svarer 
Eva Kjer Hansen

Miljø- og Fødevareudvalget spørger ministeren for fiskeri og ligestilling, Eva Kjer Hansen, hvordan det sikres, at mulighederne for generationsskifte i erhvervet ikke forringes

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 112, Spørgsmål 1
Vil ministeren redegøre for, hvordan det sikres, at mulighederne for generationsskifte i erhvervet ikke forringes på grund af lovforslaget?

Svar fra mandag den 3. december 2018
om det er anført i bemærkningerne til lovforslaget (Almindelige bemærkninger, afsnit 4. Økonomiske konsekvenser for erhvervslivet m.v.), vurderes den foreslåede reguleringsmodel om medregning af Bkvoter på grundlag af økonomiske mellemværender at ville have den konsekvens, at erhvervsfiskere fremover vil være mere tilbageholdende med at engagere sig i økonomiske mellemværender med andre fiskere, herunder også for lån og sikkerhedsstillelse i forbindelse med generationsskifte.

Omfanget af disse lån og sikkerhedsstillelser er imidlertid ukendt, da der ikke findes noget centralt register eller lignende over låneforhold og andre økonomiske mellemværender mellem erhvervsfiskere og andre ejere eller medejere af kvoteandele. Endvidere skal den foreslåede reguleringsmodel implementeres i en bekendtgørelse, hvor det vil blive nærmere afgrænset, hvilke økonomiske mellemværender, der skal medregnes i opgørelsen af det samlede ejerskab af kvoteandele.

En tilbageholdenhed med at yde lån og sikkerhedsstillelse i forbindelse med generationsskifte må især forventes fra de relativt få erhvervsfiskere, som samlet ejer kvoteandele tæt på eller over kvotelofterne.

2 Samlet set skønnes det, at mulighederne for at opnå lån eller en sikkerhedsstillelse fra en erhvervsfisker til et generationsskifte med implementering af den foreslåede reguleringsmodel i ringe omfang vil blive negativt påvirket.
0:000:00