Debat

DF-borgmester: Kultur skal være mere for flere

DEBAT: Den danske kulturarv er vigtig for forståelsen af nutidens samfund. Men en kanon fra kulturministeriet er ikke nok, hvis der ikke bliver fulgt op med kroner og øre, skriver kulturborgmester Carl Christian Ebbesen (DF).

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Carl Christian Ebbesen (DF)
Kultur- og fritidsborgmester i København

Det er ikke nok at skrive ned, at kulturarven er vigtig. Der skal afsættes de nødvendige midler og ressourcer til, at Danmarks kulturarv i endnu højere grad bliver bevaret og vist frem for publikum.

Carl Christian Ebbesen (DF)
Kultur- og fritidsborgmester i København

Det har været interessant at læse de andre debattørers indspark i debatten om kulturkronerne. I mit første indlæg satte jeg mig op i helikopteren for at betragte kultur mere overordnet. Jeg påpegede blandt andet behovet for at investere i kulturen samt skabe en ny fortælling om kulturen og vigtigheden af den for os som danskere og nation.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

I dette indlæg vil jeg – da jeg er eneste repræsentant fra den kommunale verden i debatpanelet – dykke ned i et område, som vi i Københavns Kommune har haft meget fokus på de senere år. Nemlig kulturarven.

Bedst mulig opbevaring
I København afsatte vi for to år siden 170 millioner kroner til at sikre mere end 1000 års københavnsk historie i et nyt fælles arkiv og magasin for Stadsarkivet og museerne i Københavns Kommune.

Det skulle erstatte de mange skimmelsvampsramte og utidssvarende magasiner rundt omkring i byen og sikre den bedst mulige opbevaring af tusindvis af historiske genstande som ældgamle sko og værktøj, bygningsdele, bykort samt kilometer lange hylder med arkivalier.

Det er mange penge for en kommune, men hvad var alternativet? At en guldgrube af uerstattelige historiske papirer og levn fra fortiden skulle gå tabt? Det er vores kulturarv, vi taler om. Beviser og erindringer for fortiden, som skal gøre os klogere på os selv – også i fremtiden.

Kulturarv er vigtig prioritering
”Hvis man ikke kender fortiden, forstår man ikke nutiden og egner sig ikke til at forme fremtiden,” har en fransk jøde og filosof engang sagt.

Netop af den grund er det så vigtigt at prioritere og investere i kulturarven – ikke blot i København, men i hele Danmark.

Danmarkskanon bør følges op med kroner
Kulturminister Bertel Haarder (V) har foreslået en kulturarvskanon, men burde den ikke følges op af flere kroner og øre til at bevare og formidle kulturarven for fremtiden?

Det er ikke nok at skrive ned, at kulturarven er vigtig. Der skal handles. Der skal afsættes de nødvendige midler og ressourcer til, at Danmarks kulturarv i endnu højere grad bliver bevaret og vist frem for publikum.

Det er blandt andet museernes opgave at opbevare og udstille kunsten og kulturarven. Københavns Kommune har to museer, en kunsthal og et arkiv, som for et år siden blev lagt sammen på det organisatoriske plan.

Mere synlighed
De fire institutioner har stadig hver deres egen specifikke profil og har beholdt deres navn, men de er samlet under en ny overordnet enhed ”Historie og Kunst”.

Et af målene for den nye enhed er at skabe mere synlighed omkring museerne, kunsten og kulturarven, så den bliver vist frem til og er i dialog med endnu flere mennesker, såvel københavnere som byens besøgende.

Kulturministeren vil gerne sikre, at ”kulturen fortsat har de bedste muligheder for at være relevant og gribe ud og gøre størst mulig forskel for mennesker.”

Museer til for borgerne
Hvorfor ikke gå skridtet videre og sige, at kulturen skal være mere for flere? Det er min holdning, at museerne er til for borgerne – ikke alene til for deres samlinger. Det kræver, at museernes udstillinger og forskning er vedkommende og tager udgangspunkt i danskernes liv og historie.

I København går Historie & Kunst i luften med en digital samling af historiske københavnerbilleder i november måned. Det er også en tidssvarende måde at sikre og dele kulturarven til glæde for mange flere.

Brug for statslig opbakning
Det skal vi have mere af, så de mennesker, der aldrig sætter deres ben på et museum eller i en kulturinstitution, får øjnene op for og lyst til at blive klogere på Danmarks kulturarv og historie.

Den opgave kan kommunerne ikke løfte alene. Der er brug for større statslig opbakning og en indsats fra kulturministeren, der rækker langt udover en kulturarvskanon.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Carl Christian Ebbesen

2. næstformand, Københavns Borgerrepræsentation (DF), organisatorisk næstformand, Dansk Folkepartis Landsorganisation
civiløkonom (Odense Uni. 1993)

0:000:00