svarer 
Søren Pape Poulsen

Ligestillingsudvalget spørger justitsministeren, Søren Pape Poulsen, om kommentar til henvendelse af 31/1-19 fra LGBT Danmark

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 77, Spørgsmål 1
Ministeren bedes kommentere henvendelsen af 31. januar 2019 fra LGBT Danmark, jf. B 77 - bilag 1.

Svar fra mandag den 25. marts 2019
1.

Det fremgår af henvendelsen af 31. januar 2019, at LGBT Danmark er positivt indstillet over for beslutningsforslag nr. B 77, og det fremhæves bl.a., at transkønnede indirekte er omfattet af straffelovens § 81, nr. 6, og §

266 b, stk. 1, men at det er meget tiltrængt at præcisere specifikt i straffelovens § 81, nr. 6, og § 266 b, stk. 1, at bestemmelserne omfatter hadforbrydelser og hadfulde ytringer rettet mod transkønnede (transpersoner).

Beslutningsforslaget pålægger regeringen senest den 1. april 2019 at fremsætte et lovforslag om ændring af straffelovens § 81, nr. 6, og § 266 b, stk.

1, således at ordene ”køn, kønsidentitet og kønsudtryk” tilføjes til bestemmelsernes ordlyd. Det fremgår af bemærkningerne til beslutningsforslaget, at formålet med forslaget er at sikre en bedre beskyttelse af transkønnede.

2.

Efter straffelovens § 81, nr. 6, skal det i almindelighed indgå som en skærpende omstændighed ved straffens fastsættelse, at gerningen har baggrund i andres etniske oprindelse, tro, seksuelle orientering eller lignende. Opregningen er ikke udtømmende, jf. ordene ”eller lignende”. Det fremgår af bestemmelsens forarbejder, at anvendelsesområdet skal forstås i overensstemmelse med anvendelsesområdet for straffelovens § 266 b, stk. 1.

Efter straffelovens § 266 b, stk. 1, straffes den, der offentligt eller med forsæt til udbredelse i en videre kreds fremsætter udtalelse eller anden meddelelse, ved hvilken en gruppe af personer trues, forhånes eller nedværdiges på grund af sin race, hudfarve, nationale eller etniske oprindelse, tro eller seksuelle orientering. Straffen er bøde eller fængsel indtil 2 år.

Det fremgår af forarbejderne til straffelovens § 266 b, stk. 1, at der med begrebet ”seksuel orientering” forstås en persons lovlige seksuelle adfærd og indstilling. Det fremgår endvidere, at også andre former for ”seksuel orientering” end homoseksualitet er omfattet af bestemmelsens beskyttelsesområde. Som eksempel på en sådan anden form for seksuel orientering er nævnt ”transvestitisme”, hvilket også er fremhævet i henvendelsen fra LGBT Danmark.

2 Bestemmelsen i straffelovens § 266 b, stk. 1 – og dermed også straffelovens § 81, nr. 6 – må med baggrund i bestemmelsens forarbejder fortolkes sådan, at den også omfatter trusler, forhånelse eller nedværdigelse på grund af kønsidentitet og kønsudtryk, selv om det ikke udtrykkeligt fremgår af bestemmelsens ordlyd. Diskrimination mod transkønnede (transpersoner) er således omfattet af de eksisterende bestemmelser i straffeloven om hadforbrydelser og hadfulde ytringer.

Jeg kan imidlertid godt forstå ønsket om at tydeliggøre dette ved at lade det fremgå af ordlyden af straffelovens § 81, nr. 6, og § 266 b, stk. 1, at bestemmelsernes beskyttelsesområde også omfatter kønsidentitet og kønsudtryk.

I den forbindelse kan det nævnes, at regeringen i 2017 nedsatte en tværministeriel arbejdsgruppe om LGBTI-personer, som er forankret i Ligestillingsafdelingen, under ministeren for fiskeri, ligestilling og nordisk samarbejde. Arbejdsgruppen har til formål at koordinere og yderligere styrke indsatsen på tværs af ministerier for at fremme lige muligheder og frihed for den enkelte uanset seksuel orientering og kønsidentitet samt modvirke diskrimination og homofobi.

Arbejdsgruppen har som led i regeringens handlingsplan til fremme af tryghed, trivsel og lige muligheder for LGBTI-personer fra juni 2018 bl.a. fået til opgave at gennemgå relevant lovgivning på området samt klarlægge hvilke tiltag og eventuelle lovændringer, der skal til for at styrke indsatsen mod diskrimination på baggrund af seksualitet, kønsidentitet, kønsudtryk og kønskarakteristika. Arbejdsgruppen ser i den forbindelse bl.a. på straffelovens § 81, nr. 6, om hadforbrydelser og § 266 b, stk. 1, om hadfulde ytringer.

0:000:00