Divisionsforening: Regler er nødvendige i passioneret sportskultur

DEBAT: Regler i en passioneret sportskultur vil altid give dilemmaer. Reglerne skal selvfølgelig kunne diskuteres, men vi er nødt til at respektere de uafhængige instansers afgørelser, skriver Claus Thomsen, Divisionsforeningen.

Af Claus Thomsen
Direktør i Divisionsforeningen

Divisionsforeningen er administrator af Alka Superliga, 1. Division og 2. Division. Derfor tilkommer det os ikke at have en mening om de afgørelser, som fodboldens uafhængige instanser træffer.

For ja, sporten kan fastsætte regler for opførsel og udtalelser, som ligger udover dem, som i øvrigt gælder i samfundet. Det ligger i naturen af at have en egen konkurrence med egne regler. Ofte er problemstillingen faktisk den modsatte.

Mange prisværdige sager vil gerne have sporten til at fastsætte regler, som går udover dem, som ellers gælder. Det er afgørende, at vi forvalter egne regler ordentligt. Derfor er det en uafhængig instans, som træffer afgørelser og administrationens, klubbernes og udøvernes opgave at efterleve dem.

Debat skaber udvikling
Men kan og skal regler, tolkninger og afgørelser sættes til debat og skal klubber og udøvere frit kunne gøre det. Ja, selvfølgelig skal de kunne det. Ellers får vi ikke den nødvendige udvikling og det nødvendige liv.

Jeg så da heller ikke nogen tilbageholdenhed, da kendelsen blev offentliggjort. Der er heldigvis uendeligt mange meninger om det smukke spil og afgørelsen af Danmarksmesterskabet, men jeg har endnu ikke set nogen mene, at fodbolden diskuterer for lidt!

Opgør med homofobi på stadioner
Mathias Zanka Jørgensen leverede selv et fremragende eksempel på et indlæg, som udfordrede både regler og håndteringen af dem og kommer til at gøre en forskel.

Han udfordrede, at homofobiske ytringer på stadion ikke blev behandlet med tilstrækkelig alvor. Efterfølgende er det indskærpet yderligere i Alka Superligaens stadionreglement, og vi ser på yderligere initiativer.

Respekt er det rette ord for den udfordring, og den internationale respektkampagnes samlede budskab er faktisk respekt for forskellighed i alle dens former. Stadion er et sted, hvor vi tidligere har gjort en forskel for tolerance.

Passion og regler skal spille sammen
Passion, kant og drama er i det inderste af dansk fodbolds væsen. Blandt andet derfor er ekstra regler nødvendige. Men passion og regler sammen vil altid give dilemmaer. Dialog og udvikling er det holdbare svar.

Så ja, lad os i dialog med fans se på, om ufarlige og lovlige former for lys kan udvikles eller koncepter for pyroteknik, som beredskabscheferne kan godkende, kan levere passionen.

Men lad også værne om, at vi kan fastsætte regler og respektere de uafhængige instansers afgørelser. Og lad os så udfordre og udvikle dem.

Forrige artikel DF'er: Socialdemokratiet trak ikke en streg i sandet under besættelsen DF'er: Socialdemokratiet trak ikke en streg i sandet under besættelsen Næste artikel Sportsjournalist: Det skal ikke koste bøder at besvare spørgsmål Sportsjournalist: Det skal ikke koste bøder at besvare spørgsmål