Karina Adsbøl
 svarer 
Mai Mercado

Karina Adsbøl (DF) spørger børne- og socialministeren, Mai Mercado, om en kommune er forpligtet til at vurdere behovet for en pulje af hjælpetimer efter servicelovens § 41 til en eventuel ferie i udlandet

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 60, Spørgsmål 1
Ministeren bedes oplyse, om en kommune er forpligtet til at vurdere behovet for en pulje af hjælpetimer efter servicelovens § 41 til en eventuel ferie i udlandet, hvis en familie er bevilget hjælp efter servicelovens §§ 44/84 til at dække hverdagens behov, men hvor denne hjælp ikke dækker behovet i forhold til ferie i udlandet?

Svar fra mandag den 25. marts 2019
”Ministeren bedes oplyse, om en kommune er forpligtet til at vurdere behovet for en pulje af hjælpetimer efter servicelovens § 41 til en eventuel ferie i udlandet, hvis en familie er bevilget hjælp efter servicelovens §§ 44/84 til at dække hverdagens behov, men hvor denne hjælp ikke dækker behovet i forhold til ferie i udlandet?” Svar:

Kommunerne har pligt til at tage stilling til behovet for aflastning for børn under 18 år med betydelig og varigt nedsat fysisk eller psykisk funktionsevne og deres familier. Denne stillingtagen skal baseres på en konkret og individuel vurdering.

Der findes forskellige bestemmelser i serviceloven, hvorefter der kan ydes aflastning til familier til børn med funktionsnedsættelser. Kommunerne skal vurdere, hvilken eller hvilke bestemmelser, aflastningen skal ydes efter.

Hvis aflastningen gives af hensyn til barnets funktionsnedsættelse, f.eks. fordi barnet grundet funktionsnedsættelsen ikke kan være alene hjemme, selv om barnet har en alder, hvor børn normalt godt kan være alene hjemme, vil aflastningen skulle ydes efter servicelovens § 41.

Hvis aflastningen gives af hensyn til den øvrige familie, f.eks. fordi forældrene har brug for tid til at tage sig af en rask søskende, vil aflastningen skulle ydes efter servicelovens § 84, stk. 1, i kraft af henvisningen i lovens § 44.

Der er ikke noget krav i serviceloven om, at kommunerne skal vurdere behovet for en pulje af hjælpertimer til aflastning til en eventuel ferie i udlandet – hverken efter servicelovens § 41 eller efter servicelovens § 44/84.
0:000:00