Debat

DF: Lad fondene bevare deres frihed

DEBAT: Fonde er vigtige for dansk kulturliv og bør ikke udsættes for øgede lovkrav eller indblanding fra politikere, skriver DF's kulturordfører, Alex Ahrendtsen. 

Fonde er et vigtigt supplement til offentlige udgifter til kultur, især udenfor hovedstadsområdet, skriver DF's kulturordfører, Alex Ahrendtsen. 
Fonde er et vigtigt supplement til offentlige udgifter til kultur, især udenfor hovedstadsområdet, skriver DF's kulturordfører, Alex Ahrendtsen. Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Alex Ahrendtsen
Medlem af Folketinget og kultur- og skoleordfører for Dansk Folkeparti

Fondenes store indsats og vigtige rolle for dansk kulturliv bliver ofte brugt som en forklaring på, at det offentlige ikke involverer sig nok. Det er en populær myte i kulturkredse og på venstrefløjen.

Men sammenligner vi os med lande som Frankrig, Sverige og Norge, der bruger mange offentlige penge på kultur, idræt og fritid, så ligger vi på samme niveau som dem.

Et vigtigt supplement
Stat og kommuner lægger med andre ord et flot grundniveau, mens fondenes milliarder er med til at forbedre og kvalificere kulturen i Danmark. Det skal vi være taknemmelige for.

Fakta
Deltag i debatten! 
Skriv til os på [email protected]

Der er en lang række projekter, der aldrig ville være realiseret uden fondene. De bliver på den måde et godt alternativ til det offentlige for mange institutioner især uden for hovedstaden, hvor netværk og tætte kontakter ofte er afgørende for at få støtte.

Det er vigtigt, at fondene bevarer deres frihed til at støtte, som de har lyst til. Staten, kommunerne eller Folketinget skal ikke blande sig i det, så længe de overholder loven. Fondene offentliggør jo, hvilke projekter de har støttet. Jeg har tillid til, at der ikke går indspisthed og netværk i det ved tildelingen af midlerne.

Der er en lang række projekter, der aldrig ville være realiseret uden fondene. De bliver på den måde et godt alternativ til det offentlige for mange institutioner især uden for hovedstaden, hvor netværk og tætte kontakter ofte er afgørende for at få støtte.

Alex Ahrendtsen
Folketingsmedlem og kulturordfører for DF

Kan begå fejl, men bør ikke belemres
Fondene er ikke fejlfrie, og de skal selvfølgelig være opmærksomme på, at deres enorme magt ikke bliver til magtbrynde.

Realdania har for eksempel altid været en af mine helte, fordi fonden gør så meget for at støtte projekter i de yderste afkroge af landet, og fordi fondens hjerte banker for bygningsbevarelse, men deres milliarddyre grønne klods Blox på den historiske Slotsholmen ved Den Sorte Diamant i København er et godt eksempel på, at man af og til kommer på afveje.

Støtten til et sådant projekt i det sårbare historiske miljø i København er et skoleeksempel på en forkert anvendelse af midlerne. 

Så hvis fondene fortsætter med at være et alternativ for og supplement til den offentlige støtte, så ser jeg ingen grund til at belemre dem med øgede lovkrav. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Alex Ahrendtsen

MF (DF), medlem, Nationalbankens repræsentantskab
cand.mag. i dansk, litteratur, religion og oldgræsk (Odense Uni. 1996)

0:000:00