Yngste borgmesters første uge: ”Jeg drømmer helt vildt om natten.”

I GANG: 25-årige Christina Krzyrosiak Hansen indledte året med at bestille en lavere borgmesterstol, beskære lindetræer, besøge en tidligere top-socialdemokrat og afsløre, hvor hendes navn kommer fra. Her er hendes dagbog fra den første uge på posten.

Tirsdag rykkede 28 nyvalgte og 70 genvalgte borgmestre ind på rådhusene rundt om i landet. Christina Krzyrosiak Hansen (S) tyvstartede og tjekkede kontoret ud dagen efter nytårsfesten.
Tirsdag rykkede 28 nyvalgte og 70 genvalgte borgmestre ind på rådhusene rundt om i landet. Christina Krzyrosiak Hansen (S) tyvstartede og tjekkede kontoret ud dagen efter nytårsfesten.Foto: Katja Holm/Altinget
Kristine Korsgaard

Da det nye år begyndte, var der også skiftedag på borgmesterkontorerne, hvor 28 nyvalgte borgmestre er rykket ind.

Christina Krzyrosiak Hansen i Holbæk Kommune er den yngste af dem alle – nogensinde faktisk.

Den 25-årige socialdemokrat fik det klart højeste antal personlige stemmer ved kommunalvalget i Holbæk i november. Hun snuppede borgmesterposten fra Venstre, og Dansk Folkepartis John Harpøth måtte nøjes med titlen som viceborgmester.

Christina Krzyrosiak Hansen har fortalt Altinget om sine første erfaringer som politisk leder.

Jeg skriver alt i min kalender på telefonen, også hvornår jeg skal holde pause, træne, holde fri og spise frokost.

Det første, de spørger om, er, hvordan man udtaler mit navn. Det bliver jeg altid spurgt om

Mandag 1. januar: Tjekker kontoret ud 
”Jeg holdt selv nytårsfest i går, men jeg står alligevel op allerede klokken halv ni. Jeg vil gerne en tur ind på rådhuset i dag. Det er lidt ligesom med en skuespiller, der skal op ad en stor trappe ved et fancy arrangement – man vil gerne lige have prøvet det en gang, før det rigtigt skal være.

Jeg har forberedt mig på at blive borgmester i snart et par år, men i morgen er det alvor, og jeg er meget spændt.

Jeg vil gerne en tur ind på rådhuset i dag. Det er lidt ligesom med en skuespiller, der skal op ad en stor trappe ved et fancy arrangement – man vil gerne lige have prøvet det en gang, før det rigtigt skal være.

Foto: /ritzau/Jacob Ehrbahn

Jeg har holdt helt fri i julen efter en lang valgkamp og ikke snakket om arbejde. Men selvfølgelig synes mine venner og familie, det hele er spændende, og spørger: ”Hvornår skal du møde om morgenen” og den slags.

Klokken tre går jeg mod rådhuset. Jeg føler et meget stort ansvar, og jeg er ydmyg over, at jeg får lov at få den her opgave. Jeg glæder mig til at komme i gang med at få styr på økonomien og bygge velfærden op igen efter mange år med nedskæringer. Jeg er ikke nervøs, men jeg tænker på, hvordan folk vil tage imod mig.

Alle andre holder jo fri, så jeg låser mig selv ind går op til borgmesterkontoret. Jeg ser mig lidt omkring og tænker, at jeg skal have gjort kontoret personligt. 

Jeg sætter mig i borgmesterstolen – den fungerer slet ikke for mig, for den tidligere borgmester var et hoved højere end mig; jeg skal have en ny – og begynder at lægge lidt planer.

Jeg vil gerne være meget tilgængelig og ud og møde borgere og medarbejdere i alle dele af kommunen. Derfor vil jeg i praktik hver anden uge, for eksempel i hjemmeplejen og børnehaver. Det bliver mange besøg, så jeg beslutter, at jeg vil have et stort kort over Holbæk Kommune op på min væg. Her kan jeg markere, hvor jeg har været på besøg, og sætte noter op.”

Der skal findes plads i reolen til bøger med betydning. Biografier om Olof Palme, "fordi han har inspireret", og Margaret Thatcher, "fordi det også er godt at læse om folk, der mener noget andet end en selv". Foto: Katja Holm/Altinget

"Jeg ringer lidt rundt for at sætte ting i gang og gør nogle pressemeddelelser klar til dagen efter.

