Ekspert: Nyt mål fra naturforening kan stoppe biodiversitetskrisen, men det kræver ambitiøse politikere

BIODIVERSITET: Danmarks Naturfredningsforening ønsker, at vild natur i 2030 skal fylde næsten en tredjedel af Danmarks samlede areal. Det er ikke urealistisk, men der er lang vej fra de 0,4 procent, som i dag er vild natur i Danmark. Det vurderer seniorforsker Rasmus Ejrnæs, som vil se konkrete mål fra politikernes hånd.

Efter stormødet gav Sebastian Klein de deltagende en tur rundt i naturområderne omkring Marienborg. 
Efter stormødet gav Sebastian Klein de deltagende en tur rundt i naturområderne omkring Marienborg. Foto: Niels Christian Vilmann/Ritzau Scanpix
Jeppe Sahlholdt

Det er meget vigtigt at forstå, at det er de 10-15 % med eksisterende naturområder, som er det vigtige. Det er ikke nødvendigvis de næste 5-10 % procent, selvom det er supergodt og ambitiøst.

Rasmus Ejrnæs
Seniorforsker, Institut for bioscience ved Aarhus Universitet
Fakta
Naturzoner
  • 30 procent af det samlede danske areal skal i 2030 ifølge DN være dækket af vild natur. 
  • Heraf skal 20 procent af landarealet tilhøre en ny kategori i planloven, de såkaldte naturzoner. Det vil sige områder, hvor natur og biodiversitet har førsteprioritet i forhold til land- og skovbrug. Her skal naturen være overladt til sig selv og ikke tjene menneskelige interesser. 
  • Naturzonerne er i dag ikke omfattet planloven, så man kan ikke konkret måle, hvor mange hektar naturzone, der er i dag. Men ud fra kriterierne om naturzone vurderer DN, at det er 0,4 procent af det samlede danske areal.

30 procent af Danmark skal være dækket af vild natur i 2030.

Det var et centralt indspark fra Danmarks Naturfredningsforening, da regeringen inviterede blandt andet organisationer og fagfolk til at komme med input til en ny biodiversitetspakke på Marienborg.

I dag er det ifølge Danmarks Naturfredningsforening kun 0,4 procent af Danmarks samlede areal, der kan karakteriseres som vild natur.

Dokumentation

Det ønsker Danmarks Naturfredningsforening med biodiversitetsforhandlingerne:

  • Folketinget skal i en ny biodiversitetslov, med klimaloven som forbillede, fastsætte målsætninger på kort, mellem og langt sigt for den danske natur.
  • I 2030 er det foreningens mål, at 30 procent af det danske areal er disponeret til naturen. 20 procent af landarealet skal være naturzone.

Som vigtigste virkemidler til at stoppe naturens tilbagegang ønsker foreningen med finansloven for 2020 at igangsætte:

  • Etablering af 20 vilde naturnationalparker på statens arealer, som skal igangsættes i 2020
  • Udtagning af 100.000 hektar landbrugsjord til natur og vådområder igennem jordfordeling
  • Udlægning af 75.000 hektar urørt skov i offentlige og private skove

Kilde: Danmarks Naturfredningsforening


0:000:00