Michael Kristiansen: Vild post-kommunalvalgspanik – tilbage til dna'et!

KOMMENTAR: Amatør-LA fik en snevasker, DF en sviende lussing, og så er der SF-komplekset. Efterdønningerne fra det dramatiske kommunalvalg rumler stadig, skriver Michael Kristiansen.

I Dansk Folkeparti har man de seneste år igen og igen brugt SF som det ultimative skræmmebillede. Ikke partiets politik, men partiets katastrofale regeringsdeltagelse under Helle Thornings S-ledede regering. Ikke fordi Dansk Folkeparti ikke vil i regering; det er nærmest blevet Kristian Thulesen Dahls mærkesag nummer et.

Nej, skræmmebilledet handler om, at man sælger ud af ens kernepolitik i jagten på magten. Og når magten så er erobret, så gør den blind, og så ender folkesocialister med at sælge Dong til Goldman Sachs.

Det er sådan en opbyggelig og vigtig historie. Det ironiske er, at historien har det med at gentage sig selv. Igen og igen. Og ved kommunalvalget 21. november gentog historien sig. Dog på lidt forskellig vis for Liberal Alliance og Dansk Folkeparti. Og fra den historie stammer meget af det aktuelle politiske kaos omkring finanslov, udlændingestramninger og skatteaftale. Vi gemmer lige Dansk Folkeparti et øjeblik.

Liberal Alliances bratte opvågnen ved kommunalvalget er nemlig nærmest identisk med SF’s historie. Festklædte og opstemte var store dele af partiet med flere ministre mødt op til valgaftenen på Christiansborg. Humøret var højt. I aften ville Liberal Alliance slå igennem som kommunalt parti. Nok ikke på samme niveau som ved det seneste folketingsvalg, men i aften ville kommentatorer og kritikere forstumme over partiets påståede manglende profil og Liberal Alliances resultater i regeringen.

Resultatet blev en tidlig snevasker. Tilbagegang stort set overalt. Og den første – men markante – påmindelse om, at vælgerne ikke honorerer partiet for pragmatisk og loyal regeringsdeltagelse, men kræver levering af partiets mærkesager (lavere skat!). Derfor er det helt logisk, at partiet lige siden den tirsdag aften er kravlet tilbage op i skattetræet for fuldt firspring. Og helt forståeligt er det, at Liberal Alliance ingen fremtid har i regeringen, hvis ikke regeringen kan lande en skatteaftale med Dansk Folkeparti.

At partiet så med partiformand og udenrigsminister Anders Samuelsen i spidsen sælger skatteskindet, før DF-bjørnen er skudt, må tilskrives et andet af partiets dna'er. Nemlig det uforudsigelige - grænsende til det amatøragtige – når det kommer til politisk håndtering.

Dansk Folkeparti var også klar til fest på sin kommunalvalgsaften. Intet parti har i de seneste årtier haft bedre fornemmelse for, hvor vælgerne er. Og helt bogstaveligt har Dansk Folkeparti haft en langt bedre idé end for eksempel meningsmålingerne om, hvor partiets resultat ville ende på valgaftenerne. 21. november blev en helt anderledes aften. Partitoppen var i chok. Forventningen var en klar fremgang i forhold til det seneste kommunalvalg. Nu skulle resultaterne af alliancen med Mette Frederiksen give bonus. Dansk Folkeparti var nu ikke længere kun et parti med en krasbørstig og let forståelig udlændingepolitik; nu skulle der også høstes på velfærdsprofilen.
Jo jo, ældrepolitikken har i mange år været et ekstra krydderi, men nu havde man takket være Socialdemokratiets endorsement en troværdig velfærdsprofil.

Resultatet var ikke kun skuffende. Det var en sviende lussing og en påmindelse om, at Dansk Folkepartis dna er udlændingepolitik. Partiets optræden sidenhen taler på den måde helt for sig selv.