Efter tre timer går jeg hjem på besøg hos mine forældre, som også bor i Holbæk. De er oprindelig fra Sønderjylland, så vi får sønderjysk grønlangkål og hamburgerryg. Min far står for kødet og min mor for tilbehøret. Sådan er det altid.

Jeg går tidligt i seng, men kan ikke sove. Jeg er for spændt på næste dag og falder først i søvn halv to.”

Tirsdag: Beskærer træer med Vej og Park
”Jeg møder klokken otte. Besvarer mails, ser nyheder og siger hej til folk i huset.

Det er en tradition med fælles morgenmad, når der kommer en ny medarbejder i afdelingen, og i dag er det mig, der er den nye. Én har lavet hjemmebagte boller, og jeg spiser med blandt andre borgmestersekretæren, økonomidirektøren og kommunaldirektøren. Vi taler om juleferien.

Bagefter holder vi møde om dagens planer og ordner de praktiske ting: Jeg får it-udstyr, bestiller et whiteboard og får indstillet stol og bord.

Om aftenen skal jeg i Aftenshowet, og jeg tager en snak med dem på forhånd. Vi skal lige vende emnerne. Jeg har det fint med al medieopmærksomheden. Jeg er glad for, at der er fokus på kommunalpolitik, og det er en god mulighed for mig for at nå ud til nogle borgere, jeg ellers ikke er i kontakt med.

Læs også

Så har jeg møde med direktionen om det, der hedder styrelsesvedtægten for de næste fire år. Vi skal lave et forslag til, hvilke stående udvalg og opgaver der skal være.

Bagefter svarer jeg på mails og ringer rundt til medlemmerne af min gruppe. Det er også deres første arbejdsdag, så jeg byder dem velkommen.

Om eftermiddagen har jeg min første praktik hos Vej og Park. Selv om vi i byrådet har fået Excelark, der viser en lille fremgang i kommunens økonomi, siger medarbejderne her, at de ikke har mærket flere ressourcer. De har mistet mange kolleger gennem årene, og de er pressede. Derfor er det så vigtigt at komme ud og tale med folk. De oplever andre ting, end vi ser i vores tabeller.

Jeg går med ud og beskærer lindetræer i nogle timer. Det er sjovt og hårdt – og koldt, for de har ikke flere kedeldragter tilbage. Mine arme er vildt ømme, da jeg kommer hjem.

Christina Krzyrosiak Hansen vil i praktik hver anden uge, selv om turen med Vej og Park tirsdag gjorde armene ømme.

Jeg kører direkte fra arbejde til Aftenshowet ved Københavns Rådhusplads, hvor jeg fortæller om min første dag som borgmester. Bagefter er jeg ude at spise med min kæreste, og jeg er hjemme klokken ti."

Onsdag: Svarer igen på spørgsmål om mit navn
"Jeg starter morgenen med at svare på mails og læse nyheder, og så har jeg dagens første møde med direktøren for EUC (Erhvervsuddannelsescenter Nordvestsjælland, red.). Vi taler om, hvordan vi kan få flere unge til at tage en erhvervsuddannelse.

Jeg er meget bekymret over, at så mange kommer ud af folkeskolen med så lave karakterer, at de ikke kan komme ind på en uddannelse. Hvad skal vi gøre med alle dem, der føler sig tabt? Der vil jeg gerne have, at EUC spiller en større rolle.

Så har jeg hilse på-møde med direktøren for FORS, renseanlægget i Holbæk. Og jeg mødes med én fra direktionen, som har lavet et udkast til en plan for alle de praktikbesøg, jeg gerne vil ud på. Så er der møde om udvalgene og 1-til-1 samtaler med to fra den socialdemokratiske gruppe. 

Jeg giver interview til Politiken. Og om aftenen skal jeg holde oplæg om mig selv ved en nytårskur for en samling borgere, der samler penge ind til projekter for udsatte unge. Det første, de spørger om, er, hvordan man udtaler mit navn. Det bliver jeg altid spurgt om, ha ha.

Hele min barndom har jeg fået indtryk af, at navnet stammede fra en af vores polske forfædre, som var greve. Det fortalte jeg også en gang stolt til en polsk kollega. Han spurgte, hvordan min familie var kommet til Danmark, og jeg sagde, at de kom som kartoffelarbejdere. Han grinede og afslørede, at Krzyrosiak er navnet på en kartoffelret, så det var der ikke meget greve over."

