Ex-pressechef i Brøndby IF: Mindre straf og mere åbenhed i dansk sport

DEBAT: Hvis ikke medier, klubber og forbund skaber mere rum til ærlighed, åbenhed og skæve personligheder, vil alternativet være en langsom dødsspiral for den danske sportsverden og alle dem, der lever af den, skriver kommunikationsrådgiver Mikkel Davidsen.

Af Mikkel Davidsen
Fortius Kommunikation, tidl. kommunikationschef i Brøndby IF

Sportsudøvere og sportsklubber i Danmark agerer i en verden, hvor medier og fans er tæt på. Både til hverdag og fest, til kamp og træning.

Modsat mange steder i udlandet er sportsudøverne herhjemme ikke adskilt fra interesserede af høje hegn, sikkerhedsvagter og tonede ruder i bilerne. Og gudskelov for det.

Åbenhed er eksistensgrundlaget
Netop åbenhed og tilgængelighed er reelt danske sportsklubbers eksistensgrundlag. På de parametre kan vi nemlig godt konkurrere med de sportsligt og kommercielt stærkere alternativer i udlandet.

Det er nærhed, identifikation og åbenhed, der gør, at eksempelvis Superligaen i fodbold fortsat er attraktiv for fans, sponsorer og medier – den øjeblikkelige tilskuertilbagegang til trods.

Men hvad sker der så, når sportsudøvere og klubber herhjemme åbner op og er ærlige i deres kommunikation? For ofte giver det bagslag. For ofte har det for høj en pris. Dét er et problem.

Sportsudøvere, især fodboldspillere, bliver af og til beskyldt for at være for kedelige og forudsigelige, når de kommunikerer med omverdenen.

Når citaterne kan skrives på forhånd
Man har tidligere brugt udtrykket ”Vedbæk-pladen” (opkaldt efter den daværende landsholdslejr i Vedbæk) om fodboldspillernes kedelige og forudsigelige udtalelser til den fremmødte presse, hvor citaterne næsten kan skrives på forhånd.

Jeg ved fra min tid i fodboldverdenen, at mange spillere egentlig gerne vil, men alligevel undlader at åbne op og være ærlige. De fleste, fordi de har oplevet medier og fans fordreje udsagn eller set en klub eller et forbund straffe uskyldige udsagn.

Jeg har selv haft adskillige snakke med fodboldspillere, der set med klubbens øjne havde sagt noget forkert i medierne. Havde de forbrudt sig mod kommunikationsstrategien, skulle de rette ind.

Jeg plæderer ikke for, at ordet bare gives frit, for selvfølgelig skal der være retningslinjer for kommunikationen i enhver professionel organisation. Men ofte bliver nettet for finmasket.

Når Brøndby taber "ude i en skov"
Et konkret eksempel er Brøndby-spilleren Frederik Holst. Han udtalte på live-TV tilbage i november 2014, at ”det er så ringe at tabe igen ude i en skov”. Det var efter (endnu) et nederlag til oprykkerholdet Hobro.

Se den nøjagtige udtalelse her.

Når jeg ser interviewet efterfølgende, er det meget umiddelbart og følelsesladet, og spillerens skuffelse og frustration over egen indsats brænder virkelig igennem skærmen.

Men i stedet for anerkendelse for at være ærlig og åbne op fik Frederik Holst kritik for at være arrogant og nedladende over for modstanderen. Kritikken kom også fra mig som daværende kommunikationschef i Brøndby IF.

Ærlighed skal anerkendes
Sådan bør det ikke være. Sporten har brug for udøvere, der er levende, sjove, vrede og kontroversielle. Det er så vigtigt for opbakningen til sporten, at udøverne også uden for banen formår at begejstre, engagere og forarge.

Derfor skal de ikke latterliggøres og slås ned på, men anerkendes og understøttes.

Medier, klubber og forbund er nødt til skabe mere rum til ærlighed, åbenhed og skæve personligheder. Uden at det partout skal straffes eller blæses op på en forside, når det er lettere kontroversielt.

Ensrettet kommunikation er en dødsspiral
Alternativet er kedeligere og mere ensrettet kommunikation fra klubberne og udøverne. Det er der ingen, der ønsker. Det vil være en langsom dødsspiral for den danske sportsverden og alle dem, der lever af den.

Disclaimer: Der findes naturligvis også eksempler på bred anerkendelse af åbenhed og ærlighed i sportens verden. Heldigvis – lad os få mere af det.

 

Forrige artikel Sportsjournalist: Det skal ikke koste bøder at besvare spørgsmål Sportsjournalist: Det skal ikke koste bøder at besvare spørgsmål Næste artikel Journalist: I USA er det sportspressens dag hver dag Journalist: I USA er det sportspressens dag hver dag