Partiet siger jo selv, at det ikke er nyt med kravet om hjemsendelser. Men retorikken er ny. Og reelt havde Dansk Folkeparti ikke – og har måske stadig ikke – en klar plan for, hvad man ønsker gennemført. For hvad er det egentlig, Dansk Folkeparti helt præcist kræver? Og hvad er overhovedet muligt og realiserbart? Helt uhørt stiller partiet krav, som de reelt ikke selv kender svarene på.

Det er i det lys, man også skal forstå Thulesen Dahls ageren med krav om udsættelse og dermed køb af tid. For Dansk Folkepartis allerstørste frygt er, at man bytter helt virkelige og reelle skattelettelser med udlændingestramninger, der retorisk lyder voldsomme, men som reelt om et års tid viser sig ikke at sende mange syrere eller somaliere ud af landet. Et sådant scenarie vil være en potentiel katastrofe i en kommende valgkamp.

Så det er lidt skæbnens ironi, at DF’s meget fornuftige forsøg på at lære SF-lektien på sin vis har ramt partiet, allerede inden man får regeringsansvaret.

----------

Michael Kristiansen (f. 1962) er journalist og var pressechef i partiet Venstre, indtil han i 2001 blev særlig rådgiver for daværende statsminister Anders Fogh Rasmussen. I 2007 blev han vært for det politiske program Mogensen og Kristiansen på TV 2 News, som i dag kører på tiende år under navnet Tirsdagsanalysen. Desuden driver han kommunikationsbureauet Kristiansen+Partners og er forfatter til en række politiske biografier. Kommentaren er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Forrige artikel Lisbeth Knudsen: Politiker eller administrator – til gavn eller til pynt Lisbeth Knudsen: Politiker eller administrator – til gavn eller til pynt Næste artikel Kraka: Nogle kommuner bruger dobbelt så meget på den enkelte ældre Kraka: Nogle kommuner bruger dobbelt så meget på den enkelte ældre
 • Anmeld

  Peter Hansen · Pensionist

  Men hvor står Løkke?

  Det er jo altid interessant når man skal høre eller læse noget fra den politiske kommentator som står Løkke nærmest, hvordan han vil forsøge at genrejse Løkke som den store statsmand.

  Men det forsøges ikke engang her. Hvad kan dog være forklaringen på det? Har Kristiansen set lyset og opdaget hvordan Løkke igen har rodet rundt i det og formået at udvise alle manglerne i blå blok på en gang?
  Eller er det mere et forsøg på at bortlede opmærksomheden ved at påpege hvor tåbeligt DF og LA opfører sig?

  For det ville jo have været åbenlyst at påpege at Løkke efter 2,5 år ikke har formået at finde en politik hvor han kan samle flertal for det han lovede vælgerne. Og det var jo netop ikke lettelse af topskatten. Det har Kristiansen jo overbevist ham om ville være et tåbeligt valgargument.

  Men Kristiansen havde åbenbart ikke fået forklaret ham, hvad der ville ske når han så efter et tabt valg så alligevel skulle svigte sin løfter igen og igen. Ja måske fordi Kristiansen heller ikke har kunne overskue det.

 • Anmeld

  Christian X

  Venstre ved du hvor du har

  - de holder os for nar.

  De lever kun på, at udlændinge problematikken består.
  Dertil kommer, at Venstres og LA’s neoliberale segment også bruger udlændingeudgifterne, som brækstang for afvikling af velfærdssamfundet.
  Derfor dyrker Venstre mange symbolpolitiske tiltag, der skal efterlade indtrykket af, at de er strammere - hvad de ikke er. Var de strammere havde de opsagt konventionerne - og taget reelle politiske løsninger i brug.

  Lad os få et udlændingevalg – og en folkeafstemning om konventionerne ved samme lejlighed!

 • Anmeld

  Kim Hansen · Gastronom.

