster Sygehus ikke den samme. For de kan ikke rekruttere læger. Og sådan vil det være, med mindre man tvinger folk derned."

På samme måde er eksperterne kritiske over for reformens ambition om at undgå 40.000 årlige indlæggelser:

"Når jeg taler med mine kolleger ude i kommunerne, så oplever de, at der skal rigtig meget til at få de ældre indlagt, og at de kommer rigtig hurtigt hjem igen. De synes nok, at grænsen er ved at være nået," siger Christian Harsløf. Han tror mere på at flytte flere af de ambulante besøg ud af hospitalerne.

Kamp mellem velfærdsopgaver
Programmets vært, Altingets sundhedspolitiske analytiker Ole Toft, spørger også sine gæster, hvordan magten og økonomien skal fordeles i fremtidens sundhedsvæsen - blandt andet i reformens 21 sundhedsfællesskaber.

Og så vender eksperterne, hvordan kommunerne skal forvalte de mange nye opgaver. Hvor regionerne primært skulle prioritere mellem forskellige sundhedsopgaver, skal kommunerne nemlig prioritere midlerne mellem hele paletten af velfærdsområder:

"Kommunalbestyrelsernes fornemste opgave er at prioritere mellem en masse velfærdsopgaver. Og det kan ikke blive sådan, at fordi sundhedsopgaverne er defineret af Sundhedsstyrelsens standarder, så er det område undtaget fra prioritering," siger Christian Harsløf.

Det taler Ole Toft også med sine gæster om:

  • Fælles nationale IT-løsninger 
  • Regionale og kommunale forskelle
  • Sammensætningen af Sundhedsvæsen Danmark
  • Nationalt akutberedskab
  • Organiseringen af sundhedsreformens 21 sundhedsfællesskaber
  • Bindende standarder for kommunerne
  • Almen praksis’ rolle
  • Nye patientrettigheder
  • Sygeplejerskernes kompetencer
  • Psykiatriens rolle mellem kommuner og regioner
  • Økonomien bag sundhedsreformen

 Abonner på podcasten via iTunes her og Soundcloud her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christian Harsløf

Direktør, KL (sundhed, social, ældre, digitalisering, teknologi)
cand.scient.pol.

Torben Mogensen

Formand, Lungeforeningen og Rådet for Lægemiddelovervågning, professor, Lanzhou University i Kina
cand.med. (1981), speciallæge i anæstesiologi (1991), dr.med. (1995), b.sc. i filosofi (2012)

0:000:00