Finn Sørensen
 svarer 
Troels Lund Poulsen

Finn Sørensen (EL) spørger beskæftigelsesministeren, Troels Lund Poulsen, at lovforslaget indebærer at a-kasserne skal kontrollere for, om alle ledighedsberørte dagpengemodtagere opfylder opholdskravet, og at a-kasserne hvert år skal kontrollere mere end 100.000 danskeres opholdshistorik

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 13, Spørgsmål 76
Kan ministeren bekræfte, at lovforslaget i praksis indebærer at a-kasserne fremadrettet skal kontrollere for, om alle ledighedsberørte dagpengemodtagere opfylder opholdskravet, og at det afhængig af ledigheden og de økonomiske konjunkturer kan medføre, at akasserne hvert år skal kontrollere mere end 100.000 danskeres opholdshistorik, inden der eventuelt kan udbetales dagpenge? Der henvises til Danske A-kassers høringssvar af 3. december 2018 vedrørende bekendtgørelserne der udmønter lovforslaget.

Svar fra mandag den 17. december 2018
”Kan ministeren bekræfte, at lovforslaget i praksis indebærer at a-kasserne fremadrettet skal kontrollere for, om alle ledighedsberørte dagpengemodtagere opfylder opholdskravet, og at det afhængig af ledigheden og de økonomiske konjunkturer kan medføre, at a-kasserne hvert år skal kontrollere mere end 100.000 danskeres opholdshistorik, inden der eventuelt kan udbetales dagpenge? Der henvises til Danske A-kassers høringssvar af 3. december 2018 vedrørende bekendtgørelserne der udmønter lovforslaget.” Svar:

Det fremgår af lovforslaget, at retten til dagpenge fremover vil være betinget af, at medlemmet opfylder opholdskravet. Det betyder, at a-kassen skal undersøge, om alle medlemmer, der skal indplaceres eller genindplaceres i en ny dagpengeperiode, opfylder opholdskravet.

Det bemærkes, at der alene skal undersøges om opholdskravet er opfyldt ved indplacering og genindplaceringer, og ikke hver gang en person melder sig ledig.

Derudover vil jeg henvise til, at jeg har fremsat et ændringsforslag til lovforslaget, således at man vil kunne opholde sig uden for Danmark eller et EU/EØS-land i op til 5 år ud af de seneste 12 år inden man søger om dagpenge, uden at det har betydning for dagpengeretten.

Alt i alt vil dette ændringsforslag lette a-kassernes sagsbehandling, idet ophold i andre EU/EØS-lande og øvrige undtagelser i mindre grad end tidligere vil være afgørende for opfyldelsen af opholdskravet. 17. december 2018 J.nr.

2018-2158
0:000:00