Private mails belaster borgmesteren i Slagelse

SLAGELSE: Borgmester John Dyrby Paulsen (S) havde som menigt byrådsmedlem tæt kontakt med en embedsmand, der siden blev fyret. Det er ifølge en ekspert i strid med styrelsesloven. 

Kontakten mellem to politikere i Slagelses byråd og en nu fyret embedsmand i kommunen var langt tættere end hidtil antaget.

Det fremgår af en stribe e-mail og sms-beskeder, som Altinget og DR er i besiddelse af.

De viser, at socialdemokraten John Dyrby Paulsen og Liberal Alliances Villum Christensen begge holdt tæt kontakt med en medarbejder, der siden blev fyret for at have optrådt illoyalt.

Netop de to politikere indgik siden en usædvanlig alliance, som betyder, at de i dag er henholdsvis borgmester og viceborgmester i Slagelse.

Oplysningerne er kontroversielle, fordi menige byrådsmedlemmer ikke må tage kontakt til embedsmænd i kommunen uden om borgmesteren. Og det gør sagen ekstra speget, at den pågældende embedsmand siden blev fyret for at have brudt sin tavshedspligt og for at have forsøgt at få afsat den daværende kommunaldirektør.

Dyrby søgte oplysninger om borgmesteren

I en mail fra marts 2017 kan man læse, hvordan John Dyrby Paulsen forsøger at få embedsmandens hjælp til at finde ud af, hvad der foregår i kredsen omkring daværende borgmester Stén Knuth (V).

Dyrby spørger i mailen embedsmanden, om hun ved noget om, hvorfor borgmesteren ikke har udtalt sig til pressen de foregående dage:

"Ved du noget om, hvorfor han er tavs?," hedder det i mailen.

I samme mail stiller Dyrby en række meget detaljerede spørgsmål om et omstridt brintbusprojekt og slutter med at skrive:

"Undskyld de mange spørgsmål, men det lyder, som om tingene er kørt lidt af sporet for dele af direktionen lige nu, og det bliver vi nok nødt til at gøre noget ved fra politisk side (hvis ikke borgmesteren gør noget)."

I en tidligere mail til den nu fyrede embedsmand skriver John Dyrby Paulsen: "Endnu en gang tak for din e-mail – uden den ville jeg/vi være helt på "herrens mark"".

Dyrby: Kan ikke huske datoerne 

Få dage inden Dyrbys mail med de mange spørgsmål sendte den samme embedsmand en lang mail til både Villum Christensen og John Dyrby Paulsen, hvor hun fremlagde en plan for at få afsat den daværende kommunaldirektør og muligvis også borgmesteren.

Planen nåede så langt, at den pågældende medarbejder kontaktede Kommunernes Landsforening og søgte assistance til at gennemføre fyringen af kommunaldirektøren.

John Dyrby Paulsen sagde i november til Altinget, at han ikke svarede på henvendelsen om fyring af kommunaldirektøren, men blot opfattede det som en henvendelse fra en frustreret medarbejder. Og at han i øvrigt slet ikke bakkede op om planerne om at fyre kommunaldirektøren.

Men han erkender nu, at han faktisk svarede den pågældende medarbejder med en SMS-besked.

"Jeg kan ikke huske datoerne for det der. Det, der optog os, var, hvorfor fanden der ikke var nogen, som var gået op i at se, om vi har fået det, vi har bedt om," siger John Dyrby Paulsen til Altinget.

Få dage senere skriver du en mail med syv spørgsmål til den pågældende medarbejder. Du slutter af med at sige, at forvaltningens varetagelse af forløbet  er noget, man 'er nødt til at handle på politisk'. Få uger senere kom så hele kupforsøget mod direktionen. Hvad mente du med det?

"Det, der var irriterende for os, var, at vi ikke fra borgmesteren kunne få svar på nogle af de spørgsmål, vi stillede," siger John Dyrby til Altinget.

Villum Christensen har afvist at deltage i et interview om hans kontakt til fyrede embedsmand.

Ekspert: I strid med loven

Historien om den tætte kontakt mellem den nu fyrede medarbejder på den ene side og John Dyrby og Villum Christensen på den anden side blev første gang bragt frem af DR.

I DR's 21 Søndag vurderer professor i forvaltningsret ved Aalborg Universitet, Sten Bønsing, at kontakten med embedsmanden er i strid med styrelsesloven.

"Kontakten mellem kommunalbestyrelsesmedlemmerne og administrationen går gennem borgmesteren," siger han til DR.

Samarbejdet afbrudt

Oplysningerne kommer, netop som Slagelses borgmester, John Dyrby Paulsen (S), lægger op til at afbryde det brede samarbejde i byrådet og koncentrere magten hos flertallet bestående af Socialdemokratiet, Liberal Alliance, SF og Enhedslisten.

På et byrådsmøde mandag aften lægger flertallet med John Dyrby Paulsen i spidsen op til at begrænse antallet af udvalg i byrådet og fratage mindretallet en stribe formandsposter i udvalgene. 

 

,

Forrige artikel Røde og blå borgmestre vil låse sparede lockoutpenge til velfærd Røde og blå borgmestre vil låse sparede lockoutpenge til velfærd Næste artikel S og LA gør rent bord og sætter sig på magten i Slagelse S og LA gør rent bord og sætter sig på magten i Slagelse