Finn Sørensen
 svarer 
Troels Lund Poulsen

Finn Sørensen (EL) spørger beskæftigelsesministeren, Troels Lund Poulsen, hvad ministeren har svaret på hver enkelt af Danske A-kassers spørgsmål og kritikpunkter i Danske A-kassers høringssvar af henholdsvis 5. og 3. december 2018

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 13, Spørgsmål 75
Vil ministeren i forlængelse af sit svar på spørgsmål 66 oplyse, hvad han har svaret på hver enkelt af Danske A-kassers spørgsmål og kritikpunkter i Danske A-kassers høringssvar af henholdsvis 5. og 3. december 2018, og hvilke af kritikpunkterne han har imødekommet i bekendtgørelserne til lovforslaget?

Svar fra mandag den 17. december 2018
”Vil ministeren i forlængelse af sit svar på spørgsmål 66 oplyse, hvad han har svaret på hver enkelt af Danske A-kassers spørgsmål og kritikpunkter i Danske Akassers høringssvar af henholdsvis 5. og 3. december 2018, og hvilke af kritikpunkterne han har imødekommet i bekendtgørelserne til lovforslaget?” Svar:

Som minister har jeg efter lovforslaget bemyndigelse til – efter forhandling med Beskæftigelsesrådet – at fastsætte nærmere regler om opholdskravet, herunder om betingelserne for forhold, der kan sidestilles med ophold i riget m Jeg kan oplyse, at udkast til bekendtgørelser, der udmønter L 13 om opholdskravet for ret til dagpenge, har været sendt i ekstern høring i perioden fra 13. november 2018 til 3. december 2018. Bekendtgørelse om kravene til a-kassernes sagsbehandling og afgørelser er dog sendt i ekstern høring i perioden fra 3. december 2018 til 7. december 2018.

Som tidligere oplyst i min besvarelse af spørgsmål 60, så mødtes Danske A-kasser og Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering den 26. november, hvor de drøftede administrationen af opholdskravet for ret til dagpenge, herunder de bekendtgørelser, der udmønter opholdskravet for ret til dagpenge. Jeg har ligeledes selv afholdt møde med Danske A-kasser den 30. november, hvor vi drøftede opholdskravet for ret til dagpenge. Jeg kan ligeledes oplyse, at jeg skal mødes med Danske Akasser den 19. december for at drøfte opholdskravet.

I forbindelse med høringen er der modtaget en række høringssvar. Høringssvarene har givet anledning til mindre ændringer i følgende bekendtgørelser:



Bekendtgørelse om a-kassernes pligt til at vejlede mv.



Bekendtgørelse om kravene til a-kassernes sagsbehandling og afgørelser 

Bekendtgørelse om arbejdsløshedsforsikring ved arbejde m.v. inden for EØS, Færøerne og i det øvrige udland 17. december 2018 J.nr.

2018-2158 Derudover er der i vejledningen til indkomst- og beskæftigelseskravet for ret til dagpenge sket en række præciseringer og eksempler.

Helt konkret i forhold til DAKs høringssvar kan jeg oplyse, at Styrelsen for Arbejdsmarked og Rekruttering har bekræftet, at blanketter, der i forvejen anvendes i EU-regi, kan anvendes til brug for oplysninger om ophold i andre EU/EØS-lande i relation til optjeningskravet for ret til dagpenge. Styrelsen har taget initiativ til at sikre, at de øvrige medlemslande, og herunder de relevante myndigheder i de enkelte lande er bekendt med, at blanketterne skal anvendes til dette formål. I forhold til DAKs høringssvar angående dokumentationskravet i forbindelse med ophold i udlandet, der kan sidestilles med ophold i Danmark, er reglerne i bekendtgørelser blevet udformet sådan at dokumentationskravet kan administreres på en enkel og pragmatisk måde.

Jeg kan desuden oplyse, at de endelige bekendtgørelser og vejledninger vil blive udstedt, når loven er vedtaget, og vil træde i kraft den 1. januar 2019.
0:000:00