Finn Sørensen
 svarer 
Troels Lund Poulsen

Finn Sørensen (EL) spørger beskæftigelsesministeren, Troels Lund Poulsen, om, at 6 måneders reglen om muligheden for at udbetale dagpenge, selvom der ikke er dokumentation for opholdskravet kun gælder for medlemmer, og altså ikke for medlemmer der har haft ophold i 3. lande

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 13, Spørgsmål 77
Kan ministeren bekræfte, at 6 måneders reglen om muligheden for at udbetale dagpenge, selvom der ikke er fyldestgørende dokumentation for opholdskravet kun gælder for medlemmer, og altså ikke for medlemmer der har haft ophold i 3. lande?

Svar fra tirsdag den 18. december 2018
”Kan ministeren bekræfte, at 6 måneders reglen om muligheden for at udbetale dagpenge, selvom der ikke er fyldestgørende dokumentation for opholdskravet kun gælder for medlemmer, og altså ikke for medlemmer der har haft ophold i 3. lande?” Svar:

Jeg forstår spørgsmålet således, at det handler om udbetaling af dagpenge i op til 6 måneder til et medlem, der skal medregne perioder med ophold i et andet EU/EØSland eller Schweiz til opgørelsen af opholdskravet, selv om a-kassen ikke har modtaget dokumentation fra den udenlandske myndighed.

Det er korrekt, at denne særlige regel alene gælder i forhold til medlemmer, der efter forordning nr. 883/2004 af 29. april 2004 kan medregne perioder med ophold i et andet EU/EØS-land eller Schweiz.

I lovforslaget er der fastsat en række undtagelser til opholdskravet, hvor ophold i 3. lande også kan sidestilles med ophold her i riget. Disse perioder fremgår ikke af CPR, og a-kassen vil ikke kunne indhente oplysninger fra offentlige myndigheder i disse lande, da landene ikke er forpligtet til at give disse oplysninger, som det er tilfældet med andre EU/EØS-lande og Schweiz. Derfor stilles der krav om, at medlemmet selv dokumenterer, at udlandsopholdet opfylder en af undtagelserne i lovforslaget.

For borgere, der har opholdt sig i Danmark i mindre end 7 år ud af de seneste 12 år, og har haft ophold i et 3. land, der kan sidestilles med ophold i Danmark, skal borgeren selv dokumentere, at opholdskravet for ret til dagpenge er opfyldt.

Da disse borgere ikke er afhængige af, at der indhentes dokumentation fra myndigheder i andre lande – men selv kan fremlægge dokumentationen – og da reglerne om krav til dokumentation er fleksible, hvor der kan lægges vægt på mange forskellige typer dokumentation, er det ikke nødvendigt med en regel om, at der kan udbetales dagpenge i 6 måneder uden den fornødne dokumentation. 18. december 2018 J.nr.

2018-2158 Hvis der på trods af de fleksible dokumentationskrav ikke foreligger tilstrækkelig dokumentation, når de første dagpenge skal udbetales, kan dagpengene efterbetales, når dokumentationen foreligger.
0:000:00