Valggeneralens bud: Her bliver det spændende i Nordjylland

MAGTKAMPE: Alle 11 nuværende borgmestre i Nordjylland stiller op igen. Nogle er sikre, andre sidder løst. Særligt spændende kan det blandt andet blive i Vesthimmerland.

Mogens Gade (V) har været borgmester i Jammerbugt Kommune siden 2007. Og inden da borgmester i Brovst. Han har aktuelt et absolut flertal bag sig, men skal ikke vide sig 100 procent sikker på at fortsætte.
Mogens Gade (V) har været borgmester i Jammerbugt Kommune siden 2007. Og inden da borgmester i Brovst. Han har aktuelt et absolut flertal bag sig, men skal ikke vide sig 100 procent sikker på at fortsætte.Foto: /ritzau/Mick Anderson
Kim Rosenkilde

Søren Wormslev er manden, man går til, hvis man vil have overblik over konjunkturerne og det politiske klima i de nordjyske kommuner.

Med over 30 års journalistisk erfaring i dækningen af Nordjylland og nordjysk lokal og regional politik, kan man ikke blot få at vide, hvordan det lige er med Enhedslistens rådmand i Aalborg og det kommende valg, men også hvem rådmandens mor er, og hvor hun har slået sine politiske folder.

På Nordjyske Medier er han ’valggeneralen’, som styrer dækningen af de 11 kommunale kamppladser, som ligger inden for dækningsområdet.

Og han har på forhånd viet en særligt opmærksomhed til Vesthimmerland Kommune, hvor Knud Kristensen ved seneste valg sikrede Konservative den ene af partiets to jyske borgmesterposter.

Selv de Konservative erkende, at de sidste gang nok fik flere stemmer, end der er konservative i Vesthimmerland.

Søren Wormslev
Samfundsredaktør Nordjyske Medier

”Selv de Konservative erkender, at de sidste gang nok fik flere stemmer, end der er konservative i Vesthimmerland. Det var i høj grad personlige stemmer på Knud Kristensen. Men nu har stort set alle de øvrige partier slået hånden af ham,” siger Søren Wormslev, hvis officielle titel er samfundsredaktør.

Baggrunden for de øvrige partiers modstand mod Knud Kristensen skal ikke mindst findes i en sag om inhabilitet i forbindelse etableringen af ungdomsboliger på en grund, som han selv stod som ejer af.

Læsø har altid været stort set umulig at forudse. Der sidder jo kun ni i kommunalbestyrelsen, så det kommer virkelig an på personerne, og hvem der har slåsset med hvem i skolen.

Søren Wormslev
Samfundsredaktør Nordjyske Medier

Knud alene i verden
Selv mente han ikke, at han var inhabil. Det gjorde de øvrige i kommunens økonomiudvalg og Statsforvaltningen endte med at give kritikerne ret.

”Der ingen tvivl om, at Knud Kristensen stadig har en stor popularitet, så han skal nok få mange personlige stemmer. Men spørgsmålet er, om Konservative alligevel kan bevare magten, når nu stort set alle de øvrige partier har vendt dem ryggen,” siger Søren Wormslev.

Tidligere har SF’s folketingsmedlem Pernille Vigsø Bagge trukket gode personlige valg i kommunen. Det samme har den tidligere Radikale spidskandidat Ninni Gjessing.

Ingen af de to stiller op den her gang, så derfor er der en del stemmer, som potentielt kan bringes i spil.

Hertil kommer, at Venstre og Konservative ved seneste valg havde en aftale om, at det parti af de to som fik færrest mandater skulle støtte det andet partis borgmesterkandidat.

”Den her gang har venstre givet den noget opsigtsvækkende melding, at sådan en aftale vil de godt lave med de konservative. Men ikke så længe Knud Kristensen er konservatives bud på en borgmester,” siger Søren Wormslev.

Radikale kæmper for Rebild
Det er også i Nordjylland, at Radikale har deres eneste ’rigtige’ borgmesterpost. I Rebild lykkedes det i 2013 for radikales Leon Sebbelin at overtage magten, efter Venstres Anny Winther (V).

Det skete oven på en valgperiode, hvor ikke mindst kommunale svigt i flere ulykkelige børnesager træk store overskrifter og kastede kommunalbestyrelsen ud i et politisk stormvejr.

Ifølge Søren Wormslev er mulighederne relativt åbne i Rebild.

”Konstitueringen i Rebild var et kludetæppe sidste gang. Og det er den kommune, hvor der har været mest flytten rundt i forhold til de kandidater, der blev valgt sidst, ” siger Søren Wormslev.

Han henviser blandt andet til, at tre venstrefolk har forladt deres parti i protest mod spidskandidaten, en socialdemokrat har forladt sit parti og Sebbelin-støtterne i ’Den Sociale Fællesliste’ har erklæret deres mistillid til borgmesteren.

Morsø-liste kan være joker
I både Brønderslev, Morsø og Mariagerfjord gik borgmesterkæden i 2013 fra en socialdemokrat til en venstremand.