  PETER HANSEN

  SÅDAN.......jeg kunne ikke have beskrevet det bedre . Kristiansen er bare sendt i byen for at lægge røgslør ud for manden der ikke ville være STATSMINISTER for en hver PRIS . men de fleste MENESKER I DANMARK har luret manden, og så er han forresten en meget FÆRDIG MAND i DANSK POLITIK. MVH 🤔🤔🤔🤔🤔🤔🤔

 • Anmeld

  Peter Hansen · Pensionist

  Løkke har jo ikke en flygtningepolitik

  Christian X
  Du beder jo Løkke om at bryde endnu et af de då løfter som han gav før sidste valg. Nemlig at han IKKE ville træde ud af konventionerne.

  Hans påstand var jo, at han kendte løsningen på hvordan man undgik at få udlændinge her til landet. Der skulle jo blot indføres nye stramme regler for hvad man som flygtning eller EU-borger kunne få fra statskassen. Og så ville det problem været løst nærmest fra dag 1.

  Godt nok kunne han ikke holde løftet om at fratage børnetilskuddet til alle polakkerne når de satte deres træsko i en dansk jordbærmark, hvad han jo ellers havde ført en kampagne mod Helle Thorning fordi hun ikke ville gøre med baggrund i en af hans mange ulovlige love han havde givet som indrømmelse til DF.
  Ganske vist havde han ikke ville indføre en ny grænsekontrol, fordi hensynet til den tyske kansler vejede tungere end endnu et løfte til DF.
  Ganske vist indrykkede man forkerte annoncer i udenlandsk presse for at fortælle flygtninge hvor frygteligt der ville være ved at komme her til landet, men alligevel blev han sur over at de mange flygtninge der kom her til landet gående på de danske motorveje alligevel ønskede at fortsætte til Sverige.
  Først da Sverige indføre grænsekontrol fra Danmark så han sig nødsaget til også i huj og hast at indføre en mod Tyskland, men gjorde det på en måde så der blev frit lejde for danske kriminelle der hurtigt benyttede sig af de manglende politifolk til at starte en kamp mellem banderne.
  Til al held for ham løste EU også det danske flygtningeproblem ved at sikre, at der ikke længere er fri gennemgang til EU via Tyrkiet, hvorved han kan lade som om at Merkel har rettet sig efter ham og hans gode råd.

  Så vel har han en minister der fejrer at hun kan komme med den ene løgn efter den anden for at skjule at hun har måtte administrere ulovligt og fylde folketinget med forkerte oplysninger for at vise at hun er mindst lige som fremmedfjendsk som DFs fremmedhadere. Men han har også en stribe andre folketingsmedlemmer som ikke vil tage denne konkurrence op. Og da hver eneste medlem af de 4 partier er dyrebare medlemmer som Løkke ikke kan undvære, så er det jo helt umuligt for ham at finde ud af hvilken linie han vil stå for, hvilket gør at han har været parat til at bryde alle løfter/forsikringer.

  Men bryde konventionerne? Hvordan skulle han kunne det og så stadig håbe på at han inden han sendes helt ud af dansk politik kan gøre sig håb om at få en eller anden udenrigspolitisk platform som han kan leve af resten af livet. Men jeg tror nu heller ikke du har fremsat dit "råd" i håb om at det blev til noget.

 • Anmeld

  Christian X

  Peter Hansen

  Helt enig!
  Jeg havde faktisk selv slettet følgende fra mit tidligere indlæg:

  Løkke ved, at skal han følge forgængerne til et internationalt topjob, kan han ikke opsige konventioner - derfor fører Venstre kun symbolpolitik.

 • Anmeld

  John Zederkof Jessen

  Noget om: Men DF’s DNA og andres DNA’er kan man regne med....

  Er der noget, der er forudsigeligt i december måned, så er det:

  1. Det danske kvindehåndboldhold bliver næsten verdens-, eller Europa mestre, og vi sidder bænket til stolene, med øjne så store som thekopper.

