svarer 
Ole Birk Olesen

Susanne Eilersen (DF) spørger transport-, bygnings- og boligministeren, Ole Birk Olesen, om brandsikkerheden på gamle hoteller, efter branden på Svinkløv Badehotel

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 26, Spørgsmål 5
Ifølge artiklen "Beredskabet: Der er hoteller, hvor du ikke ved, om du kan sove sikkert" på DR Nordjyllands hjemmeside den 22. december 2018, er sekretariatschef Bjarne Nigaard fra Danske Beredsskaber bekymret for brandsikkerheden på gamle hoteller, efter branden på Svinkløv Badehotel. Denne bekymring er meget lig bekymringerne efter plejehjemsbranden i Norddjurs Kommune sidste år, som ministeren har indledt en undersøgelse af, og som skal drøftes mellem partierne i foråret 2019. Kan vi forvente et lignede forløb vedrørende brandsikkerheden på gamle hoteller?

Svar fra mandag den 28. januar 2019
”Ifølge artiklen "Beredskabet: Der er hoteller, hvor du ikke ved, om du kan sove sikkert" på DR Nordjyllands hjemmeside den 22. december 2018, er sekretariatschef Bjarne Nigaard fra Danske Beredsskaber bekymret for brandsikkerheden på gamle hoteller, efter branden på Svinkløv Badehotel. Denne bekymring er meget lig bekymringerne efter plejehjemsbranden i Norddjurs Kommune sidste år, som ministeren har indledt en undersøgelse af, og som skal drøftes mellem partierne i foråret 2019. Kan vi forvente et lignede forløb vedrørende brandsikkerheden på gamle hoteller?” Svar:

Brandsikkerhed i byggeri er primært reguleret i byggeloven, som har til formål at sikre, at bygninger frembyder tilfredsstillende tryghed i brand-, sikkerhedsog sundhedsmæssig henseende. Det er bygningsejeren, der har ansvar for, at en bygning er lovlig, og at den ikke er farlig at opholde sig i.

Bygningsreglementet, som er en bekendtgørelse under byggeloven, indeholder regler for opførelse af nyt byggeri. I bygningsreglementet er der blandt andet krav til bygningens brandsikkerhed. Kravene udvikles løbende, og der er derfor andre krav til fx brandsikkerhed i hoteller, der opføres i dag, end der kan være gældende for ældre hoteller.

Grundprincippet i byggelovgivningen for lovligheden af en bygning er, at en bygning er lovlig, når den opfylder de krav, der var gældende, da byggetilladelsen blev givet. Det betyder altså, at en bygning ikke bliver ulovlig i byggelovens forstand, når kravene i bygningsreglementet ændres.

Reglerne i bygningsreglementet gælder ved opførelse af nye bygninger og ved ombygning af bygninger og andre væsentlige forandringer i bygninger. Derudover gælder kravene, når der sker væsentlige ændringer i anvendelsen af bygningen fx fra bolig til erhverv.

For at sikre brandsikkerheden i bygninger, der anvendes til særlige formål, herunder hoteldrift, findes der ud over de byggetekniske brandkrav også driftsmæssige krav til bygninger, som vedrører instruktion af personale, friholdelse af flugtveje og vedligeholdelse af flugtvejsbelysning, brandslukningsmateriel og varslingsanlæg. Disse krav gælder, uanset hvornår bygningen er opført.

Det er kommunen, der er bygningsmyndighed, og som behandler ansøgninger om byggetilladelse, og som derudover er forpligtet til at få ulovlige forhold lovliggjort, hvis kommunen bliver opmærksom herpå. I det omfang, der måtte være hoteller, som ikke lever op til den relevante lovgivning, forventer jeg, at den ansvarlige bygningsmyndighed sikrer, at forholdene bliver lovliggjort.

Der er endvidere krav om regelmæssige brandsyn i bygninger, der bruges til bestemte formål. Der vil derfor skulle gås brandsyn i de fleste hoteller. Det er overordnet kommunens opgave at sikre, at der gennemføres brandsyn, og det er i praksis det kommunale redningsberedskab, der gennemfører brandsynet i den enkelte bygning.

Brandsyn hører under Forsvarsministeriets ressort og reguleres i henhold til beredskabslovgivningen. Brandsyn er et lovpligtigt tilsyn af brandsikkerheden i en bygning, i et lokale eller på en brandfarlig virksomhed. Ved brandsyn på hoteller m.v. med flere end 10 sovepladser påses, at driftsmæssige krav i beredskabslovgivningen er overholdt. Hvis der konstateres overtrædelser af byggelovgivning, indberettes dette til den pågældende kommune.

Afslutningsvis kan jeg oplyse, at jeg ikke har planer om at igangsætte undersøgelser af brandforanstaltninger på hoteller.

Side
0:000:00