Debat

Dansk Energi: Behov for mere viden om samspil mellem grøn energi og natur

Grøn energi og natur er ikke et ”enten-eller” – men et ”både-og”. I en grøn fremtid skal der være plads til begge dele, skriver Kristine van het Erve Grunnet.

I øjeblikket er vidensgrundlaget om vedvarende energianlægs indvirkning på dyre- og planteliv begrænset, hvilket risikerer at bremse eller standse grønne projekter unødigt, skriver&nbsp;Kristine van het Erve Grunnet.<br>
I øjeblikket er vidensgrundlaget om vedvarende energianlægs indvirkning på dyre- og planteliv begrænset, hvilket risikerer at bremse eller standse grønne projekter unødigt, skriver Kristine van het Erve Grunnet.
Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Kristine van het Erve Grunnet
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I en tid hvor vi ellers mere end nogensinde har brug for grøn energi, bliver flere vindmølleparker og solcelleanlæg forkastet eller forsinket. En af de væsentligste årsager er automatreaktioner, hvor bekymringen lyder, at de grønne energianlæg ødelægger biodiversiteten. For eksempel Andreas Petersens bandbulle mod Dansk Energi her i Altinget 24. august.

i takt med at klodens efterspørgsel på klimavenlig strøm fra vindmøller og solceller stiger, har den grønne omstilling brug for flere arealer på land og på havet.

Kristine van het Erve Grunnet
Branchechef, Dansk Energi

Sådanne reaktioner er med til at holde grøn energi og natur kunstigt adskilt. Det løser hverken den klimakrise eller den biodiversitetskrise, vi står midt i. For grøn energi og natur er ikke et ”enten-eller” – men et ”både-og”. Begge dele skal vi passe på. Begge dele skal have et hjem.

Erfaringer viser da også, at dyr, planter, vindmøller og solceller sagtens kan være naboer. I langt de fleste tilfælde kan vi opretholde hensynet til naturen og klimaet, hvor vi også understøtter vindmøller og solceller. Ja, faktisk kan grøn energi være til stor fordel for natur og naturlige habitater.

For eksempel har DTU dokumenteret, at de fundamenter, havvindmøllerne står på kan, fungerer som kunstige rev, hvor der er føde og levesteder for fisk og andet liv under havoverfladen. I forhold til solcelleparker samarbejder mange energiselskaber med eksperter og finder ud af, hvordan vi ikke bare kan undgå at påvirke naturen – men rent faktisk få mere natur.

Blandt andre har energiselskabet Better Energy med en af deres solcelleparker vist, hvordan graden af andelen af biodiversiteten går fra næsten nul før anlæggelse til omkring 20 procent efter.

Den slags viden og eksempler skal vi systematisk have samlet sammen. For i øjeblikket er vidensgrundlaget om vedvarende energianlægs indvirkning på dyre- og planteliv begrænset, hvilket risikerer at bremse eller standse grønne projekter unødigt.

Nyt laboratorium skal finde løsninger

Derfor har vi i Dansk Energi sammen med Wind Denmark taget initiativ til et nyt laboratorium, som ved hjælp af forskning og indsamling af data fra relevante grønne energiprojekter skal finde konkrete løsninger på, hvordan vi forener natur med vindmøller og solceller.

Det drejer sig om at samle den eksisterende viden, skabe ny viden og afprøve de teknologier, der kan afhjælpe nogle af konflikterne mellem grøn energi og natur. To udviklere har allerede budt ind med energiprojekter. Det er European Energy og Eurowind Energy med henholdsvis Omø Syd og Energipark Veddum Kær.

Alt det skal ske i samarbejde med grønne NGO’er, vidensorganisationer, forskningsmiljøer med flere, og ambitionen er et dansk udstillingsvindue for en ansvarlig grøn omstilling. Der er nemlig hårdt brug for løsninger – ikke kun i Danmark men også i resten af verden. For i takt med at klodens efterspørgsel på klimavenlig strøm fra vindmøller og solceller stiger, har den grønne omstilling brug for flere arealer på land og på havet.

Lad os nu gøre op med forældede forestillinger om grøn energi og natur – og vise resten af verden, at fugle og vindmøller kan få luft under vingerne på de samme arealer. I en grøn fremtid skal der være plads til begge – side om side.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Andreas Petersen

1. suppleant (K), Københavns Borgerrepræsentation, konsulent
cand.scient.pol. (Københavns Uni. 2003)

0:000:00