Finn Sørensen
 svarer 
Troels Lund Poulsen

Finn Sørensen (EL) spørger beskæftigelsesministeren, Troels Lund Poulsen, om personer, ansat i Dansk Røde Kors, men som udsendes af Røde Kors Internationale hovedorganisationer eller af Svensk Røde Kors vil være undtaget for opholdskravet

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 13, Spørgsmål 82
Vil personer, ansat i Dansk Røde Kors, men som udsendes af Røde Kors Internationale hovedorganisationer eller af Svensk Røde Kors være undtaget for opholdskravet? Der henvises til Generalsekretær for Røde Kors i Danmark, Anders Ladekarls læserbrev i Politiken den 16. december 2018: "Straf os ikke for at rejse ud at hjælpe verdens svageste".

Svar fra mandag den 17. december 2018
”Vil personer, ansat i Dansk Røde Kors, men som udsendes af Røde Kors Internationale hovedorganisationer eller af Svensk Røde Kors være undtaget for opholdskravet? Der henvises til Generalsekretær for Røde Kors i Danmark, Anders Ladekarls læserbrev i Politiken den 16. december 2018: "Straf os ikke for at rejse ud at hjælpe verdens svageste".” Svar:

Personer, der udsendes af udenlandske organisationer, kan ikke få sidestillet deres ophold i udlandet med ophold i Danmark. Det forudsætter, at man udsendes af en dansk organisation.

Det skal ses i lyset af, at undtagelserne skal sikre, at det er de udlandsophold, hvor personen fortsat har haft en tilknytning til Danmark eller en dansk virksomhed, som skal kunne sidestilles med ophold her i riget. Dette lever arbejde for udenlandske organisationer ikke op til, og derfor er de ikke omfattet af undtagelserne.

Hvis en organisation kan anses som en virksomhed i Danmark, kan en udsendt person fra virksomheden, der modtager løn under udsendelsen, dog fortsat bevare en arbejdsmæssig tilknytning til Danmark, og dermed være omfattet af undtagelserne til opholdskravet. 17. december 2018 J.nr.

2018-2158 Jeg kan i øvrigt oplyse, at med det fremsatte ændringsforslag til lovforslaget, vil man kunne opholde sig uden for Danmark eller et EU/EØS-land, i op til 5 år ud af 12 år inden man søger om dagpenge, uden at det har betydning for retten til dagpenge. Det giver gode muligheder for at være udsendt for såvel danske som internationale organisationer som Røde Kors.

Jeg synes, at et opholdskrav på 7 ud af 12 år samt undtagelserne giver gode muligheder for at deltage i aktiviteter i udlandet uden at blive berørt af opholdskravet.
0:000:00