Roger Courage Matthisen
 svarer 
Eva Kjer Hansen

Roger Courage Matthisen (ALT) spørger ministeren for fiskeri og ligestilling, Eva Kjer Hansen, om indholdet af de almindelige forvaltningsmæssige grundprincipper i forhold til, hvordan offentligt ansatte skal handle og agere i kontakten med borgere uanset borgernes køn, baggrund, fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser, seksualitet eller religiøs overbevisning

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

B 87, Spørgsmål 3
Vil ministeren redegøre for indholdet af de almindelige forvaltningsmæssige grundprincipper i forhold til, hvordan offentligt ansatte skal handle og agere i kontakten med borgere uanset borgernes køn, baggrund, fysiske eller psykiske funktionsnedsættelser, seksualitet eller religiøs overbevisning? Hvordan er disse grundprincipper formidlet i forhold til offentligt ansatte? Og er et normkritisk perspektiv eller tilsvarende en af rammerne for disse grundprincipper?

Svar fra onsdag den 1. maj 2019
Alle offentlige myndigheder og myndighedspersoner er underlagt de almindelige forvaltningsretlige grundprincipper, som er en række overordnede uskrevne forvaltningsretlige regler. I forhold til ligebehandling af borgere uanset køn, baggrund, fysisk eller psykisk funktionsnedsættelse, seksualitet, religiøs overbevisning mv. er det særligt lighedsprincippet og princippet om saglig forvaltning, der er relevante.

Ifølge lighedsprincippet skal der som udgangspunkt træffes identiske afgørelser i forhold til borgere med identiske omstændigheder. En myndighed må derfor ikke udøve usaglig forskelsbehandling.

Ifølge princippet om saglighed i forvaltningen må offentlige myndigheder ikke forfølge usaglige eller uvedkommende hensyn. Det vil som udgangspunkt ikke være sagligt, hvis borgere ikke mødes ligeværdigt uafhængigt af deres køn, seksualitet, funktionsnedsættelser mv. fx socialrådgiveruddannelsen, samt i evt. efteruddannelse af offentligt ansatte, som skal bestride en stilling, hvor de skal træffe afgørelser i forhold til borgere.
0:000:00