Ny rødliste: Fire ud af ti arter er truede

BIODIVERSITET: Danske dyre-, plante- og svampearter er blevet mere truede over det seneste årti, viser den seneste opdatering af liste over arter med risiko for at uddø i Danmark. "Naturen har brug for hjælp," siger Wermelin. 

De danske arter har over en bred kam fået det sværere gennem de sidste ti år.

Sådan lyder konklusionen, efter at en gruppe forskere fra Aarhus Universitet har opdateret rødlisten, der er en liste over truede dyre-, plante- og svampearter i Danmark.

Efter seks års arbejde er forskerne kommet frem til, at arterne generelt er blevet mere truede gennem årtiet, og ud af de 10.700 arter, der er blevet undersøgt, er 42 procent nu optaget på rødlisten, lyder det i en pressemeddelelse fra Miljø- og Fødevareministeriet.

"Tallene sætter to streger under, at vores natur er i krise," siger miljøminister Lea Wermelin i pressemeddelelsen. 

Forskerne har i forbindelse med arbejdet fundet ud af, at blandt andet de danske bier, padder, edderkopper, græshopper og svampe er i tilbagegang. 

Miljøministeren lover, at regeringen snart vil sætte ind med markante tiltag i den kommende natur- og biodiversitetspakke. 

"Naturen har brug for hjælp, hvis vi skal vende tilbagegang til fremgang. Vi skal sætte målrettet ind, så både dyr, planter og svampe kan få det bedre. Derfor har vi blandt andet prioriteret mere urørt skov på vores første finanslov, og derfor arbejder vi på at lave en ambitiøs natur- og biodiversitetspakke, så vi igen kan få en rig og mangfoldig natur," siger hun i pressemeddelelsen. 

SF: Det haster
I SF mener man, at de dårlige naturnyheder bør få miljøminister Lea Wermelin til at sætte hurtig handling bag ordene.

Partiet opfordrer ministeren til at føre den naturstrategi ud i livet, som Socialdemokratiet og SF sammen fremlagde i valgkampen.

”Vi har længe vidst, at den danske natur er i krise. Det får vi desværre bekræftet. Derfor skal vi gentænke hele den danske naturpolitik og sætte de truede dyre- og plantearter allerøverst på dagsordenen. Det haster,” siger SF’s naturordfører Anne Valentina Berthelsen i en pressemeddelelse og fortsætter:

”Den nye rødliste er dyster læsning og kræver øjeblikkelig politisk handling. SF lykkedes med at forpligte Socialdemokratiet på en strategi for, hvordan Danmark skal styrke beskyttelsen af de rødlistede arter. Det løfte bør vi levere på hurtigst muligt. Vi ser nu sort på hvidt, at det haster,” siger hun. 

Du kan se hele rødlisten her

Forrige artikel Efter sag om regnefejl: Folketinget kræver mere viden om udtag af landbrugsjord Efter sag om regnefejl: Folketinget kræver mere viden om udtag af landbrugsjord Næste artikel Lea Wermelin: Derfor kan jeg ikke stemme for forbud mod Roundup Lea Wermelin: Derfor kan jeg ikke stemme for forbud mod Roundup