Ida Auken
 svarer 
Rasmus Jarlov

Ida Auken (R) spørger erhvervsministeren, Rasmus Jarlov, om ministeren vil tage initiativ til at ændre lovforslaget, således at det ikke bliver muligt at bygge hermetisk lukkede boliger

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 51, Spørgsmål 12
Vil ministeren tage initiativ til at ændre lovforslaget, således at det ikke bliver muligt at bygge hermetisk lukkede boliger, men at kommunerne i særlige tilfælde og efter tilladelse fra erhvervsministeren kan få dispensation til at bygge boliger, som ikke lever op til de til enhver tid gældende grænser for lugtgener, herunder LE-værdier? I benægtende fald bedes ministeren yde teknisk bistand til et ændringsforslag herom.

Svar fra tirsdag den 27. november 2018
Efter planloven, er det som hovedregel kommunerne, der har ansvaret for planlægningen i kommunen. I lovforslaget foreslås derfor, at det er op til den enkelte kommune hvorvidt og i hvilket omfang, den ønsker at give mulighed for at opføre boliger med vinduer, der ikke kan åbnes. Jeg henviser i øvrigt til svar på spm. 11 ad L 51.

Vedlagt er som ønsket teknisk bistand til et ændringsforslag. Efter forslaget åbnes der ikke mulighed for hermetisk lukkede boliger men at erhvervsministeren i særlige tilfælde kan give tilladelse til, at en kommune via en lokalplan kan udlægge arealer i konsekvensområder, der er belastet af lugt til opførelse af ny bebyggelse til boliger. Jeg skal i den forbindelse bemærke, at lovteknisk er der tale om en tilladelse og ikke en dispensation.

Til udvalgets orientering kan jeg oplyse, at der er nedsat en arbejdsgruppe med deltagelse af Erhvervsministeriet, Miljø- og Fødevareministeriet, Kommunernes Landsforening, DI og Landbrug & Fødevarer, med henblik på at undersøge hvilke problemstillinger, der følger af at give øget mulighed for at opføre boliger i områder, som ikke lever op til de gældende grænseværdier for lugtgener. Relevante kommuner og virksomheder vil blive inddraget. Når arbejdet er færdigt (første halvdel af 2019), vil jeg se på sagen igen. Jeg vil derfor ikke for indeværende tage initiativ til at ændre lovforslaget.
0:000:00