Henning Hyllested
 svarer 
Ole Birk Olesen

Henning Hyllested (EL) spørger transport-, bygnings- og boligministeren, Ole Birk Olesen, hvad det vil koste at forberede de eksisterende og den kommende krydstogtterminal til at levere landstrøm til krydstogtskibe

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 41, Spørgsmål 15
Vil ministeren oplyse, hvad det vil koste at forberede de eksisterende og den kommende krydstogtterminal til at levere landstrøm til krydstogtskibe? Ministeren bedes oplyse de forventede omkostninger afhængigt af de forskellige niveauer af forberedelse, eksempelvis nedlægning af kabelrør i den kommende krydstogtterminal, træk af kabler til både de eksisterende og den kommende krydstogtterminal, etablering af selve anlægget m
Svar fra onsdag den 21. november 2018
Vil ministeren oplyse, hvad det vil koste at forberede de eksisterende og den kommende krydstogtterminal til at levere landstrøm til krydstogtskibe? Ministeren bedes oplyse de forventede omkostninger afhængigt af de forskellige niveauer af forberedelse, eksempelvis nedlægning af kabelrør i den kommende krydstogtterminal, træk af kabler til både de eksisterende og den kommende krydstogtterminal, etablering af selve anlægget m Svar:

Jeg har forelagt spørgsmålet for By & Havn I/S, som har oplyst følgende:

”Copenhagen Malmö Port har oplyst, at de eksisterende krydstogtterminaler på Oceankaj er forberedt med kabelrør til, at der kan installeres elforsyning af krydstogtskibe fra land. Kabelrørene er ført fra Oceanvej frem til bolværket og langs bolværket. Dette udgør den minimale forberedelse.

Skulle den nye terminal forberedes på samme måde, ville det koste i størrelsesordenen 1�½-2 mio. kr., såfremt rørene blev lagt i forbindelse med etableringen af terminalen, hvor der alligevel er gravearbejde.

Københavns Kommune, By & Havn og CMP gennemførte i 2015 en undersøgelse: ”Mulighederne for etablering af landstrøm til krydstogtskibe på Oceankaj”.

Et anlæg til én terminal (ét skib) blev beregnet til ca. 75 mio. kr., mens et anlæg til 3 terminaler blev beregnet til ca. 125 mio. kr. Et anlæg til en ny terminal (T4) lev beregnet til ca. 80 mio. kr.

Efterfølgende er det på baggrund af bl.a. oplysninger fra PowerCon blevet vurderet, at et landstrømanlæg kunne etableres for ca. 50 mio. kr., dog med lidt lavere effekt end hidtil forudsat (16 MW) ved at anvende samme teknologi som anvendes i vindmøller.

Side Elementerne i denne anlægspris fremgår af nedenstående tabel.

Landstrømsanlæg jf. pris fra PowerCon Uforudsete omkostninger (15 pct) ilslutning og kajanlæg Projektledelse og juridisk vurdering 18 mio. kr.

3 mio. kr.

29 mio. kr.

1-2 mio. kr.

Hertil kommer omkostninger til drift og vedligehold af et landstrømsanlæg.”
0:000:00