Brigitte Klintskov Jerkel
 svarer 
Astrid Krag

Brigitte Klintskov Jerkel (K) spørger social- og indenrigsministeren, Astrid Krag, om kompensering for udbetaling af for lav ydelse

Ministersvar er robotgenereret indhold, der oprettes automatisk på basis af Folketingets database over de spørgsmål, der stilles af Folketingets medlemmer og besvares af regeringens ministre. Overskrifterne er skrevet af Altinget. Altinget tager forbehold for fejl i indholdet.

L 69, Spørgsmål 1
Vil ministeren oplyse, om regeringen er villig til med tilbagevirkende kraft at kompensere de forældre, som har fået udbetalt en for lav ydelse?

Svar fra mandag den 9. december 2019
”Vil ministeren oplyse, om regeringen er villig til med tilbagevirkende kraft at kompensere de forældre, som har fået udbetalt en for lav ydelse?” Svar:

Det fremgår af bemærkningerne til lovforslagets § 1, nr. 2, at der som følge af den manglende konsekvensændring af § 182, stk. 3, i lov om social service i 2012 kan være borgere, der har fået udbetalt en lavere ydelse end den, de efter den gældende ordlyd af § 42, stk. 3, og § 182, stk. 3, i lov om social service har krav på.

Det er kun de borgere, der har været omfattet af ydelsesloftet, og hvor kommunerne i den forbindelse har anvendt de satser, som fremgår af ministeriets årlige satsvejledninger i perioden 1. juli 2012 til 2019, der kan være berørt af lovgivningsfejlen.

Social- og Indenrigsministeriet vil i samarbejde med KL tilrettelægge en proces, der kan imødekomme disse borgeres eventuelle krav på en bagudrettet efterbetaling, herunder også i relation til spørgsmålet om identifikation af relevante sager.

Der vil således være behov for, at kommunerne genoptager sager, hvor borgere kan være berørt af lovgivningsfejlen. Kommunerne vil i de sager, der genoptages, skulle foretage en konkret vurdering og tage stilling til, om borgeren har krav på en bagudrettet efterbetaling, herunder vurdere spørgsmålet om eventuel forældelse.

Eventuelle økonomiske konsekvenser for stat og kommuner som følge af, at der eventuelt vil skulle genoptages sager for borgere, der kan være berørt af det forkert regulerede ydelsesloft, vil blive særskilt håndteret.

Det bemærkes, at de borgere, der evt. er berørt af lovgivningsfejlen, har modtaget en ydelse, der er i overensstemmelse med satspuljeaftalen for 2012. De berørte borgere vil således med en bagudrettet efterbetaling samlet modtage en ydelse, der er højere end den, der er forudsat i satspuljeaftalen.
0:000:00