Torsdag: The Crown og besøg hos Ritt
"Jeg står op halv seks og tager Volvoen ind til Realkredit Danmarks nytårskur i København. Jeg kører i god tid. Jeg er generelt et struktureret menneske. Jeg skriver alt i min kalender på telefonen, også hvornår jeg skal holde pause, træne, holde fri og spise frokost.

Jeg bliver ved arrangementet i et par timer og hører oplæg om boligmarkedet og Danmarks økonomi i fremtiden.

Efter en hurtig frokost kører jeg hjem til Ritt Bjerregaard. Hun var så sød at ønske mig tillykke efter valget, og jeg spurgte, om hun ville drikke kaffe.

Jeg beundrer hende, og som ny borgmester er det godt for mig at få lov at tale med én, der har været overborgmester i København. Hun er meget nærværende og jordnær.

Om aftenen kan jeg for første gang i denne uge slappe af og spise aftensmad derhjemme. Vi ser ”The Crown” – en tv-serie om det britiske kongehus. Den er vildt flot lavet, og skuespillerne er virkelig gode.

Jeg prøver at gå tidligt i seng. Jeg plejer at falde i søvn med det samme og kan sove hvor som helst, men det er sværere i denne uge. Jeg drømmer også helt vildt om natten. Der er meget at bearbejde."

Fredag: Facebook og skoleelever
"Spiser havregryn med frugt til morgenmad og går af sted. Jeg bor i andelslejlighed kun hundrede meter fra rådhuset. Jeg har tit musik i ørerne, men jeg kan ikke en gang nå at høre én sang færdig, før jeg er fremme. I dag hører jeg P1 Morgen og Radioavisen.

Jeg giver interview til Altinget og får taget billeder. I de første dage efter valget skulle jeg lige vænne mig til, at så mange journalister ringede – jeg får dårlig samvittighed over ikke at ringe tilbage med det samme, men jeg kunne simpelthen ikke nå det i de dage.

Dagen efter valget kunne Christina Krzyrosiak Hansen præsentere sig foran Holbæk Rådhus som yngste borgmester nogensinde. Foto: ritzau/Jacob Ehrbahn

Klokken 10 kommer tre piger fra niende klasse på besøg. De skal interviewe mig om, hvorfor jeg er gået ind i politik.

Jeg har sagt til min sekretær, at når skoleelever beder om at mødes med mig, så er svaret altid ja, uanset hvor fyldt min kalender er. Altid. For hvis vi gerne vil have fremtidens unge til at interessere sig for samfundet og for politik, må vi også stille op og fortælle, hvorfor det er vigtigt.

Det er en rigtig mødedag. Jeg holder direktionsmøde, giver interview til en lokalavis og mødes med min gruppeformand. Vi taler om, hvordan samarbejdet mellem os skal være, og om hvordan vi får involveret baglandet.

Jeg har bedt borgerne i kommunen om at skrive på Facebook, hvor de synes, jeg skal tage i praktik, og det har mange gjort. Så jeg bruger en time på at svare på beskederne.

Jeg holder kaffemøde med en virksomhed, og så er der reception på Holbæk Drama College.

Om aftenen tager jeg bilen til Jyderup Højskole, hvor jeg skal holde tale. Ordner et par telefonopkald på vejen. Jeg har selv skrevet min tale om Jyderup og mit forhold til området. Det er vigtigt for mig, at mine taler er personlige.

Det har været en uge med fart på. At stå op hver dag og knokle for Holbæk er utroligt meningsfyldt for mig, og jeg glæder mig allerede til næste uge. Men først vil jeg holde weekend. Mine eneste faste planer bliver at sove længe og gå en tur i skoven."

Dokumentation

Blå bog - Christina Krzyrosiak Hansen

Født 24. november 1992 i Holbæk.

Valgt ind i Holbæks kommunalbestyrelse i 2013.

Fik med 5.499 personlige stemmer ved kommunalvalget 21. november 2017 næsten dobbelt så mange som Venstres siddende borgmester. Valgt til borgmester med opbakning fra DF, SF og Enhedslisten.

Bachelor i sociologi fra Københavns Universitet.

Medlem af DSU og Socialdemokratiet siden 2010.

Blev formand for DSU i Holbæk i 2012.

Begge forældre er socialdemokrater. Faderen arbejdede tidligere i fagbevægelsen.


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Christina Krzyrosiak Hansen

Borgmester (S), Holbæk Kommune
ba.soc. (Københavns Uni.)

0:000:00