svarer 
Esben Lunde Larsen

Miljø- og Fødevareudvalget spørger miljø- og fødevareministeren, om kommentar til henvendelse af 23/3-18 fra Dansk Erhverv m.fl.

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 167, Spørgsmål 3
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 23. marts 2018 fra Danske Erhverv m.fl., jf. L 167 - bilag 4.

Svar fra mandag den 9. april 2018
Indskærpelser anvendes ved klare lovovertrædelser, herunder overtrædelser med direkte betydning for fødevaresikkerheden, fx manglende rengøring eller andre hygiejnemæssige krav.

Påbud anvendes i modsætning til indskærpelser i situationer, hvor modtageren skal gøre noget konkret for at overholde en generelt formuleret regel i lovgivningen, og forbud anvendes til at forbyde modtageren at udføre en bestemt handling og til at præcisere konkret, hvilken handling der skal undlades for at undgå overtrædelse af lovgivningen. Disse sanktioner anvendes således i situationer, hvor der er behov for at pålægge virksomheden pligter, som ligger ud over lovgivningen.

Indskærpelser kan således dække over forhold, som er mere alvorlige end forhold sanktioneret med forbud eller påbud.

Indskærpelser anvendes oftest over for førstegangsovertrædelser, med mindre overtrædelsen er bagatelagtig, og vejledning derfor vurderes tilstrækkelig. En førstegangsovertrædelse kan dog være så alvorlig, at den kræver en strengere sanktion, typisk bøde.

Derfor bidrager indskærpelser til den generelle vurdering af en virksomheds evne og vilje til at overholde reglerne, og derfor er det hensigtsmæssigt, at indskærpelser medtages i vurderingen af, om en virksomhed skal kategoriseres som virksomhed med dårlig regelefterlevelse.

I den forbindelse skal det bemærkes, at en fødevarevirksomhed er kategoriseret af Fødevarestyrelsen som en virksomhed med dårlig regelefterlevelse (broddent kar), hvis den har fået anmærkninger på tre ud af de sidste fire kontrolbesøg, eller hvis der er tale om en ny virksomhed, som har fået anmærkninger på de tre første gennemførte kontrolbesøg. Der er tale om en kategorisering af disse virksomheder, som Fødevarestyrelsen kun anvender internt for at kunne tilrettelægge den styrkede indsats over for disse virksomheder. Der er således ikke tale om, at betegnelsen ’brodne kar’ vil fremgå af virksomhedens kontrolrapport eller på anden måde fremgå særligt på fx Findsmiley.dk.
0:000:00