Sportsjournalist: Det skal ikke koste bøder at besvare spørgsmål

DEBAT: Det er en forkert og farlig vej, at vi i et åbent samfund som Danmark vil overlade det til en fodboldinstans, hvad spillerne må ytre sig om, skriver sportsjournalist Jimmy Bøjgaard.

Af Jimmy Bøjgaard
Bestyrelsesmedlem i Danske Sportsjournalister

FC Københavns fodboldspiller Matias ”Zanka” Jørgensen har fået mange advarsler i sin karriere, men den han fik af Fodboldens Disciplinærinstans kort før jul, var den mest overraskende. Og den var også bekymrende.

Zanka havde nemlig hverken begået frispark eller sagt noget grimt til dommeren. Han havde i al enkelthed svaret på en journalists spørgsmål kort efter Champions League-hjemmekampen mod FC Porto.

Ærligt svar med høj puls
Forhistorien var, at spillerbussen blev modtaget af hundredvis af fans med sang, hyldest og den forbudte pyroteknik, da de ankom til stadion.

Mens han stadig stod med høj puls efter kampen, svarede Zanka til DR på et spørgsmål om velkomsten, at han var begejstret for sådan en modtagelse.

En ros til fansenes velkomst med bemærkningen, at han synes det hørte til i de store kampe. Han sagde ikke direkte, at han hyldede pyroteknik, men talte i generelle vendinger og gav mere indtryk af, at det som spiller var en fantastisk følelse at ankomme til stadion, og allerede der mærke det specielle ved en stor kamp.

Regler vanskeliggør journalisters arbejde
Lad os ikke diskutere, om pyroteknik skal være lovligt eller ej, for det er der andre instanser og fora til at beslutte og håndhæve. Og der har man besluttet, at pyroteknik er ulovligt.

Men jeg synes, det er et problem, at man tager spillerne til indtægt for at hylde det, bare fordi de udtaler sig på denne måde.

Det gør vores arbejde som journalister sværere, hvis spillerne skal stå til regnskab for den slags, og det er bestemt ikke for at klynke på sportsjournalisternes vegne.

Men dybest set tænder vi jo mikrofonen og spidser pennen og stiller spørgsmål på vegne af fans og iagttagere af fodbold og sport, og er dermed blot brugernes og seernes forlængede arme.

Skal fansene nu have mindre fra spillerne, og skal spillerne tænke sig så godt om eller helt lade være med at stille op til, efter min mening, så harmløse og ufarlige emner, fordi de risikerer at blive straffet.

Skal fodboldinstans håndhæve færdselslov?
Nej, det skal de ikke. Det er en forkert og farlig vej, at vi i et åbent samfund som Danmark vil overlade det til en fodboldinstans, hvad spillerne må ytre sig om. Hvad der foregår af ulovligheder på Øster Allé, må alene være op til Politiet at afgøre.

Og hvor går grænsen? Jeg synes jo for eksempel på billederne at kunne ane, at nogle står på kørebanen, og enkelte gik måske over for rødt lys på deres vej. Var det så rimeligt, at Zanka slap med en advarsel, eller skulle man måske have givet ham en bøde for syv fans, der gik over for rødt lys, nu man var i gang?

Selvfølgelig skal man ikke det.

En tynd kop the
FCK fik en bøde på 10.000 kroner for at dele en video af ankomsten på deres officielle twitterprofil. Man nævnte ikke pyroteknik med et ord, men skrev:

”Varm velkomst til spillerbussen langs Øster Allé - tak for støtten og god kamp til alle!”.

Jeg synes, det er en tynd kop the at uddele bøder på, og man skal tænke over konsekvenserne. I en tid med nye og sociale medier var vi efter min opfattelse her langt under overliggeren for, hvad svedige sportsfolk skal straffes for.

Bøden til FCK blev for få dage siden trukket tilbage af Fodboldens Appelinstans, men der står intet om Zankas advarsel, som derfor stadig må forventes at stå ved magt.

DBU’s formand har nu bedt sin lovgruppe kigge på det juridiske grundlag i denne sag og på, om reglerne er tydelige nok.

Det virker som en klog beslutning.

Forrige artikel Divisionsforening: Regler er nødvendige i passioneret sportskultur Divisionsforening: Regler er nødvendige i passioneret sportskultur Næste artikel Ex-pressechef i Brøndby IF: Mindre straf og mere åbenhed i dansk sport Ex-pressechef i Brøndby IF: Mindre straf og mere åbenhed i dansk sport