Karina Adsbøl
 svarer 
Mai Mercado

Karina Adsbøl (DF) spørger børne- og socialministeren, Mai Mercado, hvorvidt det vil være muligt at opretholde kravet om en afgørelse med dertilhørende klageadgang til Ankestyrelsen

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 229, Spørgsmål 3
Vil ministeren redegøre for, hvorvidt det vil være muligt at opretholde kravet om en afgørelse med dertilhørende klageadgang til Ankestyrelsen i tilfælde af revision af en handleplan, hvor der ikke samtidig sker en ændring af iværksatte foranstaltninger?

Svar fra tirsdag den 7. maj 2019
”Vil ministeren redegøre for, hvorvidt det vil være muligt at opretholde kravet om en afgørelse med dertilhørende klageadgang til Ankestyrelsen i tilfælde af revision af en handleplan, hvor der ikke samtidig sker en ændring af iværksatte foranstaltninger?”.

Svar:

Med lovforslaget L 229, vedrørende regelforenklinger på børneområdet, ændres reglerne således, at en revision af en handleplan efter servicelovens §

140 ikke længere sker ved en afgørelse men ved en beslutning.

Jeg synes ikke, at det vil være hensigtsmæssigt at opretholde kravet om en afgørelse med dertilhørende klageadgang i tilfælde af revision af en handleplan, hvor der ikke sker en ændring af den iværksatte foranstaltning. Årsagen er dels, at jeg ikke mener, at det vil have en reel betydning ift. forældrenes retssikkerhed, dels med henblik på, at lovgivningen bliver så simpel som muligt at administrere for kommunerne.

Det fremgår således af bemærkningerne til lovforslaget, at beslutningen om at revidere handleplanen – så vidt muligt - fortsat skal ske med samtykke fra forældremyndighedsindehaveren og den unge, der er fyldt 15 år. Det betyder, at parterne fortsat skal inddrages ved revision af handleplanen, selvom revisionen af handleplan ikke medfører en ændring af den iværksatte foranstaltning.

Det fremgår også af bemærkningerne til lovforslaget, at revisionen af handleplanen har karakter af en procesledende beslutning efter de forvaltningsretlige regler. Det betyder, at revisionen af handleplanen vil indgå som et led i opfølgningsarbejdet på en sag. Hvis kommunen derefter beslutter at ændre den iværksatte støtte eller beslutter at iværksætte yderligere støtte, vil kommunen skulle træffe en egentlig afgørelse herom, og denne afgørelse vil fortsat kunne påklages.

Det er min opfattelse, at handleplanen hænger tæt sammen med den iværksatte foranstaltning, og udgangspunktet er, at forældremyndighedsindehaveren 1 skal samtykke til iværksættelse af en foranstaltning om særlig støtte. Hvis forældremyndighedsindehaveren ikke længere er enig i de iværksatte foranstaltninger, kan samtykket altid trækkes tilbage.
0:000:00