Spillerforening: DBU går langt over stregen overfor Zanka

DEBAT: Principielt set skal man som fodboldspiller have lov til at ytre sig. Og med straffen til Mathias Zanka Jørgensen går DBU langt over stregen for at begrænse spillerens ret til netop dette, skriver Mads Øland, direktør i Spillerforeningen.

Af Mads Øland
Direktør i Spillerforeningen

”Det hører sig til i de store kampe.” Sådan lød et harmløst svar fra Mathias Zanka Jørgensen i et interview i radioprogrammet Liga på P3, da han blev spurgt om, hvad han mente om romerlys i forbindelse med fodboldkampe.

Og så skulle man ellers ikke tro, den var så meget længere. For man har vel lov til at forholde sig til og have en mening om forskellige emner – også selv om man er fodboldspiller? Det skulle man tro.

Men ikke ifølge DBU. For efter radioprogrammet gik maskineriet i gang, og DBU indledte en sag, der endte med, at Mathias Zanka Jørgensen fik en advarsel for sin udtalelse. En advarsel for at have og sige sin mening kort og godt.

Ude af trit med virkeligheden
Og det er her, kæden hopper helt af. At man som spiller kan blive straffet for at forholde sig til reglerne… Det er jo helt ude af trit med den virkelighed og den verden, vi lever i.

At DBU kan stange sanktioner ud, fordi man fortæller, hvad man mener om en DBU-regel, det er jo helt forkert. Og så har man da i den grad fået sat en mundkurv på folk, hvis man ikke har lov til at sige, at en regel er dårlig…

Ingen opildning til ulovlig adfærd
DBU har regler, der går på, at man ikke må opildne til ulovlig adfærd, som det jo er at fyre kanonslag af eller tænde nødblus på stadion. Men det er på ingen måde det, som Mathias gør i interviewet.

Han forholder sig til emnet og svarer på et spørgsmål, da han bliver spurgt. Og dét på en stille og rolig måde i et radioprogram, der også omhandlede mange andre ting. Og derfor er det også helt og aldeles ude i hampen, at DBU vælger at skride ind og straffe ham.

Lad os diskutere ufarligt fyrværkeri
Jeg er med på, at spillere ikke skal opildne til ulovligheder på stadion. Det kan få en situation til at udvikle sig, hvis ikke spillerne forholder sig roligt. Og jeg er også enig i, at vi skal have kanonslag og romerlys ud af stadionerne, da det er farligt for alle på stadion, også vores medlemmer.

I øvrigt kunne man håbe på, at der bliver udviklet ufarligt fyrværkeri, som vil kunne bruges. Men derfor skal det stadig være lovligt at diskutere en regel, ligesom det også skal være lovligt at mene, at en regel er dårlig. Det er man i sin gode ret til i et samfund som vores – også som sportsmand eller -kvinde.

Det er derfor en åbenlys krænkelse af en dybtliggende ret i ethvert åbent samfund, hvis man kan blive straffet for at forholde sig til de regler, der gælder. Og det er også tilfældet her.

Debat giver sportskulturen næring
For vores mulighed for at diskutere og debattere regler, holdninger, politik og andet er det, der giver liv til den offentlige debat og giver sportskulturen den næring, den skal have. Og skaber dermed også grobund for de store sportspersonligheder, som bidrager med den nerve og kant, som sporten lever af.

Uden det risikerer man at stå tilbage med en kønsløs og monoton sports- og fodboldkultur, som ingen er tjent med.

Vi har brug for dem, der har en mening, og vi har brug for dem, der tør sige den. Og det skal vi ikke ødelægge med håbløse sanktioner.

Forrige artikel Ny debat om ytringsfrihed i sportens verden Ny debat om ytringsfrihed i sportens verden Næste artikel DF'er: Socialdemokratiet trak ikke en streg i sandet under besættelsen DF'er: Socialdemokratiet trak ikke en streg i sandet under besættelsen