Karina Lorentzen Dehnhardt
 svarer 
Nick Hækkerup

Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) spørger justitsministeren, Nick Hækkerup, om muligheden for at undtage de milde tilfælde af simpel vold som f.eks. et skub, greb i håret eller en lussing overfor ofre, fra lovforslaget

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 10, Spørgsmål 16
Er ministeren indstillet på at se på muligheden for at undtage de milde tilfælde af simpel vold som f.eks. et skub, greb i håret eller en lussing overfor ofre, fra lovforslaget? Vil ministeren i benægtende fald som teknisk bistand udarbejde et ændringsforslag med det angivne indhold?

Svar fra tirsdag den 26. november 2019
1.

Samfundstjeneste er i mange tilfælde et godt værktøj til at forebygge tilbagefald til kriminalitet. Samtidig er der også nogle former for kriminalitet, hvor det er nødvendigt, at gerningsmanden mærker konsekvensen af de kriminalitet, han eller hun har begået. Det gælder bl.a. i sager om personfarlig kriminalitet, hvor der er et offer, som i mange tilfælde efterlades med både fysiske og psykiske mén.

Jeg mener, at lovforslaget i sin nuværende udformning sikrer den fornødne hensyntagen til offeret for forbrydelsen og til befolkningens generelle retsfølelse.

Jeg kan derfor ikke støtte et forslag om, at sager om mindre alvorlige tilfælde af vold efter § 244, stk. 1, undtages fra det klare udgangspunkt om, at der skal idømmes en ubetinget fængselsstraf, hvis den tiltalte tidligere er dømt for personfarlig kriminalitet, hvis volden er udøvet over for et særligt værgeløst offer, eller hvis offeret er påført ikke ubetydelige skader.

2.

I lovforslagets lovtekst (§ 1, nr. 1) foreslås der alene sproglige ændringer, som har til formål at give mulighed for i bemærkningerne at angive nærmere retningslinjer for anvendelse af samfundstjeneste i sager om simpel vold efter straffelovens § 244, stk. 1, og i sager om grov vold efter straffelovens § 245.

En undtagelse af visse milde former for vold fra lovforslaget vil derfor skulle skrives ind i lovforslagets bemærkninger og ikke i selve lovteksten.

Det er imidlertid kun muligt at stille ændringsforslag til et lovforslags titel og lovtekst og ikke til forslagsstillerens bemærkninger til lovforslaget.

En ændring af bemærkningerne til lovforslaget vil imidlertid kunne ske ved, at spørgeren anmoder Folketingets Retsudvalg om, at der optages et bidrag til den betænkning, som udvalget afgiver over lovforslaget.

2 Ønsker spørgeren dette, foreslås det, at spørger anmoder om, at følgende tekst optages som bidrag til betænkningen:

”Karina Lorentzen Dehnhardt (SF) skal anmode om, at der i Retsudvalgets betænkning over lovforslag nr. L 10 om ændring af straffeloven (Begrænsning af betinget dom med vilkår om samfundstjeneste i sager om vold) medtages følgende tekst:

”Det anføres i pkt. 1 og pkt. 2.1.3 i de almindelige bemærkninger til lovforslaget samt i bemærkningerne til den foreslåede §

1, nr. 1, at sager om mildere former for overtrædelser af straffelovens § 244, stk. 1, herunder et skub, greb i håret eller en lussing, ikke er omfattet af lovforslagets helt klare udgangspunkt om, at sager, hvor tiltalte tidligere er dømt for personfarlig kriminalitet, sager hvor volden er udøvet over for et særligt værgeløst offer, og sager, hvor den forurettede er påført ikke ubetydelige skader, vil skulle afgøres med ubetinget fængselsstraf.”
0:000:00