Finn Sørensen
 svarer 
Troels Lund Poulsen

Finn Sørensen (EL) spørger beskæftigelsesministeren, Troels Lund Poulsen, om ministeren vil ændre loven, således at virksomheden skal gemme alle relevante oplysninger, herunder f.eks. udstationeringskontrakter, op til 26 år tilbage

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 13, Spørgsmål 83
Vil ministeren i forlængelse af sine svar på spørgsmål 67 og 68 bekræfte, at virksomheden, jf. Lov om arbejdsløshedsforsikring har pligt til, på begæring, at oplyse om en lang række forhold vedrørende medlemmets ansættelse, herunder ansættelsesperioder, og vil ministeren på den baggrund ændre loven, således at virksomheden skal gemme alle relevante oplysninger, herunder f.eks. udstationeringskontrakter, op til 26 år tilbage, jf. ministerens ændringsforslag til lovforslaget om at undtage børns ophold i udlandet og forslaget om at ændre referenceperioden til 12 år?

Svar fra onsdag den 19. december 2018
”Vil ministeren i forlængelse af sine svar på spørgsmål 67 og 68 bekræfte, at virksomheden, jf. Lov om arbejdsløshedsforsikring har pligt til, på begæring, at oplyse om en lang række forhold vedrørende medlemmets ansættelse, herunder ansættelsesperioder, og vil ministeren på den baggrund ændre loven, således at virksomheden skal gemme alle relevante oplysninger, herunder f. eks. udstationeringskontrakter, op til 26 år tilbage, jf. ministerens ændringsforslag til lovforslaget om at undtage børns ophold i udlandet og forslaget om at ændre referenceperioden til 12 år?” Svar:

I lovforslaget er der fastsat en række undtagelser til opholdskravet. Undtagelserne betyder, at visse perioder, hvor medlemmet ikke har opholdt sig i Danmark, på Grønland, Færøerne, i et andet EU/EØS-land eller i Schweiz, alligevel kan medregnes som ophold her i riget ved opgørelsen af opholdskravet. Disse perioder fremgår ikke af CPR. Derfor skal medlemmet selv sandsynliggøre og dokumentere disse perioder med f.eks. ansættelseskontrakter, lønsedler, herunder oplysninger fra indkomstregisteret.

Der er tale om en konkret vurdering af, hvad der skal anses for at være tilstrækkelig dokumentation, og dokumentationskravene er forskellige afhængig af, hvad medlemmet har foretaget sig under udlandsopholdet. Det bemærkes, at der ikke er opstillet særlige formkrav til dokumentationen.

Det fremgår af § 91 i lov om arbejdsløshedsforsikring m.v., at en a-kasse bl.a. kan indhente oplysninger fra en arbejdsgiver om, hvilke lønmodtagere arbejdsgiveren har beskæftiget i et nærmere angivet tidsrum. Oplysningerne må kun indhentes fra arbejdsgiveren, hvis ikke de allerede fremgår af indkomstregisteret eller andre offentlige registre.

Der er således ikke tale om, at alle danske virksomheder har en generel pligt til at oplyse om f.eks. udstationeringskontrakter, og virksomhederne har ikke – efter lov om arbejdsløshedsforsikring m – en pligt til gemme oplysninger i længere tid 19. december 2018 J.nr.

2018-2158 end sædvanligt. Danske virksomheder får således med lovforslaget ikke yderligere pligter til at afgive oplysninger eller gemme dokumentation.

Som det fremgår af mit svar på spørgsmål 67, er det medlemmet selv, som skal dokumentere, om undtagelserne kan anses for opfyldte. Jeg synes, at der med administrationen af undtagelsesreglerne er lagt op til en meget fleksibel og pragmatisk tilgang til dokumentation af opholdskravet. På den baggrund ønsker jeg ikke at pålægge arbejdsgiverne administrative byrder i form af en pligt til at afgive yderligere oplysninger eller gemme dokumentation.
0:000:00