Peter Kofod
 svarer 
Søren Pape Poulsen

Peter Kofod (DF) spørger justitsministeren, Søren Pape Poulsen, hvor ofte der er idømt betingede domme i sager om trusler mod personer i offentlig tjeneste eller hverv

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 94, Spørgsmål 1
Vil ministeren redegøre for, hvor ofte der er idømt betingede domme i sager om trusler mod personer i offentlig tjeneste eller hverv?

Svar fra torsdag den 10. januar 2019
Justitsministeriet har til brug for besvarelsen indhentet en udtalelse fra Rigsadvokaten, der har oplyst følgende:

”Rigsadvokaten har til brug for besvarelsen af spørgsmålet foretaget et elektronisk udtræk fra politiets sagsstyringssystem (POLSAS) over antallet af overtrædelser af straffelovens § 119, stk. 1, der er afgjort med betingede domme. Tallene fremgår af tabellen nedenfor.

Det bemærkes, at straffelovens § 119, stk. 1, der kriminaliserer trusler mod personer i offentlig tjeneste eller hverv, også omfatter vold mod samme personer. Siden februar 2017 har det været muligt i POLSAS at skelne mellem vold og trussel om vold mod personer i offentlig tjeneste eller hverv. Tidligere blev vold og trusler registreret under samme gerningskoder. Det betyder, at tallene frem til 2017 i tabellen nedenfor både dækker over trusler og vold.

I forbindelse med besvarelsen af nærværende spørgsmål er Rigsadvokaten blevet opmærksom på, at politikredsene i visse tilfælde fejlagtigt registrerer sager under de udgåede gerningskoder i POLSAS, som ikke skelner mellem vold og trusler om vold i disse sager. Rigsadvokaten vil anmode de regionale statsadvokater om at følge op på fejlregistreringerne i forbindelse med statsadvokaternes tilsyn med politikredsene.

Tabel 1: Antal forhold afgjort med betinget dom, betinget dom og bøde eller delvist betinget dom Gernings2013 2014 2015 2016 2017 2018 kode Gerningstekst (Udgået) Vold eller trussel om vold mod poli70300 titjenestemand 231 236 273 225 155 4 4 2 net polititjenestemand Trussel mod poli70306 titjenestemand Trussel om vold mod nogen i of70308 fentlig tjeneste (Udgået) Vold og lign. mod nogen i Total 27 49 70 297 Der er et efterslæb i opdatering af afgørelser på alle sagsområder i POLSAS, hvorfor data for tidligere år først anses for at være pålidelige 2 måneder efter årets udgang.

Der tages forbehold for indtastningsfejl. Data er dynamiske, idet der tages hensyn til rettelser af indtastningsfejl, forsinkede opdateringer, nye afgørelser mv.

Antallet af forhold er opgjort efter antallet af personer pr. journalnummer, der har modtaget en afgørelse.

Data er opdateret den 8. december 2018.

0:000:00