  2. Et eller andet religiøst emne, Jesus eller nisser, kommer øverst på dagsordenen, som regel som følge af, at nogle vil noget andet, og i () bemærket udansk.

  3. Og endelig - for 16. år i træk - DF drager med løftet sværd drager i finansministeriet. Her fægter de med åben pande, og fremlægger her helt - altså for den samlede danske kommentator-, klumme-, analytikerstand - helt ekceptionelle nye dagsordner, som ikke har sit udgangspunkt i helt forudsigelige drejebøger. Det eneste vi mangler i år, det er mapper fyldt med gule sedler, som stolt bæres frem af Thulesen Dahl, men jeg kan jo have overset det.

  4. I () - ovennævnte 3 emner analyseres, og især Thulesen Dahl fremhæves som den alleraller skarpeste politiker, som vi ude ved tusind små hjem har et endog voldsomt behov, for at få forklaret, vendt, og sat ind ind i perspektivering.

  Og således kan vi glæde os til december 2018, hvor nogle håber, alt er glemt. Så er julegratialet nemlig sikret, i denne vores lille verden, for de udvalgte, der er benådet med åndens julegave.

 • Anmeld

  Helle

  Gode indlæg PH m. fl.

  Altid rart med gode seriøse indlæg. Tak. Tror nogen Løkke for alvor får et topjob, jeg gør ikke. Slet ikke, hvis folk kender ham, selv om han for de, der ikke kender ham, kan charmere med sine talegaver. Men når man har været næsten 25 år i dansk politik på godt og ondt, så ved folk/vælgerne godt, hvad han er og hvad han står for. Måske derfor han er upopulær og meningsmålingerne ikke ,selv på den bedste dag passerer, 20 %

  Han burde overlade roret nu til KJ og tage et valg. Nederlag til EU valget i 18 og FT 19 igen, han har jo aldrig selv vundet et valg. I 2015 fik han magten via DF, før da fik han den foræret af Fogh, så det ville alle vinde ved.
  Måske skal han være forstander på et drengehjem for vanskelige drenge elever. Det tror jeg han vil være god til og tackle ud fra egne erfaringer.

 • Anmeld

  Henrik

  Helle

  At overlade Venstre til Kristian Jensen vil være det samme som at lukke og slukke partiet i stil med det der er sket med de konservative - de begyndte at indsætte skabs-radikale formænd, og så røg de ned på 15%, 10% og nu 5%. Med Pape har de fået en (retorisk) strammer. Kristian Jensens hedeste sympatier ligger helt ovre ved de radikale. Han vil langt hellere samarbejde med Morten Østergaard end med nogen der ligger til højre for SF eller Enhedslisten. Vi vil se det samme ske med Venstre, som med de konservative, og det vil ikke tage mange år.

 • Anmeld

  I.R.Bertelsen · Borger og vælger

  Partipolitik og DNA

  Partipolitik har jo den fordel, at vi som vælgere nemmere kan spotte os ind på, hvilke personer, vi er mest enige med, og som vi regner med vil handle og agere velinformeret og løsningsorienteret.
  MEN når partipolitik opelskes til selvpromovering, egoistisk magtkamp, populisme og manglende jordforbindelse til den virkelige verden,.... til virkeligheden for borgerne,....så hopper kæden af.
  Det bliver ikke alene et spørgsmål om et partis DNA, men om navlepilleri og skakspil.
  **Ville det være en idé at sende Christiansborgs politikere på samarbejdskursus i kommunerne?**
  ....For derude, i virkelighedens verden, nær borgerne, sker der som oftest det, at når valgfeberen har lagt sig, så sætter man sig omkring udvalgsbordene og samarbejder tværpolitisk i gensidig respekt om at finde de bedste løsninger.
  Kommunevalgets resultater burde især give såvel LA som DF "incitament" (som de selv udtrykker det i andre sammenhænge) til at trække i arbejdstøjet og søge indsigt i samarbejdets fortræffeligheder.