Debat

Filminstruktører: Vi er for rige til at spare på kulturen

DEBAT: Kultur er ikke det ekstra lag glasur til overskudsfolket, men en forpligtelse over for medmennesket, skriver filminstruktør Christina Rosendahl.

Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Christina Rosendahl
Formand for Danske Filminstruktører

Jeg drømmer om en kulturminister, der væbnet med kultur skyder sine værdier ind i forsvarspolitikken, bryder ind i udenrigspolitikken og forstyrrer sundhedspolitikken med sit menneskesyn.

Christina Rosendahl
Filminstruktør

Hvordan får vi mere og bedre kultur for færre kroner? Dette spørgsmål stiller kulturministeren. Han vil gerne spare og samtidig have mere og bedre.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Spørgsmålet provokerer mig. Hvorfor skal der overhovedet spares på kulturen?

Hvor er fallittens rand?

Når jeg ser mig omkring, så bugner det af rigdom og penge alle vegne: folk i nye biler, store huse, de rejser på ferie, i sommerhus, går i skoler, på museer og hospitaler. Vi er et af de rigeste lande i verden. Hvor er fallittens rand? Jeg ser den ikke. Det må være en løgn, vi bliver fortalt.

For det andet: Det føles åndløst at blive stille spørgsmålet om mere og bedre kultur. Hvorfor ikke blot bedre kultur? Smukkere, vildere, dybere kultur. Kultur, der forpligter sig til medmennesket.

Hvis ministeren ønsker en spareøvelse, så er svaret: bare tag pengene fra os. Med et snuptag, mens vi sover. Luk øjnene, slip rebet på guillotinen og se hvad der sker. Et grundvilkår for kunstnere er uforudsigelighed. Vi er trænet i at gå i gang uden at kende resultatet. Prøv det.

Kannibalisering om kulturpenge

Det vil også lette livet for mange af os, der slet ikke ønsker at slås indbyrdes om pengene. Det er uværdigt for mig som filmskaber at skulle kannibalisere om kulturpenge med teaterfolk, billedkunstnere, forfattere og musikere, når det, jeg har allermest lyst til, er at kæmpe for deres ret til at få dem.

Når jeg afstår fra at komme med spare-idéer til ministeren, så er det, fordi jeg er meget mere nysgerrig efter at vide, hvad ministeren ønsker af os, der skaber kunsten og kulturen. Og hvad mener alle de andre ministre og alle kulturordførerne og alle i folketinget. Hvad forventer I egentligt af os? Har I ambitioner med os?

Kulturordførere uden politik

Her til morgen gik jeg på nettet og fandt hjemmesiden på en af de store partiers kulturordførere. På hjemmesiden var en oversigt over ordførerens debatindlæg, men der var ikke et eneste indlæg om kultur.

Altså en kulturordfører, der ikke har skrevet et eneste debatindlæg om kultur. Hvorfor ikke? Gider de ikke? Eller ved de ikke noget om det, de er sat til at være ordførere for?

Allestedsnærværende kulturpolitik

Jeg drømmer om en kulturminister, der væbnet med kultur skyder sine værdier ind i forsvarspolitikken, bryder ind i udenrigspolitikken, og forstyrrer sundhedspolitikken med sit menneskesyn.

En allestedsnærværende ånd, med et ulvehjerte, som byder ham at trænge ind og sprede sit budskab uden respekt for resortområder. En der ser sammenhænge mellem mennesker som sin eneste pligt.

Forståelse for kreativ proces

Jeg drømmer om kulturordførere, der ved, hvad en kreativ proces er, som ved, at alle mennesker evner den, og som befaler at samfundet indrettes, så mennesker kan udfolde deres fulde potentiale.

Jeg drømmer om folketingspolitikere, der insisterer på, at kunstnere skal eksperimentere, og om publikum, der straffer dem, der ikke laver den store magi.

Jeg drømmer også om modige kunstnere, der ikke kryber langs murene, hviskende, udskammede som narkomaner og flygtninge, kunstnere, som ikke venter på, at læreren beder dem række hånden op, men selv kommer med idéer, der faktisk rykker og forandrer samfundet til et bedre sted.

Rotten i labyrinten

I Rosenthal-eksperimentet fra 1963 blev to forsøgsgrupper givet en rotte og en labyrint hver. Opgaven var at få rotten igennem på tid. Den ene gruppe fik at vide, at deres rotte var særligt hurtig og lærenem. Den anden gruppe fik at vide, at rotten var standard, og hvis de bare fik den igennem, var det okay. Rotterne var identiske standard-laboratorierotter.

Resultatet blev at den hypede rotte ilede i mål, mens taber-rotten lige akkurat humpede sig igennem. Det hedder ’expectancy effect’, og det betyder, at forventninger påvirker resultatet. Forventer man noget af nogen, så præsterer de mere. Jeg ønsker mig, at politikere forventer noget af kunsten og kulturen i stedet for at skære arme og ben af den.

Forpligtelse over for medmennesket

Kulturministeriet er ikke et lille kontor for glasur på toppen. Kulturpolitikken er ikke en parkeringsplads for halvhjertede politikere, og kulturen er ikke det ekstra lag af fedt til de rige, der allerede har alt.

Kulturen er forpligtelsen over for medmennesket, og det er måske det, vi mærker, når vi stilles spørgsmålet om at spare. Skal vi spare medmennesket væk?

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00