I Mariagerfjord vurderer Søren Wormslev, at Venstres borgmester Mogens Jespersen, ligner en favorit til at fortsætte.

I Morsø er det mere uforudsigeligt.

Her er der umiddelbart borgmester Hans Ejner Bertelsen (V) mod Viggo Vangsgaard fra Socialdemokratiet. Men en helt tredje kandidat kan få mindst lige så afgørende betydning.

Nemlig Ellen Philipsen Dahl fra listen Demokratisk Balance.

”Listen blev oprindeligt startet af nogle frafaldenden SF’ere. Men de fleste af stifterne er gået ud. Og Socialdemokratiet har i Morsø Folkeblad signaleret, at det godt vil kunne finde på at støtte Ellen Philip Danielsen som borgmester,” siger Søren Wormslev.

De – næsten – sikre
Også i Frederikshavn Kommune var der udskiftning på borgmesterposten ved det seneste valg. Men her var det Birgit S. Hansen fra Socialdemokratiet, der overtog fra Lars Møller fra Venstre.

På trods af at kommunen de seneste fire år har været tvunget til at gennemføre store besparelser og på kanten af at blive sat under administration, står Birgit S. Hansen meget stærkt forud for valget.

”Vi lavede en meningsmåling og bad om en vurdering af den nuværende borgmester, og hvem man gerne så som borgmester i den kommende periode. Og hun var ’beyond everything’ den, der scorede højest. Så jeg vil blive meget overrasket, hvis der skulle ske et skifte i Frederikshavn,” siger Søren Wormslev.

Både i Hjørring og i Jammerbugt er de nuværende borgmestre umiddelbare favoritter til at fortsætte.

I Jammerbugt sidder Venstres som det eneste parti noget sted i Nordjylland på et absolut flertal med Mogens Gade i spidsen. Men han skal ikke nødvendigvis regne med et lige så godt valg som for fire år siden.

”Jeg tror ikke, at man på forhånd helt skal afskrive den socialdemokratiske spidskandidat Jens Christian Golding. For der er også uden for de røde partier misnøje med, at Venstre, synes man, fylder for meget og sidder for tungt på kommunen,” siger Søren Wormslev.

Samme parti, tre borgmesterkandidater
Thisted har med borgmester Lene Kjelgaards skifte fra Venstre til Konservative givet Konservative en tredje jysk borgmesterpost.

Og ved valget vil man se den meget sjældne konstruktion, at partiet her har hele tre borgmesterkandidater i spil.

Den ene er spidskandidaten Torben Overgaard, den anden er veteranen Jens Kristian Yde og den tredje er nuværende borgmester Lene Kjelgaard Jensen.

”Jeg kan ikke mindes, i de godt 30 år, jeg har fulgt lokalpolitik, at der har været tre borgmesterkandidater inden for samme parti,” siger Søren Wormslev.

Men hvor valgnattens konstituering lander, vil han ikke spå for firkantet om. Blandt andet fordi Dansk Folkeparti har været splittet efter intern ballade og senest selv har meldt sig på banen med sin egen borgmesterkandidat.

Lokallisternes Læsø
Også i Danmarks mindste kommune Læsø er der flere realistiske muligheder i spil. Her er det ad flere omgange sket, at en borgmester er blevet valgt ind på en borgerliste for så siden at skifte til Venstre.

Det skete med den forrige borgmester Olav Juhl Larsen og den nuværende Tobias Birch Johansen.

”Læsø har altid været stort set umulig at forudse. Der sidder jo kun ni i kommunalbestyrelsen, så det kommer virkelig an på personerne, og hvem der har slåsset med hvem i skolen,” siger Søren Wormslev.

Fra den mindste kommune i Nordjylland og til den største Aalborg. Her sidder Thomas Kastrup-Larsen (S) umiddelbart sikkert i den borgmesterstol han i 2013 arvede efter Henning G. Jensen (S).

Aalborg rimer fortsat på S
Kommunen fik sin første socialdemokratisk borgmester i 1925, og det har ikke været anderledes ved noget efterfølgende valg.

”Og Aalborg kan meget vel blive en af de kommuner, hvor Venstres tilbagegang på landsplan kan slå mere markant igennem end andre steder, fordi landstendensen typisk spiller en større rolle i de helt store kommuner,” siger Søren Wormslev.

Det er også i Aalborg, at Enhedslistens tidligere folketingsmedlem Per Clausen stiller op. Han var med til at sikre partiet en rådmandspost, som dog gik til Lasse Puertas Navarro Olsen.

Det er også ham, der ved dette valg står til at blive rådmand, hvis Enhedslisten får chancen.

Og så var der også lige det der med hans mor.

”Han er for øvrigt søn af tidligere europaparlamentariker for folkebevægelsen, Lis Jensen, som i dag sidder i regionsrådet. Hvis man skulle interessere sig for det,” siger Søren Wormslev.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00