Debat

V til DN: Læg kampretorikken og de røde faner på hylden

DEBAT: Dansk Naturfredningsforenings nye præsident, Maria Reumert Gjerding, kan forhåbentlig ændre foreningens kurs fra at være aktivistisk til at blive mere afbalanceret og ansvarlig, skriver Erling Bonnesen (V).

Maria Reumert Gjerding vil forhåbentlig føre DN i en ny og mindre aktivistisk retning, skriver Erling Bonnesen.
Maria Reumert Gjerding vil forhåbentlig føre DN i en ny og mindre aktivistisk retning, skriver Erling Bonnesen.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Frederik Lange
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Erling Bonnesen (V)
Miljø- og fødevareordfører

Allerførst vil jeg gerne ønske tillykke til den nye præsident for Danmarks Naturfredningsforening (DN).

Jeg håber Maria Reumert Gjerding som ny præsident vil finde balancen og rette op på den politiske slagside, vi har set i foreningen gennem længere tid.

Maria Reumert Gjerding har meldt ud, at hun har meldt sig ud af Enhedslisten.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til os på [email protected].

Det er et godt signal, og jeg håber det bliver fulgt op med, at hun anlægger en genopretningskurs for Danmarks Naturfredningsforening, så den hidtidige aktivistiske kurs kan blive afløst af en bedre, ansvarlig og mere afbalanceret kurs, der også tager et realistisk helhedshensyn.

Som Venstres miljø- og fødevareordfører kan jeg sige klart, at vi i Venstre også ønsker at passe godt på naturen og miljøet.

DN har nogle helt særlige privilegier i forhold til at kunne foreslå fredninger. Det er vigtigt, at DN behandler dette privilegium med stor seriøsitet og ikke bruger det til at føre en snæver aktivistisk politik.

Erling Bonnesen (V)
Miljø- og fødevareordføre

Vi er mange, der bor midt i den. Vi vil også have rent drikkevand i vandhanerne i fremtiden, så vi fortsat kan tappe drikkevandet direkte fra vandhanen. Det skal vi passe på.

Det kan jeg dokumentere med en række af de aftaler, vi har lavet og indgår i sammen med andre partier.

Jeg vil her nævne et par aktuelle områder, hvor der er brug for at få ændret kursen i DN.

For mange fredningsforslag
DN har nogle helt særlige privilegier i forhold til at kunne foreslå fredninger. Det er vigtigt, at DN behandler dette privilegium med stor seriøsitet og ikke bruger det til at føre en snæver aktivistisk politik.

Desværre er det netop det, der ofte har været tilfældet på det seneste. Vi har set en række tilfælde, hvor DN har ønsket at frede områder, hvor det ikke giver mening.

Eksempelvis har DN forsøgt at få skovarealer, der er udlagt som fredsskov, fredet. Også selv om de lokale kommuner har været imod, og der tydeligvis ikke har været lokal opbakning, så har DN alligevel kørt frem med fredningsforslag af den slags her på det seneste.

Og det selvom lodsejerne passer godt på skovområderne, og der er passende adgang og så videre. Der er ikke noget fagligt belæg for den type fredningsforslag fra DN, og det medfører kun irritation og svækker organisationens troværdighed.

Jeg vil gerne understrege, at vi i Venstre står helt bag de mange fredninger, der er foretaget gennem årene. Det har vi ingen ønsker om at ændre på.

Men netop det, at der allerede er foretaget mange fredninger, gør, at man skal vurdere tingene nøje og varetage et ansvarligt helhedssyn, inden man fremsætter nye fredningsforslag. Det skal kort og godt give mening, og der skal være et behov, når man fremsætter nye fredningsforslag.

Lystbådhavn skræmmer ikke marsvin
Et andet eksempel er Nyborgs gamle færgehavn. Her har DN tilsyneladende forsøgt at forhindre en privat investor i at udvikle området til en lystbådehavn.

Argumentet er, at der er mange marsvin i vandet omkring Knudshoved. Marsvinene findes, på trods af at der bogstaveligt talt har sejlet færger i pendulfart gennem 100 år.

På den baggrund er det meningsløst at forhindre en lystbådehavn. Hvis marsvinene har kunnet klare sig blandt Storebæltsfærgerne, så kan de også leve blandt lystbåde.

Useriøse skræmmekampagner
Jeg er rigtig glad for, at der er stor folkelig opbakning til fredning af naturen. Jeg er imidlertid sikker på, at de fleste er enige i, at fredningerne skal ske der, hvor det giver mening.

Vi vil også gerne være fri for useriøse skræmmekampagner fra DN - som for eksempel den helt skæve skræmmekampagne, DN kørte, om at vi ikke ville passe på vore kyster.

I Danmark har vi over 7000 kilometer kyststrækning, og selvfølgelig vil vi også i Venstre passe på vore kyster. Men vi vil også give fornuftige afbalancerede udviklingsmuligheder til at udvikle turismeerhvervet.

Det gør vi i en balance, hvor vi målrettet giver udviklingsmuligheder for erhvervet, samtidig med at vi fortsat sikrer beskyttelse af kysterne. Og kig jer omkring. De flotte kyster er der endnu.

Læg kampretorikken på hylden
For mig er det et håb, at vi kan få en seriøs naturfredningsforening, som vi kan regne med, og hvor man også tager et fornuftigt helhedssyn og ansvar.

Mit råd til Maria Reumert Gjerding er derfor, at hun skal bruge sin erfaring og opbygge et bredere netværk, således at DN kan opnå en bredere troværdighed.

Det kræver, at kampretorikken bliver lagt på hylden sammen med de røde faner, og at man på et seriøst grundlag arbejder for sit formål i foreningen.

Jeg ønsker Maria Reumert Gjerding held og lykke med den vigtige post som præsident for Danmarks Naturfredningsforening, og jeg ser med håb og spænding frem til samarbejdet.

Dokumentation

Ny debat: Ønsker til Maria Reumert Gjerding

Maria Reumert Gjerding er ny præsident for Danmarks Naturfredningsforening (DN). Hun overtager opgaven fra Ella Maria Bisschop-Larsen, der har været foreningens præsident de seneste 12 år.

Altinget benytter anledningen og har spurgt et hold af debattører: Hvad er dine ønsker til den nye præsident i DN? Er der steder, hvor kræfterne skal bruges anderledes? Hvilke opgaver skal prioriteres? Og er der opgaver, der hidtil er blevet prioriteret forkert?

Panel:

Erling Bonnesen (V), miljøordfører

Christian Raabjerg Madsen (S), miljøordfører

Rasmus Ejrnæs, seniorforsker, biolog, Aarhus Universitet

Morten D.D Hansen, naturvejleder og museumsinspektør, Aarhus Naturhistorisk Museum

Lars Hvidtfeldt, viceformand i Landbrug & Fødevarer

Flemming Fuglede Jørgensen, formand i Bæredygtigt Landbrug


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Erling Bonnesen

MF (V)
revisor (1989)

Maria Reumert Gjerding

Præsident, Danmark Naturfredningsforening
cand.scient i miljøplanlægning og internationale udviklingsstudier (RUC 2006)

0:000:00