svarer 
Ellen Trane Nørby

Sundheds- og Ældreudvalget spørger sundhedsministeren, Ellen Trane Nørby, om kommentar til henvendelsen af 27/2-19 fra Gabriela Rehfeld, København Ø

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 141, Spørgsmål 19
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 27. februar 2019 fra Gabriela Rehfeld, København Ø, jf. L 141 - bilag 7.

Svar fra mandag den 11. marts 2019
”Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 27. februar 2019 fra Gabriele Rehfeld, København Ø, jf. L 141 – bilag 7?” Svar:

Henvendelsen understreger, at det er nogle svære problemstillinger, som vi som samfund er nødt til at tage hånd om. Vi skal ikke acceptere, at piger og unge kvinder føler sig nødsaget til at få foretaget indgreb på baggrund af urealistiske forventninger, der ikke er baseret på fakta. Og vi skal ikke acceptere, at konstruktion af en kunstig hymen er løsningen. Henvendelsen bekræfter mig derfor i, at det er nødvendigt at gøre op med myter, der ikke hører til i et moderne samfund som det danske.

Hele denne diskussion om jomfruhinden handler om, hvad vi som samfund skal acceptere og legitimere. Og her i Danmark skal vi ikke acceptere, at der er familier, der med baggrund i myten om mødommen bestemmer over kvinders krop, og som stadig holder fast i et middelalderligt og kvindeundertrykkende syn på kvinder. Og vi skal ikke legitimere, at man kan få foretaget et kirurgisk indgreb i forhold til at skabe en jomfruhinde, som aldrig har eksisteret.

Og jeg er helt enig i, at det er forkasteligt, når danske speciallæger reklamerer med denne ydelse Hvis vi skal gøre op med myten om en jomfruhinde, så er vi også nødt til strukturelt og konsekvent at gøre op med dem, der er med til at reproducere den.

Men forbuddet skal selvfølgelig ses i forlængelse af regeringens øvrige initiativer på området, som allerede er iværksat forud for lovforslaget. Jeg har således sammen med udviklingsministeren og ligestillingsministeren skrevet til WHO for at gøre opmærksom på problemstillingen. Jeg har også bedt Sundhedsstyrelsen om at sikre, at de ord og begreber, so styrelse a ve der, er ”up to date” ed de yeste vide og sproglige udvikling og ikke fastholder et kønsstereotypt billede. Uddannelses- og forskningsministeren har også rettet henvendelse til uddannelsesinstitutionerne og opfordret til at sikre, at undervisningsmaterialet på blandt andet de sundhedsfaglige uddannelser er opdateret med den korrekte viden om kvinders hymen og reproduktive sundhed.
0:000:00