Peder Hvelplund
 svarer 
Rasmus Jarlov

Peder Hvelplund (EL) spørger erhvervsministeren, Rasmus Jarlov,, om der er juridiske hindringer for at lave et forbud for salg af lattergaspatroner til unge under 18 år

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 208, Spørgsmål 3
Vil ministeren oplyse, om der er juridiske hindringer for at lave et forbud for salg af lattergaspatroner til unge under 18 år?

Svar fra torsdag den 25. april 2019
Når vi taler om en mulig aldersgrænse for køb af lattergas, så er det vigtigt at huske, at det er rent faktisk allerede er forbudt at sælge lattergas, hvis køberen køber med henblik på at indtage det.

En aldersgrænse kan i værste fald få den modsatte effekt, da det kan opfattes som en legitimering af misbruget for unge over 18.

Lattergas bliver, ifølge Giftlinjen, ikke kun misbrugt af personer under 18 år. Den nuværende lov dækker alle aldersgrupper og dermed en bredere aldersgruppe end en evt. aldersgrænse ville.

For så vidt angår en juridisk vurdering, har Sikkerhedsstyrelsen oplyst følgende:

”En juridisk vurdering baserer sig først og fremmest på EU’s princip om varernes fri bevægelighed. Eventuelle indgreb, der begrænser varernes fri bevægelighed, skal være begrundet i et beskyttelseshensyn, for eksempel sundhed, og skal være proportionelle. Det er væsentligt, at der i udgangspunktet er tale om et lovligt produkt i EU, der er sikkert ved den tiltænkte anvendelse. Et forbud mod salg af lattergaspatroner til unge under 18 år vil derfor skulle notificeres i EU.

En retsstilling, hvor salget til unge under 18 år bliver omfattet af et forbud, mens det allerede er forbudt at sælge til beruselse til alle aldersgrupper, vil endvidere kunne skabe uklarhed for virksomhederne.”
0:000:00